Caribische kust

Regenachtig Bocas del Toro

swanny was hier op 2008-12-31 Gepost op: 2008-12-27 0 reacties.
Na een rondreis van ruim 10 dagen zitten we nu in Bocas del Toro, een eilandje aan de caribische kust van Panama. Na aankomst in Panama stad op 14 december hebben we verschillende plaatsen aangedaan, zoals El Valle, Santa Cantalina, Cerro Punto en Boquete. Panama stad is een grote moderne stad die sterk aan het groeien is. Er is veel hoogbouw en er zijn ook nog veel wolkenkrabbers in aanbouw. Het oude gedeelte, Casco Vieja, is zeer de moeite waard om te bezoeken. Veel gebouwen moeten nog worden opgeknapt, maar het heeft een prettige sfeer en mooie koloniale gebouwen. Na het verblijf in de stad zijn we naar het westen gereden, richting de heuvels van Penonomé. In een klein dorpje achter Penonomé, in Chiguiri Arriba hebben we twee nachten in een hotel gezeten. Helaas is het hotel niet meer wat het ooit geweest is, de kamers zijn prima, maar het restaurant is ronduit slecht en dat is vervelend als het het enige restaurant in de wijde omgeving is. We hebben er wat in de prachtige omgeving gewandeld en verder is er niet veel te doen. Je kunt er heerlijk relaxen. Dat was ook het geval in de volgende plaats die we aandeden, Santa Catalina. Het ligt aan de zuidkust en is een surfers paradijs. Verder kun je er uitstapjes maken naar het eiland Coiba, waar je ook goed kunt duiken en snorkelen. In Santa Catalina zelf is weinig te beleven en valt het niet mee een fatsoenlijk restaurant te vinden. Er bevindt zich wel een fantastisch goede pizzaria, waar je na anderhalf uur wachten een heerlijke, in echte steenoven gebakken, pizza krijgt opgediend. Blijkbaar vindt iedereen uit de wijde omgeving dat de pizza's zo lekker zijn, vandaar het lange wachten. Een bezoek aan de pizzaria is ook een goede mogelijkheid om te zien wie er zoal rondhangen in Santa Catalina, want overdag zie je niet veel mensen, behalve de lokale bewoners, die verveeld voor hun kleine, vervuilde hutjes zitten te wachten op..., ja wat eigenlijk? Sommige houden zich bezig met vissen, maar waar de rest zijn brood mee verdiend is ons niet duidelijk geworden. De mensen zijn overigens wel erg aardig en iedereen begroet je vriendelijk als je door het dorpje loopt.
Er loopt maar één weg naar Santa Catalina en op de terugweg worden we herinnerd aan de slechte toestand van die weg. Vooral vanaf Sona richting David is de weg erg slecht en betreuren we dat we geen 4x4 auto hebben gehuurd, maar in plaats daarvan een Toyota Corolla. Het is behoorlijk hobbelen door de vele gaten en ongeasfalteerde stukken, maar we bereiken David ongedeerd. Na alle armoede in de kleine dorpjes zijn we verbaasd zo'n moderne stad aan te treffen. We doen wat boodschappen in een shoppingmall en wanen ons in een winkel in de States, in plaats van in David, Panama. Het is er druk, want iedereen is kerstinkopen aan het doen. Het lijkt wel of het gratis weggegeven wordt.
Vanaf David rijden we naar Cerro Punta, vlakbij de Barú vulkaan. We verblijven in een hotel in Guadeloupe. Hier eindigt ook de weg en het grenst aan het prachtige natuurreservaat La Amistad. Helaas heeft het in november erg veel geregent en is het park gesloten. Veel routes door het park zijn geblokkeerd door omgevallen bomen en aardverschuivingen als gevolg van de hevige regenval. Dat is erg jammer. Vanuit het hotel, Los Quetzales, maken we een mooie wandeling naar een waterval. We horen dat de bekende route langs de vulkaan en door de jungle naar Boquete, Sendero de Quetzales, ook afgesloten is vanwege de omgevallen bomen. Jammer. Het is niet direct een gemis, want de omgeving van Cerro Punta is prachtig, je want je zelfs een beetje in Zwitserland. Prachtige bergen met landbouwgebieden en boerderijen. Het ligt op 1800 meter hoogte en dat merk je nauwelijks.
Na Cerro Punta gaan we naar Boquete, over de weg. Onderweg zien we de schade die de buiten de oevers getreden rivieren vorige maand hebben aangericht. Vooral in Boquete is de schade goed merkbaar, er is zelfs een complete brug weggeslagen. In het dentrum van het dorp merk je er verder niets meer van, het leven gaat gewoon door. Boquete is een leuk plaatsje, waar veel gepensioneerde amerikanen wonen. Er hangt een prettige sfeer. in de omgeving zijn veel koffieplantages waar je een rondleiding kunt krijgen.
Na Boquete leveren we de auto in in David en worden vervolgens naar Almirante gebracht, vanaf waar we met een bootje naar Bocas del Toro varen. De weg van David naar Almirante voert door de bergen en aan de noordkant van de bergketen zien we de enorme aardverschuivingen die de regen ook hier heeft veroorzaakt. Men is zeker twee weken bezig geweest de weg weer helemaal vrij te maken en dat is goed te zien. Er hebben zich hele modderlawines over de weg verplaatst en die moesten allemaal worden weggeschoven om de weg weer vrij te maken. Wat zoveel natuurgeweld kan aanrichten is best indrukwekkend om te zien. Na een paar uur rijden komen we in Almirante en varen naar Bocas. Bocas is een kleurrijk plaatsje met een caribische sfeer. Er loopt van alles rond en veel speelt zich af op gezellige terrasjes van de vele restaurants en bars die het plaatsje rijk is. Er zijn veel toeristen en het ademt een relaxte sfeer uit. Helaas regent het hier erg veel en sinds onze aankomst hier heeft het ongeveer de helft van de tijd geregent. Dat is wel jammer, want er is genoeg te doen. Per bootje maken we een tocht langs de andere eilanden en bezoeken we een tropisch strandje, waar het grootste deel van het witte zand is weggeslagen door de laatste storm. Jammer, het kleine strandje wat nu nog over is ligt al snel vol met de vele toeristen die hier naartoe komen voor een dagje strand. We zien ook nog wat dolfijnen in een verlaten baai en varen tussen de mangrove bossen die de kusten van de eilanden bedekken.
0
0
Alle blogs van swanny
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.