Panamakanaal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

81 kilometer Panamakanaal

Panamakanaal,
Panama


Het Panamakanaal , 32,2 m. breed, verbindt de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan.
Het voordeel van het kanaal is, dat men niet meer helemaal om Zuid-Amerika hoeft heen te varen, wat minder energie kost.
Aanvankelijk wilde Ferdinand de Lesseps in 1881 een diep kanaal zonder sluizen graven, zoals het Suezkanaal. Dit lukte niet en de Amerikanen maakten het werk af. Zij groeven een kanaal met sluizen, dat in augustus 1914 klaar kwam.
Het kanaal loopt dwars door het tropisch regenwoud. Het centrale deel bestaat uit een kunstmatig meer, Lake Gatun. Het meer ligt op ongeveer 27 meter boven het niveau van beide oceanen en is een verzamelbekken voor de grote hoeveelheid water uit het oerwoud. Het kanaal heeft drie sluiscomplexen:de Gatún-sluizen, de Pedro Miguel-sluizen en de Miraflores-sluizen.
Hier zie je een schip dat door de eerste sluizen bij de Grote Oceaan gaat: De Mirafloressluizen.
Het schip vaart zelfstandig, maar wordt in balans gehouden door ‘mules’ (locomotieven), omdat er links en rechts maar één meter speelruimte is. Op de achtergrond zie je schepen naar het volgende sluizencomplex gaan. Verderop zie je een van de bruggen. Een enkele reis door het Panamakanaal kost voor containerschepen ongeveer €200.000,=.