Tobago

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tobago image

Liming op Tobago

Tobago
Trinidad en Tobago
Lsteentjes

Liming op Tobago

Tobago..hmm..waar ligt dat ook al weer? Velen zullen het waarschijnlijk niet direct op de wereldkaart kunnen aanwijzen.
Dit eiland ligt 32 kilometer ten noorden van Venezuela en samen met het eiland Trinidad vormt het één land. Naar dit zeer fraaie, kleine en rustige eiland ben ik samen met mijn vriend in november 2006 geweest. Martinair bestond toen nog en vloog op dit eiland via Isla Margaritha.

Op Tobago heerst dezelfde relaxte sfeer als op de andere Caribische eilanden, maar dan nog net een beetje meer. “Liming” is de grootste hobby van elke inwoner van Tobago en betekent zoveel als: nooit haast hebben, wat vertoeven op het strand en muziek maken. Muziek is de hartslag van dit eiland en dan vooral de steelbandmuziek, die ook zijn oorsprong heeft op Tobago. In de jaren dertig werden lege olievaten van een Amerikaanse luchtvaartbasis op Trinidad gebruikt als muziektrommels en sindsdien is deze muziekvorm onderdeel van het carnaval in heel het Caribisch gebied.

Wij zijn op zondagavond naar de “Sundayschool” geweest; dit evenement vindt elke week vanaf een uur of acht ’s avonds in het plaatsje Buccoo plaats. Deze Sundayschool is een soort Caribische Pasar Malam met allerlei steelbandoptredens en kraampjes, waar spulletjes en typisch Caribisch eten verkocht worden. Dit is voornamelijk een lokaal feest wat tot een uur of zeven in de ochtend doorgaat, maar als reiziger ook goed te bezoeken is. Wij vonden het erg leuk om samen met de lokale bevolking van hun muziek en dans te genieten.

Genieten van de lokale keuken kan niet alleen in Buccoo, maar overal op het eiland. Het eten op Tobago is lekker gekruid, met veel Afrikaanse en Oost-Indische invloeden en is zeer gevarieerd.

In Crownpoint in het zuiden bevinden zich achter het Storebay-strand de “Fivekitchen”. Dit zijn vijf eethuisjes naast elkaar met allerlei lokale gerechtjes, zoals callaloo (kokos/spinaziesoep), crab & dumpling (stukjes gekruide krab) en roti.
Een andere aanrader is Coco Reef, ook in Crownpoint gelegen. Dit leuke restaurant is tropisch ingericht, sfeervol verlicht en heeft een voortreffelijke keuken.

Natuurlijk hebben we ook het eiland verkend en we hebben hiervoor gebruik gemaakt van een georganiseerde eilandtour. De reden hiervoor is dat de wegen vrij slecht onderhouden zijn en de lokale rijstijl het enige is wat niet “liming” is op dit eiland. Deze tour duurt één dag en dan kan het hele eiland bezocht worden. We hebben door de jungle gewandeld naar de 54 meter hoge Argyle-waterval en daar heerlijk gezwommen. We hebben geluncht in het noordelijke vissersplaatsje Speyside en hadden prachtig zicht op de vele baaien die Tobago omgeven. Tot slot genoten we als afsluiting van een prachtige zonsondergang vanaf het fort King George in de hoofdstad Scarborough.

Tijdens deze tour valt pas goed op hoe bergachtig en enorm groen dit eiland is. Een groot deel wordt ingenomen door het Main Ridge Forest Reserve, een beschermd regenwoud waar onder andere slangen, kaaimannen en vele vogels leven. Door dit regenwoud worden tochten in de zeer vroege ochtend georganiseerd. Wij zijn niet zulke vroege vogels, maar hebben deze wel gezien, zij het in de middag tijdens de High Tea in het Arnos Vale hotel aan de rand van het oerwoud. De vogels worden daar gevoerd en tijdens je kopje thee met sandwiches vliegen alle op Tobago voorkomende vogels om je heen - van de kleine kolibrie tot de motmot, deze laatste vogel is zo groot als onze ekster, maar dan knalblauw.

Niet alleen de flora en fauna op het eiland zijn kleurrijk, onder water geldt dat bijna nog meer. De voorlaatste dag hebben we met een boot de kust vanaf het water verkend. Voor de kust van Tobago ligt één van de meest ongerepte en mooiste riffen ter wereld – het Buccoo Reef – en dit is voor duikers en snorkelaars een (vaak nog onbekend) paradijs. Tijdens deze trip hebben we op verschillende plekken gesnorkeld en tevens gezwommen in de Nile Pool. Dit is een natuurlijk zwembad midden in de oceaan op drie kilometer van de kust, waar je gewoon kunt staan! Wanneer je je hier insmeert met het zand van de bodem, krijg je een eeuwig jonge huid; althans, zo gaat het verhaal.

Tenslotte hebben we natuurlijk ook dat gedaan, waarvoor veel mensen naar het Caribisch gebied reizen; heerlijk genieten op één van de vele prachtige stranden die Tobago rijk is. Bijvoorbeeld bij Pigeon Point, dit is een breed zandstrand met hoge palmbomen en hier en daar een kokosnoot bij de waterlijn. Het aanlegsteigertje in zee met het rieten dak is hét symbool van Tobago en vind je terug op veel souvenirs.

Tobago, een pareltje in de Cariben: inmiddels is het niet meer rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland, maar daarom juist des te aantrekkelijker om te bezoeken!

Foto's

fa040.jpg
fa040.jpg
Lsteentjes
9f561.jpg
9f561.jpg
Lsteentjes
fa624.jpg
fa624.jpg
Lsteentjes
fa040.jpg
fa040.jpg
Lsteentjes
fa624.jpg
fa624.jpg
Lsteentjes