bocas-del-toro

Foto door Reisreporter RobHoekstra

Panama ligt in midden Amerika en heeft meer dan 3,6 miljoen inwoners. Het land grenst aan Colombia en Costa Rica. In bocas-del-toro zul je vooral een tropisch klimaat aantreffen, maar langs de grensgebieden met de aangrenzende landen kan een moesson- of tropisch savanneklimaat ook voorkomen. bocas-del-toro is vooral bekend door het kanaal dat de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt.

De hoofdstad is bocas-del-toro-stad en het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad wordt gekenmerkt door labyrintachtige pleinen, veel kerken en koloniale bouwwerken. Een van de hoogtepunten is het bocas-del-torokanaal, waar je beslist een boottocht over moet maken. In de wijk Casco Viejo vind je eettentjes en winkeltjes en leuke bars vind je in Calle Uruguay.

Loop ook langs de lange boulevard Amador Causeway. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de stad en de oceaan. Vogelliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan Metropolitan NP, het enige beschermde gebied met tropische bossen in Midden-Amerika,  gelegen binnen de stadsgrenzen. Soberania NP ligt ook vlakbij de hoofdstad en wordt het vogelparadijs genoemd.

Het relaxte vissersdorpje Portobelo mag je ook niet missen. Het was ooit de grootste Spaanse haven in Midden-Amerika. Vroegen werd er Peruaans goud en Oosterse schatten vervoerd via de forten in het plaatsje. Hoewel Engelse kapers deze meerdere malen hebben vernietigd, zijn veel van deze koloniale forten goed bewaard gebleven. In het dorp liggen de huizen tussen deze ruïnes. Portobelo trekt ook toegewijde duikers, met niet minder dan 16 grote duiklocaties in de aangrenzende wateren.

Outdoorliefhebbers zitten in Boquete goed, je kunt er namelijk goed hiken, raften en klimmen. Geniet van de mooie natuur, of ontspan in de thermale baden. Vanaf Boquete kun je ook een uitstapje maken naar de vulkaan Baru. Een van de mooiste gebieden voor een jungle wandeling is de route Sendero los Quetzales, die je in het Volcan Baru NP vindt. De wandelroute neemt tussen de vier en zeven uur in beslag. Het loopt tussen Cerro Punta en Boquete, kriskras Río Caldera.  Voor ongerept natuureilanden ga ja naar Bocas del Toro. De schitterende eilandengroep ligt vlak voor de bocas-del-toroanse kust. Voor natuurliefhebbers is het een ideale plek, ook om er een strandvakantie aan te plakken, bijvoorbeeld bij Red Frog Beach, een van de mooiste stranden.

Panama wordt nog niet veel bezocht door reizigers, en is daardoor juist de moeite waard. bocas-del-toro is een van Amerika's beste plaatsen om vogels te spotten, te snorkelen en te diepzeevissen. Daarnaast heeft het veel zandstranden en tropische regenwouden.

Informatie over bocas-del-toro

Beste foto's & tips van bocas-del-toro

'1092404' door RobHoekstra '1092404' door RobHoekstra

Panamabocas-del-toro

Panamabocas-del-toro

Red dart frog

RobHoekstra

Ergens bij een strand van Bocas del Toro leven best veel van deze soort gifkikkertjes en is het niet lang zoeken totdat je er eentje vindt. Ze zijn erg klein en ik vond het best lastig om ze te fotograferen. Heel erg giftig zijn ze ook. Zo giftig zelfs dat de oorspronkelijke jagers van dit land hun blowpipe pijltjes in het gif dippen voordat ze op jacht gaan. Van deze kikker dus liever geen kikkerbilletjes op je bord.

'1114468' door corriedewinter '1114468' door corriedewinter

Panamabocas-del-toro

Panamabocas-del-toro

Relaxen op Cayo de...

corriedewinter

We maken een zeiltocht langs verschillende eilanden in de Bocas del Toro archipel. Onderweg zien we dolfijnen, zeldzame kleine luiaards, we snorkelen en zien prachtig koraal. Op het eiland Bastimentós spotten we kleine rode kikkertjes, we zien de surfers in een baai waar lekkere golven op het strand slaan en we lunchen op een piepklein eilandje, Cayo de Agua, bij restaurant Coral Cay. Heerlijke gerechten, die in een piepkleine keuken boven het water klaargemaakt worden. Na de lunch krijgen we een rondleiding over het eilandje. Het wordt weinig bezocht en straten zijn er nauwelijks. Deze familie heeft het goed voor elkaar: een boot, een surfplankje en een buggy voor de kleintjes. Je bent hier wel snel uitgewandeld met de buggy, maar het is wel handig om mee te nemen als je naar Bastimentos gaat. De mensen zijn heel vriendelijk; hier doen ze het rustig aan.

'1109425' door corriedewinter '1109425' door corriedewinter

Panamabocas-del-toro

Panamabocas-del-toro

Op de fiets en meer i

corriedewinter

We maken een zeiltocht langs verschillende eilanden in de Bocas del Toro archipel. Onderweg zien we dolfijnen, zeldzame kleine luiaards, we snorkelen en zien prachtig koraal. Op het eiland Bastimentós spotten we kleine rode kikkertjes en we lunchen op een piepklein eilandje, Cayo de Agua, bij restaurant Coral Cay. Heerlijke gerechten, die in een piepkleine keuken boven het water klaargemaakt worden. Na de lunch krijgen we een rondleiding over het eilandje. Het wordt weinig bezocht en straten zijn er nauwelijks. Dit meisje rijdt langs een betonnen pad dat langs de kleurige huizen leidt. Ze is blij met haar fiets, het is niet vanzelfsprekend dat je hier een fiets hebt.

Laat kaart zien