Panamakanaal

'492429' door Esthers '492429' door Esthers

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Varen door het Panama

Esthers

Een leuke excursie is een dagtocht door het Panama kanaal. Je vaart dan door enkele sluizen en je maakt mee hoe dat alles in z'n werk gaat bij zo'n doorvaart. Op zo'n toeristen boot val je in het niet bij de enorme joekels van schepen die door het kanaal varen.

'418291' door Fransvdg '418291' door Fransvdg

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

De Gatun sluizen

Fransvdg

In mijn tip over het Panamakanaal heb ik uitgebreider uitleg gegeven over deze Gatunsluizen. Hier zie je hoe locomotieven een schip de sluis in trekken. Je kunt ook zien dat het kanaal dit jaar honderd jaar in gebruik is.

'375024' door corriedewinter '375024' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Op zoek naar de tapir

corriedewinter

We brengen een bezoek aan de Wounaan- indianen. Zij wonen in een beschermd natuurgebied op het eiland San Antonio dat nu in het Panamakanaal ligt. Je vaart er met een gemotoriseerde kano naartoe. Het dorpje bestaat uit zes grote huizen op palen, waar de families leven van wat visvangst en kleinschalig ecotoerisme. De kinderen gaan wel naar school, maar het is een behoorlijk eind reizen. Nu is het vakantie en iedereen helpt mee. De mannen maken muziek en geven rondleidingen, vrouwen en kinderen demonstreren dans. Hier laten ze zien hoe dieren door het woud bewegen. De tapir is een heilig dier voor de Wounaan en Embera indianen die ook in dit gebied leven. Het meisje laat zien hoe hij loopt en haar familie beweegt op dezelfde manier mee.

'338898' door corriedewinter '338898' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Panorama Panamanian..

corriedewinter

Deze Panamanian Slider schildpadden leven in een moerassig gebied bij Gamboa, waar de Rio Chagres in het Panamakanaal uitkomt. De schildpadden planten zich hier ongestoord voort; ze worden niet gegeten. Waarom ze met zijn allen op een tak willen zitten is mij niet duidelijk; misschien toch vriendschap? In Gamboa begint het oerwoud NP Soberiana waar we een prachtige wandeling maakten langs de Pipeline road.

'527338' door corriedewinter '527338' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Bezoek de Wounaan op.

corriedewinter

Vanuit Panamacity heb je de kans om relatief dichtbij de stad een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Panama, de Wounaan indianen, te bezoeken. Waarom bij Panamacity? Er leven nog maar 3000 Wounaan volgens oude tradities, waarvan de meeste in de provincie Darién, die niet toegankelijk is vanwege de paramilitaire activiteiten dichtbij de grens met Colombia. Waarom de Wounaan? De kleine gemeenschap Wounaan indianen bij het national park Soberiana op het eiland San Antonio, dat is ontstaan in Lake Gatun, onderdeel van het Panamakanaal, krijgt niet zoveel bezoek. Hoe kom je er? Vanuit de stad is het 40 minuten rijden naar het Gamboa Rainforest resort (taxi of busje) Aan de oever van het meer word je opgehaald door Felipe, de dorpsleider en vader van het meisje op de foto. Je stapt in een wiebelige kano, gemaakt uit een boomstam, die, als hij eenmaal vaart, goed in evenwicht blijft ,voor een tocht van 15 minuten. Op het eiland leidt de Spaans sprekende Felipe je rond in het oerwoud (ongeveer een uur) en legt uit hoe zijn volk de bomen en planten gebruikt voor bouw, voedsel, medicijnen en bijzondere drankjes. De Wounaan jagen op tapir, hert, gordeldier en aap. In het meer vangt men schildpad of krokodil. Omdat het gebied beschermd is, mag men geen bomen kappen, dus het is soms lang wachten op een nieuwe kano. Terug in het dorp van ongeveer vier huizen laten de vrouwen en kinderen met een paar jongens een aantal traditionele dansen zien. We bezoeken een huis (let op het bijzondere trapje) en we kunnen houtsnijwerk en prachtige mandjes kopen. Niet toeristisch, heel aandoenlijk. Kosten: $20

'316694' door corriedewinter '316694' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Hoor eens !

corriedewinter

We zijn te gast bij de Embéra Wounaan indianen. Zij wonen in de bergachtige binnenlanden in de Kanaalzone. Je kunt er alleen per boot komen. De vader van dit meisje, tevens dorpsleider, heeft ons opgehaald en hij neemt ons ook mee op een trektocht, waarbij hij uitleg geeft over de flora en fauna in het gebied. Zijn dochtertje helpt mee. Hoewel het maar spel is, klopt ze heel serieus op de boom met grote steunbeerluchtwortels (Ficus). Papa vertelt dat vroeger met deze jungle tamtam berichten werden doorgegeven. Momenteel zullen er wel mobieltjes aan te pas komen...

'312981' door corriedewinter '312981' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

81 kilometer...Panama

corriedewinter

Het Panamakanaal , 32,2 m. breed, verbindt de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan. Het voordeel van het kanaal is, dat men niet meer helemaal om Zuid-Amerika hoeft heen te varen, wat minder energie kost. Aanvankelijk wilde Ferdinand de Lesseps in 1881 een diep kanaal zonder sluizen graven, zoals het Suezkanaal. Dit lukte niet en de Amerikanen maakten het werk af. Zij groeven een kanaal met sluizen, dat in augustus 1914 klaar kwam. Het kanaal loopt dwars door het tropisch regenwoud. Het centrale deel bestaat uit een kunstmatig meer, Lake Gatun. Het meer ligt op ongeveer 27 meter boven het niveau van beide oceanen en is een verzamelbekken voor de grote hoeveelheid water uit het oerwoud. Het kanaal heeft drie sluiscomplexen:de Gatún-sluizen, de Pedro Miguel-sluizen en de Miraflores-sluizen. Hier zie je een schip dat door de eerste sluizen bij de Grote Oceaan gaat: De Mirafloressluizen. Het schip vaart zelfstandig, maar wordt in balans gehouden door ‘mules’ (locomotieven), omdat er links en rechts maar één meter speelruimte is. Op de achtergrond zie je schepen naar het volgende sluizencomplex gaan. Verderop zie je een van de bruggen. Een enkele reis door het Panamakanaal kost voor containerschepen ongeveer €200.000,=.

'316758' door corriedewinter '316758' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Bij de Wounaan...indi

corriedewinter

Het is niet voor te stellen: dit dorp ligt in het Panamakanaal! Het ligt op het eiland San Antonio, dat in Lake Gatun ligt. Toen het meer werd gegraven zijn verschillende dorpen overstroomd. Het kanaal loopt door Lake Gatun, vanaf de Gatunsluizen. San Antonio eiland is onderdeel van nationaal park Soberiana. Hier leven de Wounaan en Embera indianen. Wij bezochten de Wounaan, waarvan ik vandaag een foto geplaatst heb. Hier zie je hun huizen, gebouwd op palen. Achterin begint het oerwoud waar we een prachtige rondleiding kregen. Voor meer info: zie mijn tip.

'338813' door corriedewinter '338813' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Brulaap in Soberiana

corriedewinter

Deze brulaap zagen we in het Soberiana NP, dat in 1980 is gesticht ter bescherming van het woud ten oosten van het Panamakanaal. Vandaag heb ik heimwee.. Was het maar even zo: In dit koude kikkerlandje, met z'n vochtige klimaat Mist en nevel natte jassen, zwarte paraplu's op straat Al die regen en depressies, dat is nu voorgoed voorbij Voor een zonnige vakantie hoeft u niet meer ver op reis Blijf in Nederland, uw tropisch zwemparadijs Van Den Helder tot Cadzand, Paradiso palmenstrand Nederland warmt op, iedereen een bruine kop Eens zal de Betuwe in bloei staan met banaan en kokosnoot D'r zit een aap in de gordijnen en een luipaard op je schoot Slingerend aan de lianen, over 't kolken van de Lek Hangen Tarzans van Vianen met een Jane al om hun nek Ik zing in Stroe Aloha oe Er zwemt weer haai in de Brielse baai Kijk, wat vliegt daar door mijn klamboe, een malariamuskiet Tussen kraalhutten van bamboe, in de jungle van Hoogvliet Ik weet zelf niet of het waar is, naar de toedracht wordt gegist Er wordt in Goes een missionaris al maandenlang vermist De Amazing Stroopwafels, hun levensverhaal: http://www.youtube.com/watch?v=n5IEqecARgg&feature=related

'323714' door corriedewinter '323714' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

De Star Istind in de.

corriedewinter

Hier zie je de Star Istind, een Noors schip, door de Mirafloressluizen van het Panamakanaal gaan. Het Panamakanaal , 32,2 m. breed, verbindt de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan. Het voordeel van het kanaal is, dat men niet meer helemaal om Zuid-Amerika hoeft heen te varen, wat minder energie kost. Aanvankelijk wilde Ferdinand de Lesseps in 1881 een diep kanaal zonder sluizen graven, zoals het Suezkanaal. Dit lukte niet en de Amerikanen maakten het werk af. Zij groeven een kanaal met sluizen, dat in augustus 1914 klaar kwam. Het kanaal loopt dwars door het tropisch regenwoud. Het centrale deel bestaat uit een kunstmatig meer, Lake Gatun. Het meer ligt op ongeveer 27 meter boven het niveau van beide oceanen en is een verzamelbekken voor de grote hoeveelheid water uit het oerwoud. Het kanaal heeft drie sluiscomplexen:de Gatún-sluizen, de Pedro Miguel-sluizen en de Miraflores-sluizen. De Star Istind (198x31m) vaart zelfstandig, maar wordt in balans gehouden door ‘mules’ (locomotieven), omdat er links en rechts maar één meter speelruimte is. Een enkele reis door het Panamakanaal kost voor dit schip ongeveer €200.000,=.

'347936' door EvanderHel '347936' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Nosy

EvanderHel

Met ons bootje liggen we klem tegen de rand van een klein eiland, midden in Lake Gatun op het Panamakanaal. Dichterbij kun je niet komen want je mag hier niet aan land. Deze Witschouderkapucijnaap komt nieuwsgierig op ons af. Of we bananen bij ons hebben? Ja, natuurlijk. We krijgen bijna niet de kans om ze hem te geven, want hij komt ze zelf wel even halen. Niet alleen nieuwsgierig dus, maar ook een tikkie ongeduldig :-)

'347473' door EvanderHel '347473' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Ken net!

EvanderHel

Dit is het cruiseschip Coral Princess. Zij (schepen zijn vrouwelijk!) is net onder de Puente Centenario doorgevaren, een tuibrug die het Panamakanaal overspant ter hoogte van de Gaillard Kloof. Deze kloof is het smalste stuk van het kanaal, dat in breedte varieert tussen de 70 en 300 meter. De sluizen zijn 33,53 meter breed. Er kunnen schepen door met een maximale breedte van 32,3 meter. Moet je eens raden wat de afmetingen zijn van dit schip... De lengte is 294 meter en de breedte is 32,2 meter. Je kunt je dus voorstellen dat het passen en meten is in de sluizen! Ik voelde me dan ook bijzonder klein in het bootje van zo'n meter of 20 toen we het schip passeerden op het kanaal, maar het is een geweldige manier om alle scheepvaart van zo dichtbij te bekijken!

'341009' door corriedewinter '341009' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Wat een wortels!

corriedewinter

We zijn te gast bij de Embéra Wounaan indianen. Zij wonen in de Kanaalzone; je kunt er alleen per boot komen. De vader van dit meisje, tevens dorpsleider, heeft ons met de gemotoriseerde kano opgehaald en hij neemt ons ook mee op een trektocht, waarbij hij uitleg geeft over de flora en fauna in het gebied. Zijn dochtertje helpt mee en laat zien hoe groot de lianen met hun luchtwortels wel zijn!

'327402' door EvanderHel '327402' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Puente Centenario

EvanderHel

De Puente Centenario is een tuibrug die het Panamakanaal overspant, ter hoogte van de Gaillard Kloof. Het is één van de twee vaste bruggen die het kanaal overspant. De andere brug, Puente de las America, was lange tijd de enige vaste verbinding tussen het westelijke en oostelijke deel van Panama. De Puente Centenario werd in 2004 geopend, om te zorgen dat het steeds drukker wordende verkeer van en naar Panama Stad vloeiend kon blijven verlopen. Over de brug loopt de snelweg, dat een onderdeel vormt van de Pan-American Highway. Die drukke banen vol met voortrazend verkeer zijn echter niet te zien op de foto, omdat deze is genomen vanaf het Panama Kanaal.

'345578' door EvanderHel '345578' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Op de uitkijk

EvanderHel

Er zijn vele manieren om het Panamakanaal te bekijken. Een van de leukste vond ik om het per heel klein bootje te bevaren, tussen de enorme vracht- en cruiseschepen door. Met zo'n klein bootje kun je Monkey Island aandoen, gelegen op Lake Gatun, het hart van het Panamakanaal. Je mag het eilandje niet op, maar kunt met het bootje wel heel dichtbij komen. Zo dichtbij dat sommige van de bewoners even aan boord klimmen. En dat is heus geen warm persoonlijk welkom, maar meer een speurtocht naar wat lekkers. Bananen bijvoorbeeld. Eén van de eilandbewoners is deze witschouderkapucijnaap. Voor hij aan boord kwam snuffelen keek hij eerst even naar wie hij zag. Goed volk! En met de bananen in zijn bezit verdween hij weer in de bosjes. Op de foto is goed te zien dat deze apen het topje van hun staart kunnen gebruiken als grijpstaart. Het is zo sterk dat het met gemak het hele lichaamsgewicht van de aap kan dragen, dat kan variëren van ruim 1 kilo tot zo'n 4 kilo. Wij zeggen gedag en tuffen verder in het bootje, op zoek naar nog meer prachtige dieren op en langs het kanaal.

'331499' door corriedewinter '331499' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Nog even voorlezen en

corriedewinter

We brengen een bezoek aan de Wounaan indianen. Zij wonen in een beschermd natuurgebied dat eigenlijk in het Panamakanaal ligt. Je vaart er met een gemotoriseerde kano naartoe. Het dorpje bestaat uit zes grote huizen op palen, waar de families leven van wat visvangst en kleinschalig ecotoerisme. De kinderen gaan wel naar school, maar het is een behoorlijk eind reizen. Nu is het vakantie en iedereen helpt mee. Opa en kleinzoon maken muziek, moeder en tantes demonstreren dans.De kleindochters moeten nog even wachten tot hun (westerse) boekje wordt voorgelezen.

'478134' door corriedewinter '478134' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Wonen in het...Panama

corriedewinter

Als je naar Panamacity gaat, heb je de kans om relatief dichtbij de stad een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen te bezoeken. Waarom in Panamacity? Er leven nog maar 3000 Wounaan volgens oude tradities, waarvan de meeste in de provincie Darién, die niet toegankelijk is vanwege de paramilitaire activiteiten dichtbij de grens met Colombia. Waarom de Wounaan? De kleine gemeenschap Wounaan indianen bij het national park Soberiana op het eiland San Antonio, dat is ontstaan in Lake Gatun, onderdeel van het Panamakanaal, krijgt maar weinig bezoek. Het is er dus nog rustig. Vanuit de stad is het 40 minuten rijden naar het Gamboa Rainforest resort .

'320313' door apschol '320313' door apschol

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Kranen & schepen in d

apschol

Bij het invaren 's morgens vroeg passeer je de containerterminal aan de Caribische kant. Je moet dan onderdaad vroeg opstaan om de schepen en de kranen in de mist te zien. Schepen gebruiken veel energie en daar straalt ook de foto energie uit van een land (Panama) dat met energie aan zijn ontwikkeling werkt.

'368826' door corriedewinter '368826' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Hier blijven hoor!

corriedewinter

We brengen een bezoek aan de Wounaan indianen. Zij wonen in een beschermd natuurgebied dat eigenlijk in het Panamakanaal ligt. Je vaart er met een gemotoriseerde kano naartoe. Het dorpje bestaat uit zes grote huizen op palen, waar de families leven van wat visvangst en kleinschalig ecotoerisme. De kinderen gaan wel naar school, maar het is een behoorlijk eind reizen. Nu is het vakantie en iedereen helpt mee. De mannen maken muziek en geven rondleidingen, vrouwen en kinderen demonstreren dans. Dit kleintje, in een fel gekleurde traditioneel rokje is duidelijk op avontuur gegaan. Achter en onder de huizen is van alles te ontdekken voor haar. Er hangen trossen bananen waar je aan kunt peuteren, er lopen kippen rond waar je achter aan kunt rennen en.. ik ga echt niet te ver!

'357563' door EvanderHel '357563' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Verkeersaders

EvanderHel

We varen bijna onder de Puente de las Américas door. Deze brug verbindt de beide continenten (Noord- en Zuid Amerika) en is onderdeel van de Pan American Highway. Het is er altijd druk met het voortrazende verkeer en eronder is het al niet veel anders. Daar ligt namelijk ook een verkeersader maar dan van water. Lange rijen schepen liggen te wachten tot zij door het Panama Kanaal mogen, dag en nacht gaat dit verkeer over het water door. De megagrote cruiseschepen en vrachtcontainers mogen alleen overdag door het sluizencomplex, de kleinere bootjes mogen 's nachts ook door. Op de foto zie je rechts in de verte een paar van de schepen die liggen te wachten, eerst is het de beurt aan het enorme containerschip dat eraan komt, met vlak voor de boeg een dapper klein bootje dat het immense schip voor wil blijven.

'418687' door Fransvdg '418687' door Fransvdg

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Een giga klus.

Fransvdg

Ze zijn volop aan het werk om nieuwe sluizen in het Panamakanaal aan te leggen. Dat wordt een giga klus. Toeristen mogen niet op de bouwplaats komen en dat is heel begrijpelijk. Daarom moeten jullie het doen met deze foto die ik door het busraam heb gemaakt. Ik wilde namelijk wel graag een stukje bouwhistorie vastleggen. Wie hier meer over weten wil, verwijs ik graag naar mijn tip.

'479094' door corriedewinter '479094' door corriedewinter

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Quetzal en Capibari:.

corriedewinter

Gamboa[ , een voormalige Amerikaanse nederzetting, ligt aan de grens van het Parque Nacional Soberiana, waar de Rio Chagres in het Panamakanaal stroomt. Het is de moeite waard om daar het tropisch woud te verkennen. Het Smithsonian Tropical Research Institutebeheert daar een onderzoekscentrum, waar je soms een rondleiding kunt krijgen. Iets voorbij het station begint de Pipeline Road(Camina del Oleoducto) waar je bijzonder veel vogels kunt spotten, zoals de zeldzame Quetzal, maar ook andere dieren, zoals de Capibara (hier op de foto), het grootste knaagdier ter wereld, miereneters, neusbeertjes en brulapen. Ga wel heel vroeg, want fietsers en hardlopers maken ook gebruik van het eerste gedeelte van deze weg. Vanaf Rio Limbobegint het wandelgebied. Een leuk pad, Sendero El Charco, begint langs de weg en eindigt bij een kleine waterval., waar je je eventueel kunt verfrissen. Hoe kom je er? Vanuit Panamastad, 32 km met busje en/of gids (in vrijwel alle hotels te boeken) Of nog leuker: Voorafgaand of aansluitend op een[i] boottocht door de kanaalsluizen naar Gamboa met o.a. Panama Marine Tours

'327863' door EvanderHel '327863' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

15-8-1914

EvanderHel

15 augustus 1914 - De aanleg van het Panamakanaal is voltooid. Dit kanaal verbindt de Atlantische en de Stille Oceaan met elkaar waardoor schepen niet meer om de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, Kaap Hoorn, hoeven te varen. Vanaf New York scheelt dit ongeveer 4 weken varen(!) Momenteel zijn ze druk bezig met de verbreding van het Panamakanaal, erg interessant om te zien. Het is de bedoeling dat het werk gereed is in het najaar van 2014, precies 100 jaar nadat het voor de eerste keer werd geopend. Extra reden voor een groot feest (en om terug te gaan naar Panama)!

'353813' door EvanderHel '353813' door EvanderHel

PanamaPanamakanaal

PanamaPanamakanaal

Megaklus

EvanderHel

Het Panamakanaal is te smal en de sluizen zijn te krap, daarom geeft het kleine land ruim vijf miljard dollar uit om het te verbreden, te verdiepen en van nieuwe sluizen te voorzien. Dat is heel veel geld. Maar het is ook heel snel terugverdiend, hebben ze uitgerekend: de capaciteit van het kanaal verdubbelt in 2014 en dat levert dollars op. Anderhalf miljard dollar aan inkomsten in 2010, voor een landje met drieënhalf miljoen mensen. Hier bevind ik me in de Pedro Miguelsluis, de sluisdeuren klappen langzaam open en weer dicht als oude kaken; het hele systeem van gietijzeren deuren, van klinknagels en betonnen kolken stamt uit 1913, maar functioneert nog steeds. Alsof het vocht van de tropen, de martelende zon en de slagregens er geen vat op krijgen. Schutten duurt acht minuten, de sluizen draaien 24 uur per dag want elke minuut is geld. In 2014 moet de uitbreiding van het dan 100-jarige Panamakanaal klaar zijn. De 16 nieuwe sluisdeuren zullen gigantisch zijn: 31 meter hoog, 57 meter breed en 10 meter dik. Ze moeten bestand zijn tegen aardschokken, aanvaringen en andere schade. Een megaklus, maar ook een knap staaltje vakwerk. Panama explodeert en bijna iedereen heeft er mooie verwachtingen van.