Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Caribische kust image

Prachtig Panama

Caribische kust
Panama
YvonneM

Prachtig Panama

Groen, groen en nog eens helderblauw
De grensovergang tussen Costa Rica en Panama is zeer typerend voor beide landen. Pal voor de grens met Panama word je de bus uitgezet om de grensovergang lopend te passeren. Via een vrij gedateerde spoorbrug loop je, tezamen met zware vrachtwagens, van het ene groen richting het andere groen om uiteindelijk voet te zetten in het plaatsje Guabito. Een bijzondere ervaring dus…

Eerste eindbestemming in Panama is de Caribische eilandengroep Bocas del Toro. Zeer geliefd onder backpackers vanwege, hoe kan het ook anders, de zonovergoten zandstranden, wuivende palmbomen en het relaxte eilandleven. Natuurlijk willen ook wij dit meemaken! En dus gaat de tocht via de niet erg pittoreske plaats Changuinola, een echte doorreisplaats met gevaarlijk ogende en zeer vervuilde straten, richting het grootste eiland van Bocas del Toro: Isla Colón.

Naast diverse Nederlanders (je ziet ze ook overal!) worden de meeste accommodaties en restaurants gerund door Caribische Panamezen. Caribisch, omdat de mensen hier zéééér relaxed zijn, soms tot vervelends aan toe. Sommige inwoners komen wat nukkig over en laten zich niet teveel in met de toeristen op ‘hun’ eiland. De paar inwoners die wel nieuwsgierig zijn naar ‘nieuwe’ mensen zijn de kinderen die je veel tegenkomt in het centraal gelegen park.

Hoewel de backpackers zich al aardig hebben gesetteld op Isla Colón, is het gebied nog ver verwijderd van de naam ‘massabestemming’. Op de stranden is nog volop plek om je hangmat tussen de palmbomen te hangen en te genieten van de rust. Hoewel ‘hoofdstad’ Bocas del Toro veel te bieden heeft, zijn luxueuze hotels en restaurants waar hetgeen op de menukaart staat ook daadwerkelijk te verkrijgen is nog onvindbaar. Comfortabel slapen en heerlijk eten behoort echter zeker tot de mogelijkheden!
Mocht je zeer fit zijn en goed tegen de hitte kunnen dan kun je zelfs met de fiets het eiland rond! Wij zijn na een half uurtje zweten afgehaakt…

Ho(o)g(t)epunten in het binnenland
Na ons idyllische avontuur op de eilandengroep gaat de reis richting het binnenland om uiteindelijk de ‘istmus’ te doorkruisen richting Panama City.

Interessant om te bezoeken in het binnenland is het dorpje Boquete wat op een half uurtje reizen met de bus vanaf David ligt. Tijdens de busrit ontmoeten we Panamezen die wél nieuwsgierig zijn naar waar wij vandaan komen en waar dat land dan ligt. Een man van 85 vertelt ons dat hij iedere dag nog naar David reist om zijn zoon en kleinkinderen te zien, dat hij in deze stad ook nog regelmatig een dansje waagt en dat zijn cursus Engels momenteel stil ligt omdat zijn lerares met vakantie is. Des te leuker vindt hij het om nu zijn Engels bij te kunnen houden door met ons te praten. Daarentegen vindt hij het geweldig als blijkt dat wij af en toe wat Spaanse zinnen proberen te creëren.

In Boquete kun je een bezoek brengen aan de enige vulkaan van Panama: Volcan Barú. Ook mag je tijdens een bezoek aan Panama als koffiefanaat natuurlijk een bezoek aan één van de koffieplantages ínclusief een ‘sterke bak’ niet overslaan. En of je nu 65 of 22 jaar bent: de Boquete Treetrek waarbij je via honderden meters lange kabels op grote hoogte tussen de bomen zweeft is dé manier om de prachtige natuur van dit gebied te bekijken én te beleven.

Oud&Nieuw in Panama City
Vanuit David reizen we 8 uur lang door afgelegen stukken jungle, kleine dorpjes en langs diepe afgronden om uiteindelijk aan te komen op het busstation van Panama City. Een enorm station waar de meest origineel gepimpte, ex-Amerikaanse schoolbussen dag en nacht af en aan racen. Deze zogenaamde “Red Devils” brengen je de hele stad door met een noodvaart. Indien je houdt van ‘living on the edge’ moet je dit zeker meemaken! Anders kun je natuurlijk altijd een taxi pakken, maar ook hiervoor is enige moed vereist. Zoals in de meeste vreemde landen dien je hier vooraf een prijs uit te onderhandelen in je beste Spaans.

Panama is letterlijk een stad van oud en nieuw. Er zijn zowel oudere wijken met charmante laagbouw als gloednieuwe wijken met enorme wolkenkrabbers. Dit maakt dat er voor ieder wat wils is, de één gaat shoppen in de wijk El Cangrejo, terwijl een ander liever door de smalle straatjes van de oude wijk Casco Viejo struint, óf je doet het natuurlijk allebei. Taxichauffeurs vertellen maar al te graag over hun prachtige stad, hun Engels is niet erg goed, dus het spreken van een woordje Spaans is een vereiste…

Toppunt en toeristische trekpleister van Panama City is natuurlijk het Panama Kanaal. Net buiten de grote stad liggen de sluizen van het dorpje Miraflores, de Miraflores Locks. Door deze sluizen varen per jaar ruim 14.000 schepen om niet onder Zuid-Amerika door te hoeven varen en op die manier 12.000 kilometer te besparen. In het bezoekerscentrum in Miraflores kom je alles te weten over dit wonderlijke en vooral historierijke Kanaal.

Vanuit Panama City gaat er 1 keer per dag een forenzen/toeristentrein naar Colón waar je de Gatún Locks kunt bezoeken. Eén van de coupés is speciaal gereserveerd voor toeristen en heeft een panoramisch dak waardoor je optimaal geniet van de prachtige reis die je helemaal langs het Panama Kanaal en door de jungle voert. Het mooie aan de Gatún sluizen is dat deze veel minder toeristisch zijn en je hier van nog dichterbij kunt zien wat voor wonderlijke constructie het kanaal eigenlijk is. Het Panama Kanaal is absoluut het 8e wereldwonder!

Hoewel de Panamezen nog niet echt gewend zijn aan toeristen in het grootste deel van het land, voel je je hier meer dan welkom. Je merkt dat de mensen je in eerste instantie vreemd aankijken, vooral als je blond haar en blauwe ogen hebt, maar als ze eenmaal merken dat je hier bent om van hun prachtige land te genieten, dan vertellen ze maar wat graag wat er nu zo mooi is aan het gebied waar zij wonen. En omdat dit land zo overweldigend mooi is, kunnen dat nog wel eens lange verhalen worden…

Foto's

b513e.jpg
b513e.jpg
YvonneM
1562a.jpg
1562a.jpg
YvonneM
ae74e.jpg
ae74e.jpg
YvonneM