Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vier carnaval met diablo's op Bocas del Toro

Caribische kust,
Panama


Op het Isla Colón, het grootste eiland van de Bocas del Toro archipel wordt het carnaval op een bijzondere manier gevierd. In de straten van Ciudad de Boca verschijnen vijf dagen lang, tot Aswoensdag, iedere avond rode en zwarte duivels, die de Spaanse en andere overheersers voorstellen.
Deze diablo's lopen met zwepen en meppen iedereen die binnen de witte lijnen komt, vooral degenen die hen met stokken afweren. De jongens mogen zelf niet slaan. Ze wachten tot Aswoensdag, dan mogen de duivels gevangen worden.
Hun hoofdtooi gaat af en de duivels worden door een naar het Centrale Plein gebracht, waar een vrouwelijke shamaan hun duivelse krachten uitdrijft en hen zegent.
De kleur van het pak heeft te maken met je status. Een diablo begint met een rood pak en mag er ieder jaar zwarte accenten aan toevoegen. Pas na 7 jaar ben je een zwarte diablo. Na nog eens zeven jaar mag de zwarte diablo witte stukken aan zijn kostuum toevoegen. Hij kan natuurlijk nooit helemaal wit worden, het blijft tenslotte een duivel!