Panama stad

'515393' door RoelBeurskens '515393' door RoelBeurskens

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Urbex Panama City

RoelBeurskens

De oude stad van Panama stad wordt in snel tempo opgeknapt tot een koloniale parel. Gelukkig voor de fotografen onder ons zijn er nog genoeg vervallen stukken te vinden. Vaak staan de muren nog recht over eind maar is het dak volledig ingestort. Als de bouwval nog enigszins veilig is wordt dit op creatieve wijze gebruikt voor kunstprojecten en horeca. Een geweldige locatie om een trip door Panama te beginnen of eindigen!

'445243' door herman m '445243' door herman m

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Casco Viejo

herman m

Wandelen door de smalle straatjes van Casco Viejo, het oude centrum van de stad Panama, is een leuke activiteit. Je komt dan in aanraking met het rijke verleden van de stad. Vele gebouwen dateren uit de Spaans koloniale periode. Diverse panden verkeren in een vervallen positie. Aan de andere kant worden kosten noch moeite gespaard om het historisch erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Op diverse plekken vinden herstelwerkzaamheden plaats en wordt het houtwerk weer voorzien van de nodige lagen verf met frisse kleuren. Deze foto heb ik op afstand gemaakt van twee dames die de activiteiten op straat gadesloegen vanaf een balkonnetje met een gietijzeren afscherming.

'303245' door corriedewinter '303245' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Bijzondere boom

corriedewinter

In het parque Natural Metropolitano, het enige bosreservaat in tropisch Amerika dat binnen de grenzen van een stad ligt, kwamen we deze bijzondere boom tegen. Op het eerste oog lijkt er een vreemd uitstekende tak aan te zitten. het is echter de Common Potoo (Nyctibius griseus) een nachtvogel met schitterende camouflagekleuren. Hij is 38 cm groot. De vogel zit in rust met de kop horizontaal, maar nu wij naar hem kijken, houdt hij de kop verticaal. Zijn gele ogen, die wat op die van een uil lijken, zijn verborgen achter spleetjes, waardoor het lijkt alsof hij slaapt. De vogel leeft van grote insecten, maar hij eet ook jonge vogels. Het vrouwtje legt tussem december en maart slechts een ei op een kale tak of boomstronk.. Voor meer informatie over het reservaat: zie mijn tip.

'518302' door Mathilde '518302' door Mathilde

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Panama City

Mathilde

Dit is het zicht op Panama City vanuit het Parque Natural Metropolitano. Je ziet op deze foto alleen het moderne deel van de stad. Wij logeerden in het oude deel van de stad, nl de Casco Antiguo zoals het oude, koloniale centrum van Panama-Stad heet. Een mooi gebied met oude villa's, koloniale kerken, balkons, leuke pleintjes. De pasteltinten bladderen wat van de gevels af. Hier en daar zijn de afbrokkelende muren groen overgroeid. Het ziet er leuk uit, maar in dit deel van de stad is helaas ook veel criminaliteit. Vanaf het dak ( en de bar) van ons hotel hadden we ook een prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers van het nieuwe deel van de stad, maar niet zo mooi als vanuit het Metropolitan Natural Park.

'565214' door Esthers '565214' door Esthers

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Panama stad

Esthers

Vanuit het vissershaventje in het oude deel van Panama stad (Casco Viejo) heb je een mooi uitzicht op de hoogbouw van het nieuwe gedeelte van de stad. In het haventje is het druk met het aan land brengen van alle zojuist gevangen vis. Bij de visafslag heb je talrijke kleine eettentjes waar je heerlijk vis kunt eten.

'338840' door corriedewinter '338840' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

The road is calling

corriedewinter

Deze apart beschilderde bus is op weg naar een voetbalwedstrijd. Zou Cruijff in de bus zitten? Desperado the road is calling You've done messed up again my friend Pack your bag cause the night is falling Don't you ever turn back again Streets get lonely and nights they get cold Your body is getting tired and Your hands are getting old yeah You try to go inside but the door is always shut They're inside and youre not Hoffmaestro: Desperado http://www.youtube.com/watch?v=QMhNakUxz9I

'444945' door herman m '444945' door herman m

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Ambivalentie

herman m

Panama-stad is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Panama. Er wonen ruim 1 miljoen mensen in deze stad die gelegen is aan de Stille Oceaan bij de ingang van het Panamakanaal. Er is sprake van een zekere ambivalentie. Enerzijds wordt de skyline van Panama-stad bepaald door hoogbouw in een rits van wolkenkrabbers, anderzijds wordt de stad omgeven door tropisch regenwoud. Op 15 augustus 1519 is Panama-stad door de Spaanse conquistador Pedro Arias Dávila, ongeveer elf kilometer ten oosten van het huidige centrum, opgericht. Vanuit deze stad werden expedities opgezet die het Incarijk aanvielen. Het was eveneens een doorvoerplaats van zilver en goud dat naar Spanje werd vervoerd. Op 21 januari 1671 werd de stad verwoest door de Engelse piraat Henry Morgan en later op zijn huidige plek herbouwd. Van het oude stadsgebied bestaan nog slechts ruïnes, die in 1997 door UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. Dit gedeelte staat bekend onder de naam Panamá Viejo.

'477415' door corriedewinter '477415' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Tropisch bosreservaat

corriedewinter

Als je door het Parque Natural Metropolitano in Panama City (ongeveer 10 minuten rijden vanuit het centrum) loopt, val je van de ene verbazing in de andere. Er leven meer dan 250 soorten vogels, waaronder de zwartborsttoekan, de baltimore troepiaal en de common pootoo, die ik net heb geplaatst. Deze laatste vogel heeft sterke camouflagekleuren, maar als je eenmaal weet waar hij zit, is hij goed te vinden, omdat hij een vaste rustplaats heeft. Er komen zijdeaapjes, neusberen en witstaartherten voor. Luiaards , schildpadden, leguanen en de boa constrictor zijn vrij makkelijk te spotten. Het park is gelegen op de heuvels ten noorden van Panamastad en het vormt een biologische corridor naar de andere nationale parken Camino de Cruces en Soberiana. Deze zijn veel groter, maar in het park metropolitana heb ik de meeste dieren gezien. De paden zijn zeer goed begaanbaar, de routes zijn uitstekend aangegeven. Als je langs de route del Mono Titi (aapjes) gaat, kom je uit op een uitkijkpunt, waarvandaan je een schitterend uitzicht over de stad hebt. In de herfst, als de bomen hun blad verliezen, zie je ook het Panamakanaal. Ga wel 's morgens vroeg, dan zie je de meeste dieren. Bezoekerscentrum kruising Camino de la Amistad en Avenida Juan Pablo II. Taxi vanuit het centrum: $ 4,= per taxi.

'377179' door corriedewinter '377179' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Oranje in Panama?

corriedewinter

Als je door het Parque Natural Metropolitano in Panama City loopt, val je van de ene verbazing in de andere. Er leven meer dan 250 soorten vogels, waaronder de zwartborsttoekan, de baltimore troepiaal en de common pootoo, waar ik al een foto van geplaatst heb. Er komen zijdeaapjes, neusberen en witstaartherten voor. Luiaards , schildpadden, leguanen en de boa constrictor zijn vrij makkelijk te spotten. Ga wel 's morgens vroeg, dan zie je de meeste dieren. De eerste vogel die we zagen was de Slaty-tailed Trogon, Trogon Massena, een zangvogel zo groot als een merel. De zang is overigens niet zo mooi, het klinkt als het geluid van een kraai. De Trogon zit het liefst in de bovenlaag van het nevelwoud. Ze nestelen in verlaten termietennesten of ze graven een gat in rottende bomen, waarna ze aan het eind van dit tunneltje 3 eieren leggen. Het voedsel bestaat uit insecten en fruit. Dit is het vrouwtje. Ze heeft een oranje buik en snavel, de rest is grijs. Het mannetje heeft een blauwgroene kop en rug.

'489411' door Sandral '489411' door Sandral

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Doorsluizen

Sandral

Eindelijk (een stukje) van het magische Panamakanaal gezien.Één van de nieuwe 7 wereldwonderen.De computers aan de kade sturen de schepen,op centimeters nauwkeurig,door de sluizen. De bemanning neemt het er zo te zien even van.

'338623' door corriedewinter '338623' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Knikkerbaan?

corriedewinter

Panama city is een moderne stad met veel Amerikaanse invloeden. Deze flat langs de grote boulevard doet me denken aan een knikkerbaan. Wat heb ik daar vaak mee gespeeld. Deze song is wel heel toepasselijk: Did anyone see my last marble As it rolled out and over the floor? It fell through a hole in the corner Of a room in a town on a tour It's lonely without your last marble I miss it not rattling around As I lie in my bed there's a space in my head Where there used to be colors and sound.. Marilion Marbles http://www.youtube.com/watch?v=MvIkYMqYKkw&feature=related

'349815' door corriedewinter '349815' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Panorama Panamastad

corriedewinter

Het zou zomaar een Amerikaanse stad kunnen zijn. Hier zie vanaf een van de voetgangersbruggen over de Centrale Avenida het moderne gedeelte van Panamacity. Het is zaterdagmorgen en de joggers en skaters hebben het brede fietspad al een paar keer afgelegd. Panama Stad is booming, dat zie je wel aan de vele wolkenkrabbers die in aanbouw zijn. Deze foto is van een jaar geleden en de wolkenkrabbers zijn al lang af. De stad ligt over een lengte van 10 kilometer langs de kust en is het commerciële centrum van het land. Er zijn grote winkelcentra en alle chique merken zijn er te koop (niet voor iedereen helaas) Wij zijn op weg naar Cascao Antiguo, het oude Panamastad, vergelijkbaar met Havana, maar beter onderhouden en voor ons interessanter.

'447583' door herman m '447583' door herman m

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Kleurrijk Casco...Ant

herman m

Casco Antiguo, het oude centrum van Panama-Stad, ligt op een schiereiland aan de zuidkant van de stad. De laatste jaren is Casco Antiguo er aanzienlijk op vooruit gegaan. Veel van de pleinen, kerken, theaters en Franse herenhuizen uit de koloniale tijd zijn gerestaureerd en vormen nu een aantrekkelijke toeristische attractie. Het hart van de wijk wordt gevormd door Plaza de Francia. Dit imposante plein is een eerbetoon aan de 22.000 arbeiders die onder Franse leiding omkwamen bij de bouw van het Panamakanaal.

'306336' door corriedewinter '306336' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Te zwaar!

corriedewinter

De bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis) is de kleinste pelikaansoort, 1-1,5 m lang. Het is de enige pelikaan die zijn prooi met een stootduik vangt. Ze laten zich van een meter of tien naar beneden storten, met naar achteren gevouwen vleugels en in een S gebogen nek. Soms raken ze het water met een snelheid van 95 km per uur! Aan de voorkant van hun lichaam hebben ze luchtkussens om de klap op te kunnen vangen. De pelikaan weegt normaal tot 4 kg, maar deze pelikaan is veel zwaarder. Hij heeft net uitgebreid van het visafval dat bij de vismarkt is gestort, gegeten. Hij wil wegvliegen als ik dichterbij kom. Het lukt maar net. Voor mij fantastisch, voor hem/haar een angstige ervaring.

'331662' door Rsteeghs '331662' door Rsteeghs

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

RR-Live beleving? -..

Rsteeghs

Net heb ik een blog geplaatst over de RR-vermommingen/profielfoto's hier op de site en ik moest gelijk aan Carnaval denken in Panama City, waar ik in 2009 was. Deze schrikbarend uitziende man liep ik tegen daar het geschminkte lijf. Naast zijn roze geverfde van oorsprong donkerbruine huid, droeg hij behalve een lendenlapje alleen nog wat kleurige kettingen. Een mooie carnavalsvermomming, al twijfel ik er aan of hij zijn tanden voor de gelegenheid ook heeft aangepast... Omdat veel RR's onder ons via hun profielfoto ook incognito gaan hier op de site en we zaterdag toch een Live evenement hebben, leek het me wel nuttig om een handleiding te schrijven om de RR's te kunnen herkennen. Deze is te vinden bij de blogs van vandaag. Ik zou hem zeker even lezen als je zaterdag komt, dan sta je niet net als de gast op deze foto met je mond vol tanden als je een RR tegen het lijf loopt die ineens bruin blijkt te zijn in plaats van roze.

'381093' door EvanderHel '381093' door EvanderHel

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Zien en gezien worden

EvanderHel

Panama Stad is een wereldstad. Ze is een belevenis en zowel historisch als hyper modern. Waar de flats aan de wolken krabbelen en met de oceaan maar ook de jungle aan haar tropische voeten. De hoofdstad telt zo'n 700.000 inwoners, een bonte mix van nationaliteiten uit alle windstreken, waar arm en rijk samenleven op een internationaal kruispunt. Daar is de Amador Causeway. Deze lange, brede boulevard loopt van het puntje van de stad bij de Bridge of the Americas over drie eilandjes voor de kust. Het is de plek om te fietsen, joggen, flaneren, vissen, picknicken of te ontspannen in een van de vele restaurantjes waar ik zojuist met mijn zweterige lijf ben neergestreken op een hagelwit zacht kussen. Een verfrissende cola doet wonderen hier. Ook voor je portemonnee, *shock*. Overduidelijk is dit het deel waar de rijkeren graag vertoeven, om te zien maar vooral gezien te worden. Met of zonder hun kleine dobberbootje ;-)

'488877' door jusdorange '488877' door jusdorange

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Luiaard

jusdorange

Deze luiaard doet duidelijk zijn naam eer aan. Op weg naar de top van Ancon Hill, waar je overigens een schitterend panoramisch uitzicht over de stad hebt en aan de andere kant over het kanaal, stopten we even langs de weg om een foto te maken van deze jongen. Het is een smal weggetje dus toen er een bus aankwam en luid begon te toeteren, moesten we snel weer naar de auto om door te rijden. De Luiaard heeft van dit alles niks door gehad. Panama stad is een van de snelst groeiende steden van midden Amerika. Ruim 50% van het inkomen van het land wordt gegenereerd in deze stad, onder andere door het kanaal. Zeker sinds de noord-amerikanen het hebben overgedragen aan Panama. Daarnaast is er een grote bancaire sector en natuurlijk het toerisme. Op dit moment worden er nog ruim 100 nieuwe wolkenkrabbers gebouwd, terwijl er ook al zeker 100 staan. De panamezen zijn trots op hun land en vertellen er graag over.

'358495' door corriedewinter '358495' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Zondagochtend in...Pa

corriedewinter

Het zou zomaar een Amerikaanse stad kunnen zijn. Hier zie je een stukje van het brede fietspad langs de Centrale Avenida in het moderne gedeelte van Panamacity. De stad ligt over een lengte van 10 kilometer langs de kust en is het commerciële centrum van het land. Er zijn grote winkelcentra en alle chique merken zijn er te koop (niet voor iedereen helaas) Het is weekend en de joggers en skaters hebben het pad al een paar keer afgelegd. Panama Stad is booming, dat zie je wel aan de vele wolkenkrabbers die in aanbouw zijn.

'513999' door Joanna '513999' door Joanna

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Jumping Panama-cat

Joanna

Al wandelend over de boulevard van Panama City richting de oude stad heb je constant een mooi uitzicht op de Casco Viejo. En je komt nog eens een vliegende kat tegen ook :-)

'171289' door rleeuwerink '171289' door rleeuwerink

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Roofvogel in Panama

rleeuwerink

Jonge Caracara in natuurpark vlakbij Panama City.

'331394' door EvanderHel '331394' door EvanderHel

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

El Periódico

EvanderHel

Een rustig, smal straatje in de wijk Casco Viejo. Een historische wijk, maar inmiddels ook de meest trendy wijk van Panama City. Ik kan je vertellen dat op slechts enkele tientallen meters van deze man, die in alle rust lekker zijn krantje zit te lezen, de wijk vol zit met restaurantjes, bars, koffiezaken, artistieke winkeltjes, theaters. 's Avonds stromen de pleinen vol met locals en toeristen, zakenmensen, kunstenaars en is livemuziek de standaard, binnen én buiten. Met name op de vrijdag- en zaterdagavond komt het tot leven en bruist het aan alle kanten. Maar vandaag is het geen vrijdag. En ook geen zaterdag. Dus kan deze heer in alle rust zijn krantje uitlezen.

'329875' door corriedewinter '329875' door corriedewinter

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Lekker gegeten

corriedewinter

Deze bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis) heeft net uitgebreid van het visafval dat bij de vismarkt is gestort, gegeten. Het is de kleinste pelikaansoort, 1-1,5 m lang en de enige pelikaan die zijn prooi met een stootduik vangt. Ze laten zich van een meter of tien naar beneden storten, met naar achteren gevouwen vleugels en in een S gebogen nek. Soms raken ze het water met een snelheid van 95 km per uur! Aan de voorkant van hun lichaam hebben ze luchtkussens om de klap op te kunnen vangen. Hier hadden de vogels dus een makkelijk maaltje. Zo makkelijk, dat sommigen moeite hadden met opstijgen.

'331317' door EvanderHel '331317' door EvanderHel

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Afgekeurd...

EvanderHel

In het oude gedeelte van Panama City staan prachtige koloniale gebouwen, maar ook veel vervallen huizen. Ik heb met verbazing naar dit meisje en haar broertje staan kijken. Ze hadden alleen maar oog voor elkaar en hadden het erg gezellig op een ontzettend gammel balkon. Eén die hier afgekeurd zou worden bij een bouwinspectie. Maar ja, soms heb je het niet voor het kiezen... en moet je het doen met een schots en scheve 3 onder 1 kapwoning waar een dak opzit van golfplaten en waar sommige stukken ontbreken. Maar wel een huis met warmte en liefde onder het lekke dak!

'529482' door geo '529482' door geo

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Panama city

geo

Panama city een overweldigende metropool, van hieruit start mijn reis naar het gebied van de Embera-Wounaan aan de Rio Marea. In Panama zouden er minder als 3000 individuen van deze Native bevolkingsgroep overblijven.