San Blas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

San Blas image
San Blas image San Blas image

Een tocht naar het paradijs

San Blas
Panama
KessyWillems

Een tocht naar het paradijs

De San Blan eilanden, ook wel de Kuna Yala genoemd, zijn een hele bijzondere eilanden groep. Dit komt door verschillende factoren, maar voor mij zijn ze bijzonder omdat de eilanden eigenlijk maar een paar centimeter boven de waterspiegel uitsteken. Tussen de bounty eilandjes in zie je ergens een verlaten huisje op het water staan, een heel gek gezicht omdat het huisje ook niet op palen staat maar gewoon letterlijk "op" het water, maar vroeger stond dat huisje gewoon op een eilandje net als alle andere huisjes. Doordat het klimaat aan het veranderen is en de waterspiegel stijgt zie je de gevolgen van de klimaat verandering bij deze eilanden erg duidelijk. Dat maakt deze plek dus extra bijzonder, want je realiseert je snel dat dit natuurschoon vergankelijk is en dat het verval al begonnen is. Als je hier dus rond loopt waan je je dus extra bevoorrecht omdat jij wel nog hebt kunnen en mogen genieten van deze bijzondere plek. Het ligt heel erg aan de periode wanneer je deze eilanden bezoekt of je wel of niet tussen een hoopje toeristen loopt. In het paas weekend bijvoorbeeld is het grootste gedeelte van de toeristen die je tegen komt Panamese bevolking die op de eilanden de feestdagen doorbrengen.

Een andere factor die deze eilanden zo bijzonder maakt is dat de eilanden van de locale families, de Kuna's, zijn en er dus totaal geen hotel ketens, restaurants of andere toeristische kenmerken te vinden zijn. Dit maakt ook dat het ene eiland bij verre weg niet het andere is. Sommige eilanden zijn echt helemaal vol gebouwd, op andere staan maximaal 5 palmbomen en een hutje. Om je te verplaatsen van een eiland naar het andere kan je gebruik maken van lokale bootjes die tussen de eilanden en het vaste land varen. Via via kan er gebeld worden en tegen een vaste prijs word je dan opgehaald op een vast tijdstip en naar je bestemming gebracht. Een andere manier om leuk tussen de eilanden te hoppen is het huren van een zeilboot met crew. Veel zeilers komen naar de San Blas met hun boot om een tijdje te vertoeven. Door gasten aan boord te nemen kunnen ze het onderhoud aan hun boot en hun eigen levensonderhoud voorzien. Let wel op, de ene boot is de andere niet en het gasten aantal kan sterk verschillen. Overdag komen vissers lang zij om kreeften te verkopen die s'avonds op een van de eilanden op de bbq gegrild worden als avondeten.
De eilanden zijn ook heel bijzonder omdat ze eruit zien zoals op een foto uit een reisgids. Het is echt prachtig als de zon op het helder blauwe water schijnt en lange schaduwen van de palmbomen werpt op het felle witte zand. Je kunt er ook heerlijk snorkelen en zwemmen.

Jammer genoeg zit er ook een keerzijde aan dit paradijs. De meest opvallende is natuurlijk dat alles best prijzig is. In principe is dit niet helemaal zo erg, want dit houd ook de stroom aan toeristen tegen. Maar verwacht om voor alles te moeten betalen. Kuna's zijn niet erg gesteld op toeristen, en zijn dan ook helemaal niet gecharmeerd van het feit dat ze op de foto gezet worden. Respecteer dit dan ook. Als je van te voren om toestemming vraagt mag je over het algemeen voor een dollar of soms gratis wel een kiekje van ze schieten. Dit word hun met de pap lepel in gegoten, dus verwacht dit ook van kinderen.
Om bij de eilanden te komen moet je zelf een 4x4 huren of je moet iemand vinden met een 4x4 die je naar de haven kan rijden. Wij vonden zelf dat de, grotendeels geasfalteerde weg, makkelijk met een normale auto te doen was. Deze rit is ook best lang, en doordat chauffeurs soms best een aantal mensen meenemen kan het zijn dat de rit nogal oncomfortabel is. Hou hier dus rekening mee als je je vervoer regelt.
Omdat de Kuna's officieel niet tot de Panamese bevolking horen maar het een aparte bevolkingsgroep is zijn ze ook compleet van zichzelf afhankelijk. Op het eiland Chichime was een van de Kuna's de hele dag door met een bezem in de weer en liep rondjes over het strand rondom het eiland om dit schoon te maken. Dus ik heb daar niet veel gezien van slechte afval verwerking. Wat mij wel is bijgebleven zijn de drugs. Omdat de Panamese autoriteiten dus niet op de eilanden worden toegelaten, is het een waar drugs paradijs.

Ik zou het zeker aanraden om naar dit paradijs toe te gaan, maar informeer jezelf goed zodat je niet teleurgesteld bent in de kosten en respecteer de bevolking!

Foto's

Image Title Image Title
51b9d.jpg
KessyWillems
Image Title Image Title
0d49b.jpg
KessyWillems
Image Title Image Title
d11f8.jpg
KessyWillems
Image Title Image Title
36275.jpg
KessyWillems

Laat een reactie achter

3 reactie(s) bij "Een tocht naar het paradijs"

 • profile image comment
  Door Marcvankessel• geplaatst op 08 Jan 2017 | 15:42:09

  Leuke en interessante blog.

  Bericht aangepast op 08:11:44
 • profile image comment
  Door Aticketto• geplaatst op 08 Jan 2017 | 18:14:34

  Bijzondere plek om te bezoeken. Goed en duidelijk geschreven blog

  Bericht aangepast op 08:11:44
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 09 Jan 2017 | 16:41:23

  Reëel verhaal. Goed geschreven

  Bericht aangepast op 08:11:43