Panama foto's & tips

'451297' door Muirne76 '451297' door Muirne76

PanamaPacifische kust

PanamaPacifische kust

Breaching Whale!

Muirne76

De eerste rugvin van een walvis was indrukwekkend maar niet helemaal bevredigend. Van de staartvin en de fontein van water werden we al erg blij. En toen begon het... zoveel dat we op enig moment niet meer wisten of we rechts of links moesten kijken. Dit moment op foto vastleggen was een 'lucky shot' maar de grijns komt nog steeds niet van ons gezicht als we hem terugzien.

'254780' door hayhaenen '254780' door hayhaenen

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera girl

hayhaenen

Deze foto is gemaakt in een Embera dorp in het nationale Park Chagres. De Emberas enerzijds erg vriendelijk, dit meisje wilde graag op de foto. Je kunt zien dat ze ook al een heuse tattoo heeft.

'254555' door hayhaenen '254555' door hayhaenen

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Rode Kikker

hayhaenen

De eilandgroep Bocas del Toro bij de Carabische kust in het noordwesten van Panama is een de plaatsen waar je, in dit geval rode, gifkikkers aan kunt treffen. Het eiland Isla Bastimentos heeft zelfs een Red Frog Beach, maar omdat ze daar hotels gaan bouwen en begroeing al grotendeels is geruimd dreigt de leefomgeving van de Rode Kikker te verdwijnen. Gelukkig waren er nog enkele plaatsen waar dit nog niet was gebeurd en waar ik deze rode kikker aantrof die trouwens maar een paar cm groot is.

'527752' door Marionhans '527752' door Marionhans

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas eilanden,...

Marionhans

Al heel lang stonden de San Blas eilanden in Panama op mijn bucketlist van bounty eilanden. Elke keer als ik in Panama was, bleek het onmogelijk om naar deze eilanden af te reizen. Maar afgelopen maand was het dan zover. Met mijn twee dochters heb ik deze fantastisch mooie eilanden eindelijk bezocht en deze eilanden bleken werkelijk bounty eilanden te zijn. Het was een hele tour om er te komen, het is namelijk alleen te bereiken per 4-wheel drive door de prachtige jungle van de Kuna indianen. Een reistabletje is aan te raden, want het is een pittige trip met veel haarspeldbochten en onverharde wegen met gaten. Daarna nog een half uur met een bootje. Maar het was het meer dan waard!

'309227' door corriedewinter '309227' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Nostra cultura esta..

corriedewinter

In Weckso, aan de Teriberivier, leven de Naso indianen. Wij logeren een aantal dagen in een junglekamp dat door de indianen is opgezet om met ecotoerisme een bestaan op te bouwen. De Naso's laten ons het oerwoud zien, waar veel kleine kikkertjes, luiaards en tapirs leven. Ze doen erg hun best om hun eigen cultuur levend te houden en laten ons door middel van dans en zang zien hoe ze vroeger op jacht gingen. Deze stoere indiaan draagt een hoofdtooi zoals zijn opa die droeg. Hij zal straks als een aap rondspringen en de bijbehorende geluiden maken. Dit alles om te vieren dat men een aap gevangen heeft. Nostra cultura esta viva en nuestro corazòn! (onze cultuur leeft voort in ons hart)

'487388' door channeke '487388' door channeke

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Nooit meer naar huis!

channeke

Bocas del Toro is een eilandengroep aan de noordwestelijke kust van Panama. Voor een aantal dagen kun je met kleine bepakking overvaren naar het hoofdeiland Isla Colon waar je kunt verblijven. Vanuit daar kun je per boot verschillende eilandjes bezoeken. Ik ben naar Playa de Estrellas gegaan. Het eiland met de kust waar honderden zeesterren liggen. Het zat mij alleen niet mee. Ik was er midden op de dag en aangezien veel mensen daar waterskiën en er steeds bootjes heen en weer varen trekken de zeesterren zich terug. Als je ze wilt zien ga dan heel vroeg in de ochtend als het nog rustig is. Verder is het een heerlijk eiland om te toeven, lekker wandelen door het ondiepe water, uitrusten op het strand en genieten van de lokale bevolking. Deze foto is gemaakt bij zonsondergang. Dit bootje vaart weg en ik denk alleen maar, ik wil nooit meer naar huis! :-).

'158782' door karen78 '158782' door karen78

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

De indringer

karen78

Deze foto maakte ik bij de Indianen die tevens geen aanrader zijn...toeristisch en een makkelijke manier om geld te verdienen en ik dom genoeg om erin te trappen. Dit kindje daarentegen is zich nog van geen kwaad bewust of toch wel???

'515393' door RoelBeurskens '515393' door RoelBeurskens

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Urbex Panama City

RoelBeurskens

De oude stad van Panama stad wordt in snel tempo opgeknapt tot een koloniale parel. Gelukkig voor de fotografen onder ons zijn er nog genoeg vervallen stukken te vinden. Vaak staan de muren nog recht over eind maar is het dak volledig ingestort. Als de bouwval nog enigszins veilig is wordt dit op creatieve wijze gebruikt voor kunstprojecten en horeca. Een geweldige locatie om een trip door Panama te beginnen of eindigen!

'336206' door corriedewinter '336206' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Fietsend eilandhoppen

corriedewinter

Op het eiland Bastimentos van de Bocas del Toro archipel is het heerlijk relaxen in Caribische sfeer. Wij fietsten naar de westpunt van het eiland waar de meest ongerepte stranden liggen, waaronder het 'zeesterrenstrand': je kunt hier in het heldere water tientallen zeesterren zien liggen op een vierkante meter. Verwacht geen luxe: handdoekje en iets te drinken en te eten moet je zelf meenemen. Deze jongen heeft een bootje en wil je wel naar de kleinere eilanden in de archipel brengen. Hij heeft weinig klandizie, want ook hier komen beduidend minder mensen vanwege de kredietcrisis. Neem je handdoekje mee en vaar naar je privé eiland voor een dag. Heerlijk!

'445243' door herman m '445243' door herman m

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Casco Viejo

herman m

Wandelen door de smalle straatjes van Casco Viejo, het oude centrum van de stad Panama, is een leuke activiteit. Je komt dan in aanraking met het rijke verleden van de stad. Vele gebouwen dateren uit de Spaans koloniale periode. Diverse panden verkeren in een vervallen positie. Aan de andere kant worden kosten noch moeite gespaard om het historisch erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Op diverse plekken vinden herstelwerkzaamheden plaats en wordt het houtwerk weer voorzien van de nodige lagen verf met frisse kleuren. Deze foto heb ik op afstand gemaakt van twee dames die de activiteiten op straat gadesloegen vanaf een balkonnetje met een gietijzeren afscherming.

'518382' door Mathilde '518382' door Mathilde

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Kuna indianen

Mathilde

Het was niet mijn idee om zo'n statie-portret te maken van deze drie vrouwen, maar ze wilden zelf graag zo met elkaar op de foto! Dit zijn drie vrouwen van de KUNA indianen op een van de San Blas eilanden waar wij in 2014 de kerst doorbrachten, een hele bijzondere ervaring!! De Kuna waren de oorspronkelijke bewoners van Panama. Toen de Spanjaarden Panama koloniseerden bleven de Kuna-indianen alleen nog op de San Blas-eilanden over, op een kleine kuststrook van het vasteland na. In 1925 kregen de Kuna-indianen zelfbeschikkingsrecht, ze hebben alle zeggenschap over hun eilanden en ze zijn een zeer gewaardeerde en gerespecteerde bevolkingsgroep in Panama ! We logeerden drie dagen bij hen op een piepklein primitief bounty eilandje (waar je in 5 minuten omheen loopt). Er wonen drie Kuna families op het eilandje in een klein hutje, dit zijn de drie vrouwen. Kuna vrouwen dragen altijd en overal de voor Kuna kenmerkende kleurrijke kleding met zelf geborduude mola's om hun middel. Om hun benen hebben ze veel kralenkettingen. Op hun wangen altijd een duidelijk zichtbare rode blos. De mola's, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen, die door de vrouwen gemaakt worden. Op het textiel zijn organische vormen aangebracht die lijken op geometrische ontwerpen. De mola is een van de meest herkenbare symbolen van de Kunacultuur.

'492429' door Esthers '492429' door Esthers

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Varen door het Panama

Esthers

Een leuke excursie is een dagtocht door het Panama kanaal. Je vaart dan door enkele sluizen en je maakt mee hoe dat alles in z'n werk gaat bij zo'n doorvaart. Op zo'n toeristen boot val je in het niet bij de enorme joekels van schepen die door het kanaal varen.

'418291' door Fransvdg '418291' door Fransvdg

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

De Gatun sluizen

Fransvdg

In mijn tip over het Panamakanaal heb ik uitgebreider uitleg gegeven over deze Gatunsluizen. Hier zie je hoe locomotieven een schip de sluis in trekken. Je kunt ook zien dat het kanaal dit jaar honderd jaar in gebruik is.

'316075' door corriedewinter '316075' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Een heerlijk sfeertje

corriedewinter

Het eiland Colon is het grootste eiland van Bocas del Toro. In het stadje Bocas gebeurt het: langs de hoofdstraat staan leuke hotels en ’s avonds is het lekker druk in het park aan de overkant. Wij logeren niet in Hostel Calipso maar het is er heel gezellig, wordt ons verteld door diverse jongeren, waaronder de jongen van de foto. Dit komt vooral door de Spaanse eigenaresse: Martha. Vanuit Bocas is veel te ondernemen; de catamarantour naar Dolphin’s Bay zal me nog lang bijblijven!

'375024' door corriedewinter '375024' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Op zoek naar de tapir

corriedewinter

We brengen een bezoek aan de Wounaan- indianen. Zij wonen in een beschermd natuurgebied op het eiland San Antonio dat nu in het Panamakanaal ligt. Je vaart er met een gemotoriseerde kano naartoe. Het dorpje bestaat uit zes grote huizen op palen, waar de families leven van wat visvangst en kleinschalig ecotoerisme. De kinderen gaan wel naar school, maar het is een behoorlijk eind reizen. Nu is het vakantie en iedereen helpt mee. De mannen maken muziek en geven rondleidingen, vrouwen en kinderen demonstreren dans. Hier laten ze zien hoe dieren door het woud bewegen. De tapir is een heilig dier voor de Wounaan en Embera indianen die ook in dit gebied leven. Het meisje laat zien hoe hij loopt en haar familie beweegt op dezelfde manier mee.

'537872' door corriedewinter '537872' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Tapir in Parque de...

corriedewinter

Het Wekso Centro Ecoristico Naso in het Parque de Amistad is opgezet om de Naso-Teribe-indianen in dit gebied te helpen hun leven duurzamer in te richten. Voorheen brandden zij het bos af om akkers te realiseren; nu houden zij zich bezig met ecotoerisme. Vanuit het junglekamp, waar je in slaapzalen of in een traditioneel huis op palen slaapt, zie je vlakbij luiaards in de bomen hangen, langs diverse paden zie je allerlei gifkikkers, apen en vogels. Vanuit het kamp kun je op bezoek gaan in het grootste dorp: Sieyik. Avontuurlijk; heen op expeditie: lopend met een gids, terug met een vlot langs stroomversnellingen. Of wat rustiger, heen en terug met een kano met motor, en ter plaatse een lange of korte wandeling naar het dorp. Overal zijn de paden soms steil en glibberig. Het is dus erg handig om laarzen mee te nemen. Dit is de burgemeester van het dorp. Hij laat trots een schedel van de Baird's tapir zien. Deze tapir is de grootste soort die daar voorkomt.

'338898' door corriedewinter '338898' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Panorama Panamanian..

corriedewinter

Deze Panamanian Slider schildpadden leven in een moerassig gebied bij Gamboa, waar de Rio Chagres in het Panamakanaal uitkomt. De schildpadden planten zich hier ongestoord voort; ze worden niet gegeten. Waarom ze met zijn allen op een tak willen zitten is mij niet duidelijk; misschien toch vriendschap? In Gamboa begint het oerwoud NP Soberiana waar we een prachtige wandeling maakten langs de Pipeline road.

'303245' door corriedewinter '303245' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Bijzondere boom

corriedewinter

In het parque Natural Metropolitano, het enige bosreservaat in tropisch Amerika dat binnen de grenzen van een stad ligt, kwamen we deze bijzondere boom tegen. Op het eerste oog lijkt er een vreemd uitstekende tak aan te zitten. het is echter de Common Potoo (Nyctibius griseus) een nachtvogel met schitterende camouflagekleuren. Hij is 38 cm groot. De vogel zit in rust met de kop horizontaal, maar nu wij naar hem kijken, houdt hij de kop verticaal. Zijn gele ogen, die wat op die van een uil lijken, zijn verborgen achter spleetjes, waardoor het lijkt alsof hij slaapt. De vogel leeft van grote insecten, maar hij eet ook jonge vogels. Het vrouwtje legt tussem december en maart slechts een ei op een kale tak of boomstronk.. Voor meer informatie over het reservaat: zie mijn tip.

'527338' door corriedewinter '527338' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Bezoek de Wounaan op.

corriedewinter

Vanuit Panamacity heb je de kans om relatief dichtbij de stad een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Panama, de Wounaan indianen, te bezoeken. Waarom bij Panamacity? Er leven nog maar 3000 Wounaan volgens oude tradities, waarvan de meeste in de provincie Darién, die niet toegankelijk is vanwege de paramilitaire activiteiten dichtbij de grens met Colombia. Waarom de Wounaan? De kleine gemeenschap Wounaan indianen bij het national park Soberiana op het eiland San Antonio, dat is ontstaan in Lake Gatun, onderdeel van het Panamakanaal, krijgt niet zoveel bezoek. Hoe kom je er? Vanuit de stad is het 40 minuten rijden naar het Gamboa Rainforest resort (taxi of busje) Aan de oever van het meer word je opgehaald door Felipe, de dorpsleider en vader van het meisje op de foto. Je stapt in een wiebelige kano, gemaakt uit een boomstam, die, als hij eenmaal vaart, goed in evenwicht blijft ,voor een tocht van 15 minuten. Op het eiland leidt de Spaans sprekende Felipe je rond in het oerwoud (ongeveer een uur) en legt uit hoe zijn volk de bomen en planten gebruikt voor bouw, voedsel, medicijnen en bijzondere drankjes. De Wounaan jagen op tapir, hert, gordeldier en aap. In het meer vangt men schildpad of krokodil. Omdat het gebied beschermd is, mag men geen bomen kappen, dus het is soms lang wachten op een nieuwe kano. Terug in het dorp van ongeveer vier huizen laten de vrouwen en kinderen met een paar jongens een aantal traditionele dansen zien. We bezoeken een huis (let op het bijzondere trapje) en we kunnen houtsnijwerk en prachtige mandjes kopen. Niet toeristisch, heel aandoenlijk. Kosten: $20

'158494' door karen78 '158494' door karen78

PanamaPacifische kust

PanamaPacifische kust

2 ondeugende meisjes

karen78

Deze meisjes liepen met hun tweetjes rond op Taboga-eiland. Dit eiland is gekend om even te ontsnappen aan de drukte van Panama-city.

'482877' door corriedewinter '482877' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Vier carnaval met...d

corriedewinter

Op het Isla Colón, het grootste eiland van de Bocas del Toro archipel wordt het carnaval op een bijzondere manier gevierd. In de straten van Ciudad de Boca verschijnen vijf dagen lang, tot Aswoensdag, iedere avond rode en zwarte duivels, die de Spaanse en andere overheersers voorstellen. Deze diablo's lopen met zwepen en meppen iedereen die binnen de witte lijnen komt, vooral degenen die hen met stokken afweren. De jongens mogen zelf niet slaan. Ze wachten tot Aswoensdag, dan mogen de duivels gevangen worden. Hun hoofdtooi gaat af en de duivels worden door een naar het Centrale Plein gebracht, waar een vrouwelijke shamaan hun duivelse krachten uitdrijft en hen zegent. De kleur van het pak heeft te maken met je status. Een diablo begint met een rood pak en mag er ieder jaar zwarte accenten aan toevoegen. Pas na 7 jaar ben je een zwarte diablo. Na nog eens zeven jaar mag de zwarte diablo witte stukken aan zijn kostuum toevoegen. Hij kan natuurlijk nooit helemaal wit worden, het blijft tenslotte een duivel!

'540622' door Joanna '540622' door Joanna

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Star-of-the-sea

Joanna

star of the sea wat mooi dat ik je zo goed zie door het water zo helder als kristal is dit nu een geval van life is good to me Van Porvenir gingen we met een bootje naar Chichime, waar verschillende zeilschepen voor anker lagen. Dobberen tussen -bijna- onbewoonde eilandjes, beetje snorkelen, relaxen onder een palmboom: life's good:-)

'493992' door Yvonne_lovestotravel '493992' door Yvonne_lovestotravel

PanamaPacifische kust

PanamaPacifische kust

Bocas del Toro

Yvonne_lovestotravel

Vanuit Costa Rica hebben we een dagtour gemaakt naar Bocas Del Toro in Panama, waar we merendeels op een boot zaten en van de omgeving genoten. Hier waren we onderweg naar 'Frog Beach' en zagen we vanuit het bootje hoe deze mensen hier leven in een krakkemikkig huisje. Het weer zat ons die dag ook niet echt mee, maar dat maakte de dagtour er niet minder om.

'240452' door thewanderer '240452' door thewanderer

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Can you see me?

thewanderer

De koninginneschelp, of roze vleugelhoorn. Prachtig om deze grote schelp te zien hier op de San Blas eilanden. De kleuren, zo groot. Hey, maar wacht eens, wat is dat? Zien jullie het ook? Het is geen lege huls! Maar snel weer aan de rand van het water leggen. Ze zijn nog niet bedreigd, maar de handel in deze soort wordt wel nauwgezet gecontroleerd.