Caribische kust reisblogs

San Blas- Ontspannen op Yandup eiland

sandy was er (tot 06 mei 2010) Gepost op 06 mei 106 reacties

Dinsdagochtend om 5 uur gaan we met een taxi naar de luchthaven. We gaan voor drie dagen naar de San Blas eilanden! Een klein propeller vliegtuigje, waar niet meer dan 10 mensen in kunnen met een beperkte hoeveelheid bagage, is het enig mogelijke vervoermiddel. Dus we moeten eraan geloven.

De Chinese eigenaar van onze bed en breakfast in Panama city, heeft gisteren wat rondgebeld en uiteindelijk drie overnachtingen voor ons kunnen organiseren op Yandup eiland. Yandup is één van de vele San Blas eilandjes en is een gebied waar beperkt toerisme toegelaten wordt. Blijkbaar heeft hij (en wij) geluk gehad en heeft hij de juiste persoon aan de dorpstelefoon gekregen om dit op zo’n korte termijn te kunnen organiseren.
Op Yandup eiland staat alleen de Yandup Lodge. Een tropisch ‘resort’, bestaande uit een aantal bamboe hutten, uitsluitend bestemd voor toeristen. De Lodge wordt gerund door de mensen uit het tegenover gelegen dorpje Playón Chico en aangestuurd door de non-profit organisatie Dobbo Yala. Een organisatie gericht op behoud van natuur en cultuur van de Kuna Yala bevolking.

Bij het inchecken op de luchthaven ontmoeten we één van de medewerksters van Dobbo Yala, zij geeft ons een grote doos voedselvoorraad mee en vraagt ons erop toe te zien dat dit bij Playón Chico uitgeladen wordt.
Met veel lawaai en gedreun stijgen we op tot hoog boven de jungle. Met grijs grauwe gezichten kijken we elkaar aan, gezien de kneep die ik in mijn knie voel, hoef ik niet meer te vragen hoe het gaat. Bij iedere beweging die je doet heb je het gevoel dat er een raampje uit het gammele vliegtuigje vliegt of dat de bodem onder je voeten wegvalt. Niet bewegen dus!! Na een uur niet praten en onze adem inhouden, wordt de landing ingezet en komt de korte landingsbaan van Playón Chico in zicht. We dalen snel, passeren enige luchtzakken en duiken ineens naar de grond om de korte landingsstrook optimaal te kunnen benutten. Prrrrrrrrrrr…. We staan aan de grond!!......

Snel stappen we uit, onze bagage wordt uit de neus en de staart van het toestelletje getoverd, ook de doos voedsel wordt neergekwakt en weg vliegt hij alweer om de andere mensen op de nabijgelegen eilandjes van de San Blas te droppen.

Playón Chico is één van de vele dorpjes van de Kuna indianen. Het dorp ligt via een lange loopbrug afgescheiden van de landingsbaan, een paar schoolgebouwen en een sportveld. Bamboehutjes staan scheef en verzakt tegen elkaar aan, sommigen staan aan het water, anderen staan in het midden van het dorp. We zien vrouwen in kleurige authentieke kleding en kleine kinderen rondlopen. Iets grotere kinderen in kraakwitte schooluniformen kijken nieuwsgierig naar ons, nieuwkomers. Heel even krijg ik het benauwd, moeten we daar overnachten tussen ál die mensen?!

Twee jongens komen op ons af en stellen zich voor als Alibierto en Leo, onze gidsen voor de komende dagen. Kordaat pakken ze onze tassen en de voedselvoorraad en lopen voor ons uit naar een klein motorbootje.
Met hen en de kok varen we in tien minuutjes naar Yandup eiland. Een eiland met uitsluitend een paar toeristenhutjes op palen boven het water gebouwd, voorzien van hangmatten op iedere veranda, rust en privacy. De Yandup Lodge, wat een idyllisch oord, laat de vakantie maar beginnen!
En daar begint de vakantie dan ook echt. Het eten wordt drie keer per dag op vaste tijden geserveerd en het dagritme past zich daarop aan. Om zeven uur ’s ochtends schijnt de zon door onze bamboemuren heen en is het al erg warm. De dag begint met schommelen in de hangmatten en uitkijken over het water richting Playón Chico. Iedere ochtend komen onze gidsen, de kok en ander keukenpersoneel met een klein bootje vanuit het dorp naar Yan Dup eiland om ons toeristen te verzorgen. We kijken nieuwsgierig uit over de landingsbaan en wachten op het vliegtuigje om te zien of er misschien nieuwe gasten bijkomen op het eiland. Na het ontbijt van heerlijke koffie, wat schijfjes meloen of een getoast broodje met ei, schommelen we nog even verder.

Tegen 10 uur worden we geroepen om mee te gaan met de eerste ‘excursie’. Samen met Leo, Alibierto en de andere 6 toeristen van Yandup eiland, varen we in een uitgeholde boomstam met motor tussen de prachtige San Blas eilanden door. Wuivende palmen en witte strandjes zoals je dat kent van de plaatjes. We leggen aan bij een klein onbewoond eilandje om te gaan snorkelen, zonnen en de kokosnoten te kraken die we onder de bomen vinden. Terug van het snorkelen spoed iedereen zich naar zijn hut om te douchen en al schommelend in de hangmat hongerig te wachten op de lunch van witte rijst met wat groente uit blik. Tegen drie uur vertrekken we voor een middag excursie, we varen naar de mangrove en bezoeken op onze laatste dag Playón Chico, het Kuna dorp. Een prachtig dorp met ruime ‘straten’ van zand en een groot dorpsplein waar sportles gegeven wordt en de kinderen volleyballen. Overal smeulen houtvuurtjes in de hutten en zie je vrouwen in de weer met tobbes water voor de was en de baby’s. Er wonen 3000 mensen in dit kleine dorp, waarvan de helft uit kinderen bestaat!

Rond 18 uur wordt het diner geserveerd, vanuit onze hangmatten horen we het signaal dat het eten klaar is. Eén voor één druppelen de gasten de keukenhut binnen en krijgen een maaltijd geserveerd van witte rijst gekookt in kokosmelk, wat groente (veelal uit blik) en verse krab, krabpuré, krabfilet, krabsoep,etc..

Na het diner blijft gebruikelijk niemand lang in de etenshut zitten, de hangmatten en de rust wachten op ons allemaal! We vragen een schaars flesje cola mee uit de keuken, zodat we onze zelf meegebrachte alcohol nog even kunnen mengen voor een borreltje op onze veranda. Nog even schommelen, de dag overpeinzen en tegen 21 uur, wanneer het donker is en we niets meer kunnen zien, lekker vroeg onder de klamboe.

sandy Positie 23907 (0 p.) Lid sinds 06-05-2010 Foto's en tips: 0 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
het propeller vliegtuigje
blogfoto nr. 2
Eén van de onderkomens van de Yandup lodge
blogfoto nr. 3
Kindje in bad in Playón Chico
blogfoto nr. 4
Eén van de vele eilandjes van de San Blas archipel
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi Sandra,
Toevallig kom ik je blog tegen. Wij gaan begin januari waarschijnlijk naar Panama omdat vrienden van ons om de wereld zeilen en dan bij de SanBlas eilanden liggen.
Nu zoek ik al een beetje informatie bij elkaar en zou daarom graag je info over B&B's en airline van je krijgen. Het is best lastig hiervandaan al wat meer info te pakken te krijgen. Dus alles is welkom ook al is het iets verouderd.
Bedankt alvast
Groet, Marilou

EstherMaria

Door: EstherMaria • Geplaatst op

Hallo Sandra,
Ik was in de waan dat ik al lang had geantwoord op je bericht, maar dat bleek niet zo te zijn. Sorry voor de late reactie.
Ik zou het heel fijn vinden om je reisdocument te lezen, dus als je dat zou kunnen sturen zou wel fijn zijn!
Ik zal de B&B in Panama-city opzoeken, het klinkt als een leuke verblijfsplaats!
Groetjes, Esther

Door: • Geplaatst op

Hallo Esther,
De naam van de B&B in Panama city was: 'la Estancia".
een prachtig plekje in een beschermde wijk 'querry hights'. Vanaf het balkon zit je midden tussen de apen en prachtige vogels. Het ontbijt is fantastisch!
De omliggende wijken zijn niet de veiligste wijken helaas. Maar deze B&B ligt heel dicht bij de airport voor binnenlandse vluchten. Dat vonden wij erg handig omdag Panama city al snel een uitvalsbasis is voor alle uitstapjes. Je komt daar steeds terug.
Wij zijn gevlogen naar Bocas. Daar hadden we de 'dolphin bay hideaway' als B&B gereserveerd.Dit ligt op een eiland, een kwartier varen vanaf Bocas. Super plekje, prachtige kamers. lekker eten.
Een gezamelijke veranda waar het eten geserveerd werd met de andere gasten ( totaal 4 kamers)

Verder heb ik nog een soort reisdocument geschreven met van allerlei info over panama. heb je daar belang bij?
gr Sandra.

EstherMaria

Door: EstherMaria • Geplaatst op

Hoi Sandra, als dat zou kunnen, dat zou heel fijn zijn! Wij denken er aan om na Panama City en het Soborania NP door de reizen naar de San Blas eilanden en de Bocas del Toro, dus het zou zeker nuttig zijn.
Hartelijke groeten, Esther

Door: • Geplaatst op

Hallo Esther wat leuk dat je reageert. Ik was al helemaal vergeten dit ooit geschreven te hebben. Maar inderdaad, deze reis was fantastisch. We hebben alleen onze B&B in Panama city gereserveerd van tevoren. In die B&B zat een klein reisburootje, die alles voor ons ter plekke geregeld hebben. Ik kan nog even gegevens voor je opzoeken als je interesse hebt. ook van de rest van onze reis naar Bocas del Toro. hartelijke groet van Sandra

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.