Panamakanaal

Water als levensader in Panama; van duiken en eilanden tot de ijsblokjes in je cocktail.

flashpacker was hier op 2017-08-22 Gepost op: 2017-08-22 17 reacties.
Water: de weldaad en welvaart van Panama

Water stroomt als een levensader door Panama. Het 81 kilometer lange Panamakanaal is van vitaal belang voor de bevolking, de handel en het toerisme. Het kanaal is ook erg divers, kleurrijk en op vele manieren te ontdekken, net als de rest van het land. Vijf vloeibare tips om het meeste uit je bezoek te halen.

1. Twee oceanen in één dag
Door de geweldige ligging tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan kun je beide wateren op één dag bezoeken. Beter nog: bevaar of duik in deze oceanen en ontdek de overeenkomsten en verschillen in nautische flora en fauna. Jawel, de Atlantische in de ochtend, en de Grote in de middag. Of andersom, net hoe je pet – of de wind – staat. Een dergelijke toer boek je bijvoorbeeld bij scubapanama.

2. Grote glimlach en open mond
Duiken in het kanaal zelf is vanwege de drukte te gevaarlijk, maar je kunt erg dicht bij de actie komen. Of er deel van uit maken. Ga peddelen op een SUP-board of met een kajak over de uiterwaarden bij Gatúnmeer of natuurlijk met een boot door de beroemde sluizen van het kanaal. Dit kan alleen bij gecertificeerde rederijen, want de kapiteins halen een speciaal vaarbewijs voor dit smalle en enerverende waterspektakel.

Wanneer wij om 7 uur in de ochtend verzamelen bij de haven is de spanning voelbaar bij de aanwezige toeristen uit de hele wereld. De verplicht meevarende loods wordt met luid applaus als een held aan boord onthaald. Wanneer we meeliften met een groot schip tussen de tientallen meters hoge sluisdeuren en de 197 miljoen liter water in acht minuten ons allemaal omhoog stuwt, is het stil aan boord en ervaart iedereen met open mond of grote glimlach deze unieke belevenis.

We varen door het ‘oude’ kanaal, maar dat biedt een mooi uitzicht op het parallel liggende, in 2016 geopende nieuwe kanaal. Daar doorheen gaan is alleen voorbehouden aan de commerciële vaart. Over commercie gesproken: de hoogste tol ooit betaald was bijna een miljoen dollar. Voor slechts één doorsteek. Het goedkoopste daarentegen was 36 dollarcent. Voor een zwemmer die een record wilde vestigen – sindsdien is het dus verboden om in het kanaal te zwemmen.

Benieuwd of er nog meer leven is in het kanaal? Ga vissen! Ook dat is mogelijk onder begeleiding van ervaren experts. Meer informatie op canalandbaytours en panamacanalfishing.

3. IJsblokjes met uitzicht
In een land ontsloten door water, en met een tropisch regenwoud zijn de culinaire opties uitbundig. Waar andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen een voorkeur hebben voor vlees, is het hier vers fruit en vis dat de klok slaat – al lusten de Panamezen ook een mals stukje rund of kip.

Waar beter dan er een culinair-cultureel uitstapje van te maken, in de oude stad, in het Spaans Casco Viejo genoemd. Een bekertje ceviche (rauwe vis) haal je samen met de vissers en havenwerkers op de vismarkt, in het restaurant dat uitzicht biedt op de levendige handel – verser kan niet. Let op: dat weten de grote pelikanen en schreeuwende meeuwen buiten de hal ook. Ze nemen graag een snoekduik op jouw lunch.

Tussen de oude en nieuwere, authentiek gerestaureerde gebouwen van de oude stad is het heerlijk slenteren. Nog maar een paar jaar geleden was dit gebied een no-go area, nu kun je er relatief veilig ronddwalen. Terrassen en rooftop bars springen als paddenstoelen uit de grond, de een nog hipper dan de ander. En elk met een eigen sfeer of uitzicht. Bij Tántalo Bar genoten wij van een mooi uitzicht over de stad. En mocht je wel of geen ijsblokjes in je drankje willen, heb het dan over hielo in het Spaans, en niet helado. Zo voorkom je dat de ober je vreemd aankijkt omdat je het hebt over een ijsje in plaats van ijsblokjes.

4. Eilanden, eilanden, eilanden
Waar water is, zijn eilanden. In Panama’s geval vele honderden. Een tip geven voor het mooiste eiland is dan ook erg moeilijk. Watersporten – van snorkelen tot kanoën en van catamaran zeilen tot raften – het kan in wateren over het hele land verspreid.

Kuna Indian San Blas
Voor cultuurliefhebbers zijn de San Blas eilanden in het noorden met de inheemse Kuna indianen een must-see. Met een avontuurlijke, schommelende rit in een 4WD auto door modderig tropisch regenwoud, of een minstens zo avontuurlijke vlucht in een klein vliegtuigje kom je er.

Blijf minstens een dag en een nacht om de rust te ervaren wanneer de cruiseschip passagiers weg zijn. Een vlucht met een klassiek vliegtuigje van het type De Havilland brengt je naar het zuidelijk gelegen Islas Perlas – en die naam is niet overdreven. Turkoois blauwe zee, witstranden baaien en een chique sfeer maken het een pareltje. Klaar voor wat actie na al dat luieren met een cocktail in de hand? Ga walvissen spotten op zee – in de juiste periode gegarandeerd succes!

5. Bestuur zelf een containerschip
Terug naar het kanaal, want dat is toch waar de meeste mensen Panama van kennen. Wanneer je wat korter in de stad bent, is een bezoek aan de Miraflores sluizen een prachtige ervaring. Vanaf de balkons kijk je op het kanaal uit en zie je precies hoe de schepen door treintjes worden voortgetrokken en de sluis zich vult. Het museum geeft uitgebreide uitleg over de geschiedenis. In een simulator waan je je even kapitein van een vrachtschip als je vanaf de stuurhut moeilijke manoeuvres moet maken. Een reisgids of conciërge van het hotel kan voor je nagaan op welke tijdstippen de meeste boten voorbijkomen die dag.

Miraflores Docks Panama
Met al dat water zou je denken dat er genoeg is voor iedereen. Helaas is dat niet zo en kampt ook Panama met de gevolgen van de klimaatverandering. Reden genoeg om er zuinig mee om te springen. Het kraanwater is niet schoon genoeg voor consumptie, dus worden veel plastic flesjes gekocht, en weggegooid. Wees zuinig, voor jezelf en het milieu en koop het water wat groter in.
0
17

Foto's bij dit blog

Uitzicht over de oude stad
Kuna indiaan op San Blas eilanden
Per boot door het Panamakanaal
Veilig aan de touwen door de sluizen
Uitzicht over eilanden bij Islas Perlas in het zuiden
Hoe tropisch wil je het hebben, op de San Blas eilanden
Alle blogs van flashpacker
 

17 reactie(s) bij "Water als levensader in Panama; van duiken en eilanden tot de ijsblokjes in je cocktail."

 • profile image comment

  van harte!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2017-09-03 09:04:45
 • profile image comment

  Alle collegabloggers: hartelijk bedankt voor jullie mooie reacties. Tot schrijfs!

  Door flashpacker • geplaatst op 2017-08-30 17:59:54
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je top-blog!

  Door WKerkhof • geplaatst op 2017-08-28 12:54:58
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met de toplog

  Door marcvankessel • geplaatst op 2017-08-26 19:29:53
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met de topblog. Helemaal terecht !

  Door hansdewildt • geplaatst op 2017-08-26 19:29:32
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met de top blog van de week, boordevol tips over een fascinerend land!

  Door agrotewal • geplaatst op 2017-08-26 08:52:35
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog.Terecht verdiend.

  Door POSJE • geplaatst op 2017-08-25 17:24:13
 • profile image comment

  Van harte gefeliciteerd met je topblog!

  Door marjan stolk • geplaatst op 2017-08-25 17:09:41
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met de benoeming tot topblog van de week! Leuke blog, het wekt mijn interesse.

  Door marlinnie • geplaatst op 2017-08-25 16:19:40
 • profile image comment

  van harte met je topblog

  Door aticketto • geplaatst op 2017-08-25 14:47:42
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog! Hele toffe blog met superveel goede tips.

  Door KHeijlaerts • geplaatst op 2017-08-25 14:46:42
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog van de week!

  Door karinm • geplaatst op 2017-08-25 14:23:42
 • profile image comment

  Beste Wilbert, bij deze hebben we je tekst uitgeroepen tot Topblog van de week! Een goedgeschreven blog met heel wat mooie tips. Duidelijk beschreven en vooral overzichtelijk. Je hebt een origineel invalshoek genomen, wat het verslag extra leuk maakt! Dank voor je input en je handige tips! Gefeliciteerd met je extra verdiende punten en geniet van alle aandacht! Groeten de Redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2017-08-25 14:10:56
 • profile image comment

  Je blog als reisgids, leuk en nuttig om te lezen, ik ben geprikkeld

  Door TravelGoom • geplaatst op 2017-08-24 06:05:40
 • profile image comment

  Heel leuk Panama belicht. Hier heb je iets aan.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2017-08-23 08:35:25
 • profile image comment

  Goed geschreven blog boordevol info

  Door aticketto • geplaatst op 2017-08-22 22:44:44
 • profile image comment

  superleuk blog met goede tips!

  Door jeannette • geplaatst op 2017-08-22 16:19:25

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.