Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Caribische kust image

San Blas- Ontspannen op Yandup eiland

Caribische kust
Panama
Sandy

San Blas- Ontspannen op Yandup eiland

Dinsdagochtend om 5 uur gaan we met een taxi naar de luchthaven. We gaan voor drie dagen naar de San Blas eilanden! Een klein propeller vliegtuigje, waar niet meer dan 10 mensen in kunnen met een beperkte hoeveelheid bagage, is het enig mogelijke vervoermiddel. Dus we moeten eraan geloven.

De Chinese eigenaar van onze bed en breakfast in Panama city, heeft gisteren wat rondgebeld en uiteindelijk drie overnachtingen voor ons kunnen organiseren op Yandup eiland. Yandup is één van de vele San Blas eilandjes en is een gebied waar beperkt toerisme toegelaten wordt. Blijkbaar heeft hij (en wij) geluk gehad en heeft hij de juiste persoon aan de dorpstelefoon gekregen om dit op zo’n korte termijn te kunnen organiseren.
Op Yandup eiland staat alleen de Yandup Lodge. Een tropisch ‘resort’, bestaande uit een aantal bamboe hutten, uitsluitend bestemd voor toeristen. De Lodge wordt gerund door de mensen uit het tegenover gelegen dorpje Playón Chico en aangestuurd door de non-profit organisatie Dobbo Yala. Een organisatie gericht op behoud van natuur en cultuur van de Kuna Yala bevolking.

Bij het inchecken op de luchthaven ontmoeten we één van de medewerksters van Dobbo Yala, zij geeft ons een grote doos voedselvoorraad mee en vraagt ons erop toe te zien dat dit bij Playón Chico uitgeladen wordt.
Met veel lawaai en gedreun stijgen we op tot hoog boven de jungle. Met grijs grauwe gezichten kijken we elkaar aan, gezien de kneep die ik in mijn knie voel, hoef ik niet meer te vragen hoe het gaat. Bij iedere beweging die je doet heb je het gevoel dat er een raampje uit het gammele vliegtuigje vliegt of dat de bodem onder je voeten wegvalt. Niet bewegen dus!! Na een uur niet praten en onze adem inhouden, wordt de landing ingezet en komt de korte landingsbaan van Playón Chico in zicht. We dalen snel, passeren enige luchtzakken en duiken ineens naar de grond om de korte landingsstrook optimaal te kunnen benutten. Prrrrrrrrrrr…. We staan aan de grond!!......

Snel stappen we uit, onze bagage wordt uit de neus en de staart van het toestelletje getoverd, ook de doos voedsel wordt neergekwakt en weg vliegt hij alweer om de andere mensen op de nabijgelegen eilandjes van de San Blas te droppen.

Playón Chico is één van de vele dorpjes van de Kuna indianen. Het dorp ligt via een lange loopbrug afgescheiden van de landingsbaan, een paar schoolgebouwen en een sportveld. Bamboehutjes staan scheef en verzakt tegen elkaar aan, sommigen staan aan het water, anderen staan in het midden van het dorp. We zien vrouwen in kleurige authentieke kleding en kleine kinderen rondlopen. Iets grotere kinderen in kraakwitte schooluniformen kijken nieuwsgierig naar ons, nieuwkomers. Heel even krijg ik het benauwd, moeten we daar overnachten tussen ál die mensen?!

Twee jongens komen op ons af en stellen zich voor als Alibierto en Leo, onze gidsen voor de komende dagen. Kordaat pakken ze onze tassen en de voedselvoorraad en lopen voor ons uit naar een klein motorbootje.
Met hen en de kok varen we in tien minuutjes naar Yandup eiland. Een eiland met uitsluitend een paar toeristenhutjes op palen boven het water gebouwd, voorzien van hangmatten op iedere veranda, rust en privacy. De Yandup Lodge, wat een idyllisch oord, laat de vakantie maar beginnen!
En daar begint de vakantie dan ook echt. Het eten wordt drie keer per dag op vaste tijden geserveerd en het dagritme past zich daarop aan. Om zeven uur ’s ochtends schijnt de zon door onze bamboemuren heen en is het al erg warm. De dag begint met schommelen in de hangmatten en uitkijken over het water richting Playón Chico. Iedere ochtend komen onze gidsen, de kok en ander keukenpersoneel met een klein bootje vanuit het dorp naar Yan Dup eiland om ons toeristen te verzorgen. We kijken nieuwsgierig uit over de landingsbaan en wachten op het vliegtuigje om te zien of er misschien nieuwe gasten bijkomen op het eiland. Na het ontbijt van heerlijke koffie, wat schijfjes meloen of een getoast broodje met ei, schommelen we nog even verder.

Tegen 10 uur worden we geroepen om mee te gaan met de eerste ‘excursie’. Samen met Leo, Alibierto en de andere 6 toeristen van Yandup eiland, varen we in een uitgeholde boomstam met motor tussen de prachtige San Blas eilanden door. Wuivende palmen en witte strandjes zoals je dat kent van de plaatjes. We leggen aan bij een klein onbewoond eilandje om te gaan snorkelen, zonnen en de kokosnoten te kraken die we onder de bomen vinden. Terug van het snorkelen spoed iedereen zich naar zijn hut om te douchen en al schommelend in de hangmat hongerig te wachten op de lunch van witte rijst met wat groente uit blik. Tegen drie uur vertrekken we voor een middag excursie, we varen naar de mangrove en bezoeken op onze laatste dag Playón Chico, het Kuna dorp. Een prachtig dorp met ruime ‘straten’ van zand en een groot dorpsplein waar sportles gegeven wordt en de kinderen volleyballen. Overal smeulen houtvuurtjes in de hutten en zie je vrouwen in de weer met tobbes water voor de was en de baby’s. Er wonen 3000 mensen in dit kleine dorp, waarvan de helft uit kinderen bestaat!

Rond 18 uur wordt het diner geserveerd, vanuit onze hangmatten horen we het signaal dat het eten klaar is. Eén voor één druppelen de gasten de keukenhut binnen en krijgen een maaltijd geserveerd van witte rijst gekookt in kokosmelk, wat groente (veelal uit blik) en verse krab, krabpuré, krabfilet, krabsoep,etc..

Na het diner blijft gebruikelijk niemand lang in de etenshut zitten, de hangmatten en de rust wachten op ons allemaal! We vragen een schaars flesje cola mee uit de keuken, zodat we onze zelf meegebrachte alcohol nog even kunnen mengen voor een borreltje op onze veranda. Nog even schommelen, de dag overpeinzen en tegen 21 uur, wanneer het donker is en we niets meer kunnen zien, lekker vroeg onder de klamboe.

Foto's

81e1a.jpg
81e1a.jpg
Sandy
2516a.jpg
2516a.jpg
Sandy
224fa.jpg
224fa.jpg
Sandy