San Blas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuna indianen

San Blas,
Panama


Het was niet mijn idee om zo'n statie-portret te maken van deze drie vrouwen, maar ze wilden zelf graag zo met elkaar op de foto!
Dit zijn drie vrouwen van de KUNA indianen op een van de San Blas eilanden waar wij in 2014 de kerst doorbrachten, een hele bijzondere ervaring!!

De Kuna waren de oorspronkelijke bewoners van Panama. Toen de Spanjaarden Panama koloniseerden bleven de Kuna-indianen alleen nog op de San Blas-eilanden over, op een kleine kuststrook van het vasteland na. In 1925 kregen de Kuna-indianen zelfbeschikkingsrecht, ze hebben alle zeggenschap over hun eilanden en ze zijn een zeer gewaardeerde en gerespecteerde bevolkingsgroep in Panama !

We logeerden drie dagen bij hen op een piepklein primitief bounty eilandje (waar je in 5 minuten omheen loopt). Er wonen drie Kuna families op het eilandje in een klein hutje, dit zijn de drie vrouwen. Kuna vrouwen dragen altijd en overal de voor Kuna kenmerkende kleurrijke kleding met zelf geborduude mola's om hun middel. Om hun benen hebben ze veel kralenkettingen. Op hun wangen altijd een duidelijk zichtbare rode blos. De mola's, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen, die door de vrouwen gemaakt worden. Op het textiel zijn organische vormen aangebracht die lijken op geometrische ontwerpen. De mola is een van de meest herkenbare symbolen van de Kunacultuur.