Binnenland

'254780' door hayhaenen '254780' door hayhaenen

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera girl

hayhaenen

Deze foto is gemaakt in een Embera dorp in het nationale Park Chagres. De Emberas enerzijds erg vriendelijk, dit meisje wilde graag op de foto. Je kunt zien dat ze ook al een heuse tattoo heeft.

'309227' door corriedewinter '309227' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Nostra cultura esta..

corriedewinter

In Weckso, aan de Teriberivier, leven de Naso indianen. Wij logeren een aantal dagen in een junglekamp dat door de indianen is opgezet om met ecotoerisme een bestaan op te bouwen. De Naso's laten ons het oerwoud zien, waar veel kleine kikkertjes, luiaards en tapirs leven. Ze doen erg hun best om hun eigen cultuur levend te houden en laten ons door middel van dans en zang zien hoe ze vroeger op jacht gingen. Deze stoere indiaan draagt een hoofdtooi zoals zijn opa die droeg. Hij zal straks als een aap rondspringen en de bijbehorende geluiden maken. Dit alles om te vieren dat men een aap gevangen heeft. Nostra cultura esta viva en nuestro corazòn! (onze cultuur leeft voort in ons hart)

'158782' door karen78 '158782' door karen78

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

De indringer

karen78

Deze foto maakte ik bij de Indianen die tevens geen aanrader zijn...toeristisch en een makkelijke manier om geld te verdienen en ik dom genoeg om erin te trappen. Dit kindje daarentegen is zich nog van geen kwaad bewust of toch wel???

'537872' door corriedewinter '537872' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Tapir in Parque de...

corriedewinter

Het Wekso Centro Ecoristico Naso in het Parque de Amistad is opgezet om de Naso-Teribe-indianen in dit gebied te helpen hun leven duurzamer in te richten. Voorheen brandden zij het bos af om akkers te realiseren; nu houden zij zich bezig met ecotoerisme. Vanuit het junglekamp, waar je in slaapzalen of in een traditioneel huis op palen slaapt, zie je vlakbij luiaards in de bomen hangen, langs diverse paden zie je allerlei gifkikkers, apen en vogels. Vanuit het kamp kun je op bezoek gaan in het grootste dorp: Sieyik. Avontuurlijk; heen op expeditie: lopend met een gids, terug met een vlot langs stroomversnellingen. Of wat rustiger, heen en terug met een kano met motor, en ter plaatse een lange of korte wandeling naar het dorp. Overal zijn de paden soms steil en glibberig. Het is dus erg handig om laarzen mee te nemen. Dit is de burgemeester van het dorp. Hij laat trots een schedel van de Baird's tapir zien. Deze tapir is de grootste soort die daar voorkomt.

'516586' door corriedewinter '516586' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

De jungle in met de..

corriedewinter

Hier zie je een gedeelte van het kamp van de Naso-Teribe Indianen in een bocht aan de Teribe rivier. De Teribe ontvangen graag gasten om met hen jungletochten in het NP de Amistad te ondernemen. Soms is dit een ware expeditie, want niet alle delen van het park zijn in kaart gebracht en het enige vervoer naar de dorpen in het gebied is per boot. De tocht over de rivier is spectaculair, bij stroomversnellingen is een buitenboordmotor hard nodig. Je slaapt in huizen op palen of in een slaapzaal van het voormalige junglecommando dat hier ooit zijn kamp had opgeslagen. Rechts worden een nieuwe eetzaal en keuken gebouwd.

'386691' door lansjes '386691' door lansjes

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera indianen

lansjes

Prachtige kleurrijke en gastvrije stam, de Embera indianen in Panama. Gelukkig komen hier nog niet zo veel toeristen. We kregen een lunch en mochten meedoen met hun traditionele dans. We kregen zelfs een mooie tattoo, van natuurlijke kleurstof gemaakt, op onze bovenarm, welke 1 week mooi bleef zitten dit tot grote vreugde van de kids.

'516482' door corriedewinter '516482' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Duik de jungle in bij

corriedewinter

Het Wekso Centro Ecoristico Naso in het Parque de Amistad is opgezet om de Naso-Teribe-indianen in dit gebied te helpen hun leven duurzamer in te richten. Voorheen brandden zij het bos af om akkers te realiseren; nu houden zij zich bezig met ecotoerisme. Vanuit het junglekamp, waar je in slaapzalen of in een traditioneel huis op palen slaapt, zie je vlakbij luiaards in de bomen hangen, langs diverse paden zie je allerlei gifkikkers, apen en vogels. Vanuit het kamp kun je op bezoek gaan in het grootste dorp: Sieyik. Avontuurlijk; heen op expeditie: lopend met een gids, terug met een vlot langs stroomversnellingen. Of wat rustiger, heen en terug met een kano met motor, en ter plaatse een lange of korte wandeling naar het dorp. Overal zijn de paden soms steil en glibberig. Het is dus erg handig om laarzen mee te nemen.

'345996' door corriedewinter '345996' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Cool and the gang

corriedewinter

We maken een wandeling vanuit Boquete en komen onderweg naar het begin van de Pianista trek (zie eerder geplaatste tip) veel vriendelijke mensen tegen. De ouders van deze kinderen werken op de koffieplantages of in de koffiefabriek. Gelukkig hoeven de kinderen niet mee te helpen. Zij gaan een clubhuis bouwen, lekker stoer.

'339415' door corriedewinter '339415' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Kleuren zijn kleuren.

corriedewinter

We zijn in de groene vallei El Valle in Centraal Panama, waar ooit een vulkaan is uitgebarsten. De tuin van ons hotel Los Capitanos is een vogelparadijs. Hier zie je een roodbuiktangara, een zaadeter in de Bougainville. Wat een kleur! Kleuren zijn kleuren Denk ik weleens Ze verdienen elkaar vroeg of laat En terwijl ik maar praat Op een zonnige berg Weet ik opeens Dat het licht mij verandert En het doet iets met mij En waar het om gaat Want mijn hart weet waarom Ik dit allemaal opmerk En de stand van de zon Maakt van bougainville vuurwerk http://www.youtube.com/watch?v=KcY-6_2PxGI Blof: Bougainville

'369913' door manondegroot '369913' door manondegroot

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera indianen

manondegroot

Panama heeft zeven indianenstammen waarvan je twee als toerist makkelijk kunt bezoeken. Deze foto is genomen op het land van de Embera Indianen. Zij ontvangen graag toeristen en laten je zien hoe hun leven.

'191248' door Fransvdg '191248' door Fransvdg

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

LUIAARD

Fransvdg

Tijdens onze busrit van Boquete naar de Caraibische kust stopte de buschauffeur omdat een drieteenluiaard de weg wilde oversteken. Dat ging - zoals zijn naam al wel doet vermoeden - in een traag tempo. De buschauffeur stapte uit en heeft hem een handje geholpen. Hij was bang dat het dier anders aangereden zou worden. Hij waarschuwde ons ook voor het gevaar dat dit -op zich - niet agressieve dier zijn klauwen met gemak tussen je ribben door weet te krijgen. Er zijn al wel mensen aan een longperforatie overleden omdat ze omarmd werden door de luiaard die ze optilden.....voorzichtig dus!

'315264' door pddenooijer '315264' door pddenooijer

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Zeg nou zelf....

pddenooijer

Heb je ooit wel eens zo'n schatje gezien? Wij waren een paar weken geleden bij de Embera indianen in het oerwoud (paar uur rijden van Panama stad). Niet alleen de tocht per kano was geweldig, het dorpje en de mensen ook. Het Embera cultuurdom wordt beschermd door de Panamese overheid. Wat we zagen vergeten we nooit meer, prachtig!

'527405' door corriedewinter '527405' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Kokkin in de jungle..

corriedewinter

Het Wekso Centro Ecoristico Naso in het Parque de Amistad is opgezet om de Naso-Teribe-indianen in dit gebied te helpen hun leven duurzamer in te richten. Voorheen brandden zij het bos af om akkers te realiseren; nu houden zij zich bezig met ecotoerisme. Vanuit het junglekamp waar je in slaapzalen of in een traditioneel huis op palen slaapt, zie je vlakbij luiaards in de bomen hangen, langs diverse paden zie je allerlei gifkikkers, apen en vogels. Je kunt ook op bezoek gaan in een aantal dorpen. Avontuurlijk; heen op expeditie: lopend met een gids, terug met een vlot langs stroomversnellingen. Rustig: heen en terug met een kano met motor, en ter plaatse een lange of korte wandeling naar het dorp. We hebben een lunchpakket meegekregen dat ter plaatse door de keukenploeg is klaargemaakt: rijst met stukjes groente en ei, ingepakt in een bananenblad. De kokkin wil wel graag op de foto. Ze ziet er keurig uit: het haar bedekt met een netje en een zelfgemaakt schort om de kleding te beschermen. Tip: In de jungle zijn de paden meestal nat. Het is dus erg handig om laarzen mee te nemen. Je kunt ze ter plaatse kopen, maar als je een grote maat hebt, raad ik je aan ze uit Nederland mee te nemen en na je reis achter te laten. De mensen zijn er erg blij mee.

'381719' door EvanderHel '381719' door EvanderHel

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Indianenkids

EvanderHel

Een plek die ik nooit zal vergeten is hier bij de Emberá Indianen. Ze wonen midden in een overweldigend mooie natuur en alleen per bootje over de Rio Chagres kun je hier komen. De kinderen ontvangen je met open armen, zijn enthousiast maar dat zal ook wel te maken hebben met het feit dat ik roze en witte spekkies bij me heb :-) Je zult misschien verwachten dat ik de focus op het meisje met de bloemenkrans zou leggen maar mijn aandacht werd eigenlijk meer getrokken naar het linkermeisje. Ze was rustig, bleef ietwat achteraf maar het tongetje tussen haar lippen verraad dat ze best trek heeft in zo'n zoete lekkernij!

'405328' door ottoline1 '405328' door ottoline1

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera indianen

ottoline1

Na aankomst in Panama hebben we onze rustdag voor het Panama kanaal besteed aan een bezoek aan de Embera indianen . zij heten de Parara Puru stam. Deze wonen in het regenwoud van Panama , aan de Zagrez river. Deze periode van het jaar ( april) is het regenseizoen nog niet begonnen en stond de rivier erg laag. Wij kwamen met onze boomstam dan ook vast te zitten. hahaha. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen . We hebben gewandeld een voorstelling gezien van de inwoners en konden producten kopen die met de hand waren gemaakt. Op de foto zie je een huis van de Embera stam. Zij wonen in en met de natuur. Wat geweldig om dit te mogen mee maken.

'317600' door corriedewinter '317600' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Zilverreiger schitter

corriedewinter

We varen over de Teriberivier met de Naso indianen. De rivier is niet ongevaarlijk, dus we moeten regelmatig uit de kano vanwege stroomversnellingen of ondieptes. Nu is dat geen straf, want er is veel te zien. Zo spotte ik deze zilverreiger, die ik zeker niet vanuit een wiebelende kano had kunnen fotograferen. De grote zilverreiger is een slanke, witte reiger, met een uitzonderlijk lange en dunne hals. De snavel is geel van kleur, met soms een zwarte punt. Het voedsel van de grote zilverreiger bestaat uit vissen en reptielen waarop gejaagd door langzaam door het water te lopen. De vogel jaagt soms ook op het land, waarbij met dezelfde trage passen gejaagd wordt op prooien zoals muizen en andere kleine zoogdieren.

'523710' door SRoers '523710' door SRoers

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Vergeet de...bounty-e

SRoers

Onze drie wekelijkse reis door Panama is (helaas) bijna ten einde. Als ik terug denk aan deze bijzondere reis is de natuur rondom het dorp Santa Fe mijn mooiste herinnering. De jungle is op die plek in Panama op haar mooist: ruig, ongerept en wellicht het aller belangrijkste de mens respecteert haar omgeving. Wat mij opviel is dat in Panama het toerisme al behoorlijk op gang komt. De bountyeilanden Bocas del Toro en San Blas worden overspoeld door toeristen/gepensioneerde Amerikanen, net als het bergdorpje Boquete. Santa Fe is daarentegen een rustig dorp en misschien wel op het oog een saai dorp. Santa Fe is echter weggelegd voor de avonturier, die door vragen te stellen aan de locals, de meest betoverende plekken vindt en waar je je in een sprookje waant.

'358930' door corriedewinter '358930' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Ontbijt in de jungle

corriedewinter

We logeren in een voormalig junglekamp van Noriega bij de Naso Indianen aan de Teriberivier. De Indianen voorzien in hun onderhoud door ecotoerisme. De familie die ons rondleidt, slaapt ook in het kamp. De kinderen gaan wel naar school, maar de kleintjes blijven vaak wat langer thuis dan bij ons. Het is tijd voor het ontbijt, westers voor ons, maar sommigen kiezen net als dit meisje voor het standaard Zuid-Amerikaans ontbijt: arroz y frijoles. Recept voor de liefhebbers: Ingrediënten voor 4 personen 150 gr rijst,1 spaanse peper, 20 gr boter of olie, ui, zout, 1 blik kidneybeans of andere bonen, knoflook. Rijst koken. bonen uitlekken en afspoelen. ui en peper snijden. Ui, peper en knoflook bakken. Rijst en bonen erbij. Even bakken, op smaak maken met zout en zeer heet opdienen. En nu maar hopen dat alles binnen blijft...

'332000' door corriedewinter '332000' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Vastberaden

corriedewinter

De snelweg is afgesloten door indianen van de Ngobe Bule stam, die protesteren tegen het vrijgeven van de koperexploitatie op hun grondgebied. De regering heeft beloofd dat er overleg zal zijn, maar de indianen hebben zo hun twijfels. Het protest verloopt vreedzaam.De dames, die allemaal familie van elkaar zijn, vormen een cirkel die naar wisselend naar binnen en naar buiten is gericht. Ze willen hiermee duidelijk maken, dat zij een eenheid vormen in hun protest. Wij worden opgeroepen om vooral veel foto's te maken om aan de buitenwereld te laten zien wat er gaande is.

'226424' door AnnekeN '226424' door AnnekeN

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

La India dormida

AnnekeN

El Valle de Anton is een plaatsje gelegen in de kom van een voormalige vulkaan. De berg La India Dormida heeft haar naam niet voor niets gekregen en lijkt echt op een slapende Indiaanse vrouw. De wandeling er naartoe is ook prachtig en goed te doen.

'327958' door corriedewinter '327958' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Blij dat ik klei

corriedewinter

We logeren in een voormalig junglekamp van Noriega bij de Naso Indianen aan de Teriberivier. De Indianen voorzien in hun onderhoud door ecotoerisme. De familie die ons rondleidt, slaapt ook in het kamp. De kinderen gaan wel naar school, maar de kleintjes blijven vaak wat langer thuis dan bij ons. We hebben speelklei meegebracht en we gaan daar beestjes van maken. Dit meisje (4 jaar) is al heel trots op haar slangetje. Echte handarbeid...

'324451' door corriedewinter '324451' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Wachten

corriedewinter

Het lijkt zo'n rustige plek waar deze jongen zit te wachten, maar 50 meter naast hem is de snelweg afgesloten door indianen, die protesteren tegen het vrijgeven van de koperexploitatie op hun grondgebied. De regering heeft beloofd dat er overleg zal zijn, maar de indianen hebben zo hun twijfels. Het protest verloopt hier vreedzaam. Wij worden opgeroepen om vooral veel foto's te maken om aan de buitenwereld te laten zien wat er gaande is. Ik beperk me eerst maar tot deze jongen, die het allemaal maar rustig afwacht.

'313076' door corriedewinter '313076' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Vrolijk ventje in...B

corriedewinter

We maken een wandeling vanuit Boquete en komen onderweg naar het begin van de Pianista trek (zie tip) veel vriendelijke mensen tegen. De vader van dit indiaantje (Ngobe Buglé) werkt op de koffieplantages. Het jongetje is thuis met zijn moeder en jongere broertje. Hij wil graag op de foto, zijn broertje is te verlegen. De ondeugd straalt van hem af!

'429590' door corriedewinter '429590' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Moeilijk, moeilijk

corriedewinter

Wij logeren in een kamp bij de Naso-Teribe Indianen aan de Teribe rivier. Het omringende oerwoud wordt weinig bezocht. Sommige delen zijn nog nauwelijks in kaart gebracht. In het oerwoud leven ook deze kleine luiaards (drievingerige soort) Ze trekken zich niets aan van de mensen in het kamp en gaan gewoon hun gang. Deze luiaard heeft het moeilijk. Het is tijd voor zijn wekelijkse behoefte, dus hij moet naar beneden. Hij weet alleen niet goed hoe hij naar beneden moet, want de takken waarlangs hij naar beneden wil gaan zijn erg dun. Hij blijft proberen, maar hij maakt het later nog erger en hangt uiteindelijk een half uur aan een dunne tak te bungelen. Gelukkig lukt het hem om terug te komen en de volgende morgen zien we hem weer zoals luiaards horen te zijn: slapend.