Tobago

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tobago image
Tobago image Tobago image

Tobago

Tobago
Trinidad en Tobago
Nrique

something fishy

"Help! Waar ben ik in hemelsnaam?"
Ik ben nu 3 dagen in Tobago en heb tijdens een moment dat er geen werk was, besloten om de baai te gaan verkennen. Hier duik ik dan in mijn eentje op 15 meter diepte in een baai met een koraalstructuur die het meeste doet denken aan een doolhof.

Gelukkig heb ik een kompas meegenomen. Al talloze keren heb ik aan mijn cursisten uitgelegd hoe een kompas werkt en hoe je het moet gebruiken. Alleen heb ik nog nooit zelf op een kompas gedoken omdat de natuurlijk navigatie meestal eenvoudig genoeg is dat de weg makkelijk is terug te vinden voor mij. Goed, de uitzwemkoers had ik al bekeken voordat ik het water inging, nu is het alleen een kwestie van het kompas juist in te stellen en in een rechte lijn op de kust af te zwemmen. En jahoor een tijdje zwemmen begin ik weer dingen te herkennen en uiteindelijk kom ik nog geen 3 meter van mijn beginpunt bovenwater.

Dit is waarvoor ik naar Tobago ben gegaan: nieuw duikwater! Een paar honderd kilometer van Curaçao, maar totaal anders zowel boven als onderwater. Zo rustig en makkelijk als het is op Curaçao, zo sterk is hier de stroming. Fantastisch! Er zijn hier letterlijk duiken waarbij je geen vin hoeft uit te steken omdat je met een noodgang wordt weggeblazen langs enorme wanden vol koraal en reusachtige sponzen. Enige waar je om moet denken is dat je je masker af en toe even goed vasthoudt omdat die anders zo van je hoofd getrokken kan worden.

De combinatie van sterke stromingen en de uitmonding van de Orinoco rivier in Venezuela, zorgt er voor dat het water vol voedingsstoffen zit. Hierdoor kunnen de hardere koralen uitgroeien tot enorme formaties. Zo ver bekend kun je hier ook het grootste hersenkoraal aan het westelijk halfrond van de wereld vinden. Een gigantisch duizenden jaren oude formatie met afmetingen van 6 meter wijd en 4 meter hoog. In de luwte van dit stuk koraal liggen regelmatig verpleegsterhaaien een dutje te doen en stekelroggen met een doorsnee van 1.5 meter zijn onder het zand verborgen wachtend op hun prooi.

De rivier brengt soms ook een nadeel met zich mee. Zodra het regenseizoen ten einde loopt, komt eigenlijk de grootste stroom uit de Orinoco rivier. Hierdoor worden boomstammen en andere rotzooi tot meer dan 100 km de zee ingesleurd en maken het navigeren met de boot en het duiken moeilijk. Daarnaast is het water opdat moment brak en bestaat uit één grote groene smurrie. Ik heb letterlijk duiken gedaan waarbij ik niet meer dan twee cursisten tegelijkertijd wilde meenemen indien ze een introductieduik wilden maken. Één om met mijn ene hand vast te houden en een ander voor de andere hand. Het zicht was op zulke momenten vaak hooguit 1 a 1.5 meter. Gelukkig bleef er onderwater meer dan genoeg te zien en waren ze na afloop meestal dolblij.

Behalve de grotere vissen, roggen, schildpadden en zo af en toe een haai, kun je hier verrassend genoeg ook zeepaardjes vinden. Zeepaardjes zijn altijd verschrikkelijk moeilijk te vinden omdat ze nauwelijks bewegen en doen alsof ze een stuk koraal of spons zijn. Tijdens mijn verblijf heb ik er twee gezien, wat dus een erg goede score is.

Kortom, Tobago is een mooie plek om te duiken. Mijn ervaringen zijn geheel gebasseerd op het duiken aan de noordkant van het eiland en niet aan de meer toeristische zuid-westkant, dus daar kan ik niet over oordelen.

Deze foto's heb ik gemaakt van het enorme hersenkoraal:

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "something fishy"

 • profile image comment
  Door Mireille• geplaatst op 26 Jan 2010 | 23:21:46

  Wat bijzonder om dit te lezen. Ik was altijd in de veronderstelling dat je niet alleen mocht duiken. best spannend in die stroming. Het is echt een totaal andere wereld onder water..

  Bericht aangepast op 08:14:36
 • profile image comment
  Door Mama-afrika• geplaatst op 27 Jan 2010 | 20:47:56

  Heerlijk lijkt me dat, zo onbezorgd te kunnen duiken. Mooi omschreven en leuk om te lezen, je hebt het echt naar de zin gehad he! Hoe krijg je die foto's zo groot by the way?

  Bericht aangepast op 08:14:36