San Blas

'527752' door Marionhans '527752' door Marionhans

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas eilanden,...

Marionhans

Al heel lang stonden de San Blas eilanden in Panama op mijn bucketlist van bounty eilanden. Elke keer als ik in Panama was, bleek het onmogelijk om naar deze eilanden af te reizen. Maar afgelopen maand was het dan zover. Met mijn twee dochters heb ik deze fantastisch mooie eilanden eindelijk bezocht en deze eilanden bleken werkelijk bounty eilanden te zijn. Het was een hele tour om er te komen, het is namelijk alleen te bereiken per 4-wheel drive door de prachtige jungle van de Kuna indianen. Een reistabletje is aan te raden, want het is een pittige trip met veel haarspeldbochten en onverharde wegen met gaten. Daarna nog een half uur met een bootje. Maar het was het meer dan waard!

'518382' door Mathilde '518382' door Mathilde

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Kuna indianen

Mathilde

Het was niet mijn idee om zo'n statie-portret te maken van deze drie vrouwen, maar ze wilden zelf graag zo met elkaar op de foto! Dit zijn drie vrouwen van de KUNA indianen op een van de San Blas eilanden waar wij in 2014 de kerst doorbrachten, een hele bijzondere ervaring!! De Kuna waren de oorspronkelijke bewoners van Panama. Toen de Spanjaarden Panama koloniseerden bleven de Kuna-indianen alleen nog op de San Blas-eilanden over, op een kleine kuststrook van het vasteland na. In 1925 kregen de Kuna-indianen zelfbeschikkingsrecht, ze hebben alle zeggenschap over hun eilanden en ze zijn een zeer gewaardeerde en gerespecteerde bevolkingsgroep in Panama ! We logeerden drie dagen bij hen op een piepklein primitief bounty eilandje (waar je in 5 minuten omheen loopt). Er wonen drie Kuna families op het eilandje in een klein hutje, dit zijn de drie vrouwen. Kuna vrouwen dragen altijd en overal de voor Kuna kenmerkende kleurrijke kleding met zelf geborduude mola's om hun middel. Om hun benen hebben ze veel kralenkettingen. Op hun wangen altijd een duidelijk zichtbare rode blos. De mola's, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen, die door de vrouwen gemaakt worden. Op het textiel zijn organische vormen aangebracht die lijken op geometrische ontwerpen. De mola is een van de meest herkenbare symbolen van de Kunacultuur.

'540622' door Joanna '540622' door Joanna

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Star-of-the-sea

Joanna

star of the sea wat mooi dat ik je zo goed zie door het water zo helder als kristal is dit nu een geval van life is good to me Van Porvenir gingen we met een bootje naar Chichime, waar verschillende zeilschepen voor anker lagen. Dobberen tussen -bijna- onbewoonde eilandjes, beetje snorkelen, relaxen onder een palmboom: life's good:-)

'532660' door Mathilde '532660' door Mathilde

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas

Mathilde

De Kuna waren de oorspronkelijke bewoners van Panama. Toen de Spanjaarden Panama koloniseerden bleven de Kuna-indianen alleen nog op de San Blas-eilanden over, op een kleine kuststrook van het vasteland na. In 1925 kregen de Kuna-indianen zelfbeschikkingsrecht, ze hebben alle zeggenschap over hun eilanden en ze zijn een zeer gewaardeerde en gerespecteerde bevolkingsgroep in Panama ! We logeerden drie dagen bij hen op een piepklein primitief bounty eilandje (waar je in 5 minuten omheen loopt). Er wonen drie Kuna families op het eilandje in een klein hutje, dit is een van hen. Kuna vrouwen dragen altijd en overal de voor Kuna kenmerkende kleurrijke kleding met zelf geborduurde mola's om hun middel. Om hun benen hebben ze veel kralenkettingen. Op hun wangen altijd een duidelijk zichtbare rode blos. De mola's, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen, die door de vrouwen gemaakt worden. Op het textiel zijn organische vormen aangebracht die lijken op geometrische ontwerpen. De mola is een van de meest herkenbare symbolen van de Kunacultuur.

'540406' door Joanna '540406' door Joanna

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Tropical island

Joanna

De San Blas eilanden stonden nog om m'n lijstje, en onlangs had ik het geluk er naartoe te kunnen. Als je van achtbanen houdt, is de paar uur durende rit van Panama City naar het vertrekpunt van de boot in Carti geweldig....! De boottocht naar het 'hoofd'-eiland Porvenir duurde ongeveer een half uurtje. Vandaar gingen we naar het eilandje Chichime, waar deze foto is genomen. Verwacht geen luxe, het is echt heel basic, maar je hebt hier wel het ultieme 'tropical island' gevoel. Het bootje op de foto wordt door de lokalen als vervoermiddel gebruikt.

'555755' door MirjaCiere '555755' door MirjaCiere

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Picture Perfect San..

MirjaCiere

Al veel van de wereld gezien, maar de San Plas eilanden overzeilen was toch wel een mega highlight in al mijn reizen. Back to basic en puur natuur, fantastische ervaring die ik iedereen aanraad.

'540378' door Joanna '540378' door Joanna

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Tie-cat

Joanna

Kid & cat met stropdas. Het is bijna dierendag, dus hier alvast een bijzonder stilleven op één van de tropische eilanden van de San Blas archipel. Hier leven de Kuna indianen. Op de achtergrond een toilet. Snorkelen is op deze plek geen aanrader.....

'1107852' door Mariahelena '1107852' door Mariahelena

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas Bliss

Mariahelena

De San Blas eilanden zijn zo bijzonder. Kleine witte strandjes met palmbomen, kristalhelder water en weinig toerisme. Hier ben je even helemaal ‘op een onbewoond eiland’. Simpele voorzieningen, beperkte toegang tot stroom, geen WiFi, heerlijk, ook met kinderen. Op de foto een kleine Kuna indiaan. De Kuna indianen beheren de eilandjes en leven van de zee en ruilhandel in kokosnoten met het vaste land.

'1105362' door YLogt '1105362' door YLogt

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Emmertjes water halen

YLogt

Op de San Blas eilanden hebben we meerdere bezoeken aan het dorpje op een ander eiland dan waar we verbleven gebracht. Hier wonen de Kuna Indianen. We zijn uitgenodigd voor een bijzondere gebeurtenis nl hoe wordt een meisje vrouw. Helaas mochten we daar geen foto's maken. Van de spelende en in dit geval badderende kinderen wel. Met als resultaat dit jongetje die in een emmer is gestopt. Risico tot verdrinken is er niet, het geeft verkoeling en hij wordt ook nog schoon.

'1102565' door Mariannevv '1102565' door Mariannevv

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Eilandleven

Mariannevv

Welcome to paradise! Ga eilandhoppen en maak kennis met de Kuna-indianen. De San Blas archipel bestaat uit 365 eilanden waarvan er zo’n 40 bewoond zijn. Het is aan te raden om minstens twee nachten in het gebied te verblijven. Zo kun je op je gemak meerdere bounty eilandjes ontdekken en wegdoezelen onder één van de vele palmbomen.

'1105365' door YLogt '1105365' door YLogt

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas eilanden,...

YLogt

De San Blas eilanden zijn een groep eilanden bereikbaar per vliegtuig vanuit Panama stad en laatste stukje per boot. Via land is ook mogelijk echter kost meer tijd en is een behoorlijke onderneming met haarspeldbochten en een 4WD. Het vliegveldje stelt niet veel voor, een droge baan waar het vliegtuigje op land, een huisje met daarop een Kuna indiaan die met een vlag staat te zwaaien. Het vliegtuigje zelf vond ik al een avontuur, erg krap en de benen bij de pook van de piloot. Maar veilig aangekomen :) De Kuna indianen zijn bijzonder vriendelijk en draaien ook de kleine accommodatie (rieten huisjes op palen boven het water) We verblijven een aantal nachten en komen zo in aanraking met de cultuur. We mogen zelfs deelnemen aan een ritueel dat een meisje vrouw wordt. Heel bijzonder. De 'foto's' staan geprint in mijn hoofd want helaas waren die daar niet toegestaan. Dit was een van de dorpjes waar wij aan land zijn gegaan en kennis hebben gemaakt met de mensen, hun levensonderhoud (vnl visserij en nu ook toerisme) en manier van leven. Heel bijzonder en warm. Enige nadeel was dat het snorkelen wat tegenviel, veel koraal is helaas verdwenen, en daarmee ook veel vissen.