Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Caribische kust image

San Blas eilanden een paradijs...of toch niet?

Caribische kust
Panama
Philippine

San Blas eilanden een paradijs...of toch niet?


San Blas...een eilanden groep in Panama bestaande uit ca. 350 eilandjes. In 2010 heb ik het eiland Diablo bezocht en in 2013 het eiland Chichime. Het is inderdaad een paradijs; helder blauw water, witte stranden en palmbomen. Maar na het nu twee keer gezien te hebben zit er duidelijk een keerzijde aan deze eilanden. Om te beginnen met de hoeveelheid afval op de eilanden en onder water. Overal ligt plastic, blikjes en andere rotzooi, zelfs batterijen slingeren over het mooie witte zand. Ook tijdens het snorkelen kom je veel rommel tegen; flessen, plastic etc. Naar eigen zeggen verwerken de Kuna’s zelf het afval; plastic wordt verbrand, blik wordt verkocht en de rest wordt begraven op het eiland.

Nog een keerzijde is de onvriendelijkheid van de Kuna Yala’s, het draait bij hen maar om één ding en dat is geld. Ze proberen overal geld uit te persen. Zelfs voor een verse kokosnoot willen ze een dollar, foto maken is een dollar. Ze zijn niet erg vriendelijk of behulpzaam. Met de hoeveelheid geld die wij als toerist binnen brengen zouden ze er wel iets voor terug kunnen doen…bijvoorbeeld de stranden schoonmaken en houden. Maar eigenlijk zie je ze de hele dag zitten/hangen en alles wat je vraagt is teveel. Een fatsoenlijke maaltijd klaarzetten kost ze een hoop moeite. Het menu is vrij voorspelbaar; vis en rijst.

Panamezen kunnen mijn verhaal bevestigen. Waarom zouden Panamezen moeten betalen om op de eilanden te kunnen komen?! Het is immers ook hun land. Ik vroeg mij af wat de Kuna’s met al dat geld moeten op de primitieve eilanden. Deze zijn overigens niet meer zo primitief als voorheen…ze hebben schotels, flatscreen, licht, zonnepanelen en mobieltjes. Het is een kwestie van tijd of ze hebben ook internet. De rest van het geld besteden ze aan huizen in Panama City en aan grote jeeps. Om bij de San Blas moet je persé met een 4-wheel drive gaan, ga je met je eigen auto wordt je halverwege gedwongen om over te stappen op een jeep. En wie zijn de eigenaren van deze jeeps…de Kuna’s. Het is een feit; Kuna’s houden niet van toeristen maar wel van de dollars. Wij als toeristen moeten stilstaan bij de hoeveelheid afval die we meebrengen naar de eilanden. Maar we moeten wel want op de eilanden is niet veel of er wordt grof geld voor gevraagd. Kortom de Kuna’s zijn niet zo naïef en onschuldig als ze er uit zien maar het zijn haaibaaien. Ik ga voorlopig niet meer naar San Blas. Het wordt tijd dat Panama het afvalprobleem aanpakt ipv een derde panamakanaal aan te leggen en een metro te bouwen.

Foto's

ce92b.jpg
ce92b.jpg
Philippine
ce92b.jpg
ce92b.jpg
Philippine
e1ccf.jpg
e1ccf.jpg
Philippine
e1ccf.jpg
e1ccf.jpg
Philippine
15d68.jpg
15d68.jpg
Philippine
15d68.jpg
15d68.jpg
Philippine