Nicaragua foto's & tips

'424218' door Fransvdg '424218' door Fransvdg

NicaraguaMasaya vulkaan

NicaraguaMasaya vulkaan

Een moeilijk pad

Fransvdg

Als je in Granada bent, dan is een bezoek aan de Masaya vulkaan eigenlijk een must. Maar houd er wel rekening mee dat het wandelpad rondom de kraterrand niet eenvoudig is. Regelmatig zul je op handen en voeten aan het werk moeten. En je komt soms ook heel dicht bij de steile afgrond.....maar als je gezond en wel je ronde gemaakt hebt, geeft dat wel een heel goed gevoel. (Dit is een dia-scan.)

'341485' door maranopreis '341485' door maranopreis

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Conception

maranopreis

Nicaragua, twee keer zo groot als Nederland, is een prachtig en nog niet zo toeristisch land. Het is bezaaid met vulkanen en heeft het grootste meer van Midden-Amerika, het Lago di Nicaragua. In dit meer ligt Ometepe, een eiland met een heilige status voor de oude indianenstammen die oorspronkelijk deze regio bewoonden. Feitelijk zijn het twee vulkanen, aaneengesmeed door diverse uitbarstingen. Hier de grootste en nog steeds actieve vulkaan Conception met een hoogte van ruim 1600 meter.

'265493' door corriedewinter '265493' door corriedewinter

NicaraguaLeon

NicaraguaLeon

De grootste kathedraa

corriedewinter

León was kort de hoofdstad van Nicaragua. Hierdoor zijn er verhoudingsgewijs erg veel kerken en kathedralen. De grootste kathedraal van Midden-Amerika is gelegen aan het Parque Central in Léon. Het verhaal gaat, dat de bouwtekeningen van Lima (Peru) en Léon verwisseld zijn. De kathedraal kent drie stijlen: neoklassiek (in de bogen), barok (in de koepels) en koloniaal (in de patio). De kerk wordt bewaakt door een leeuw voor de ingang ( léon=leeuw). In de grafkelder liggen vele prominenten begraven, waaronder Rubén Darío, de beroemde Spaanstalige dichter. Hij kreeg een plek bij het hoofdaltaar. Ook hier houdt een leeuw de wacht. Op het dak heb je een prachtig uitzicht. Léon is, in tegenstelling tot Granada, nog niet toeristisch, maar er zijn wel veel cafés en eettentjes. Als je Spaans wilt leren, is Léon een heerlijke stad om te verblijven. Bovendien ligt León ligt maar 20 kilometer van het strand. Met een bus ben je er in een half uur. Heerlijk om te wandelen langs het rustige strand; door de week zul je nauwelijks iemand tegenkomen. Wel uitkijken met zwemmen; er staat een sterke onderstroom.

'494865' door channeke '494865' door channeke

NicaraguaLago de Nicaragua

NicaraguaLago de Nicaragua

Zit ik mooi voor aap!

channeke

Op het meer van Nicaragua vind je meer dan 360 kleine eilandjes. Sommige zijn bewoond door mensen en sommige alleen door dieren. Het eilandje waar deze jongen woont is alleen bestemd voor apen. Met een boottocht gingen wij over dit prachtige meer en deze aap dacht 'nee, niet weer toeristen! Zit ik mooi voor aap!' ;-) Een tochtje over het meer van Nicaragua met een prachtige uitzicht over de stad Granada mag je niet missen. Je kunt aanmeren bij de eilandje om een kijkje te nemen.

'406915' door slijkermanesther '406915' door slijkermanesther

NicaraguaMasaya vulkaan

NicaraguaMasaya vulkaan

Masaya vulkaan

slijkermanesther

De Masaya is een vulkaan nabij de stad Masaya in Nicaragua, ca. 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Managua in het departement Masaya. De Masaya is de meest oostelijk gelegen vulkaan van een serie actieve vulkanen die samen de 11 kilometer brede Masaya-caldera vormen.

'526995' door CBurgstad '526995' door CBurgstad

NicaraguaMasaya vulkaan

NicaraguaMasaya vulkaan

Masaya vulkaan

CBurgstad

Vanuit de hoofdstad Managua rijden we naar de nog werkende vulkaan Masaya. De weg er naar toe is al schitterend en je krijgt hier reeds een beeld van de verwoestende kracht van lava. Eigenlijk bestaat de Masaya hij uit 2 vulkanen, de Masaya en Nindiri, die samen vijf kraters hebben. De Santiago-krater is nog erg actief en spuugt grote zwavelwolken uit. Je kunt hier tot aan de rand van de vulkaan rijden en je snuift direct de zwaveldampen op, zeker als de wind de verkeerde richting op staat. Je kunt ook nog een stuk de heuvel op lopen zodat je een mooi zicht hebt op de verschillende kraters aan de ene kant en de vallei aan de andere kant. Maar het meest indrukwekkend is toch om over de rand te leunen, de dampen te zien opstijgen vanuit de diepte en het gerommel vanuit het binnenste van de aarde te horen. Je beseft weer eens hoe nietig we zijn als mens en vrijwel niets beginnen tegen de krachten van de natuur en de aarde. Zeker in Nicaragua en de omliggende landen hebben ze dit diverse malen ondervonden. (s.v.p. even openen)

'510020' door CBurgstad '510020' door CBurgstad

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Misselijk worden

CBurgstad

Vanuit Grenada is het maar een klein stukje naar San Jorge waar de ferry naar Isla de Ometepe vertrekt. Het eiland ligt in het Lago de Nicaragua, is 276 km2 groot en heeft 35.000 inwoners. We verblijven er in een lodge met basic voorzieningen maar wel met een schitterend uitzicht op de beide vulkanen: Maderas en Conception. Het eiland heeft niet echt iets bijzonders te bieden maar wellicht is dat juist de charme. Er heerst een heerlijke rustige en relaxte sfeer en je zit midden in de prachtige, rijke natuur. De inwoners proberen op diverse manieren in hun levensonderhoud te voorzien, houden wat dieren, verbouwen wat groenten of graan en proberen iets te verdienen aan de toeristen. De overtocht tussen het vasteland en het eiland duurt ruim een uur. Een heerlijk boottochtje, zou je zeggen....... Helaas is er net op het moment dat wij varen een storm opgestoken en de boot houdt het roer nauwelijks recht. Al snel staat het ruim, waar ook de tassen liggen, onder water en menige passagier moet 'vissen voeren''. En dan duurt anderhalf uur heel lang! Ik zit bovenop het dek........ een spectaculaire ervaring!!!

'494871' door corriedewinter '494871' door corriedewinter

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Isla de Ometepe, een.

corriedewinter

We steken met de ferry over van San Jorge naar Moyogalpa op het Isla de Ometepe. Dit tweeling eiland ligt in een enorm zoetwatermeer: Cocibolca (zoete zee). Het bestaat uit twee vulkanen: Concepcion en Madeira, die door een lavabrug zijn verbonden. Op het eiland is ontzettend veel te doen in een heel relaxte sfeer. Paardrijden, brulapen spotten, zwemmen, een rodeo bekijken, uren zitten in een strandtent en kletsen met de lokale bevolking. Het is zondag en we doen wat de locals doen:eerst naar de kerk en dan naar het strand. In de kerk zijn de kinderen aan het oefenen voor de H.Communie, dus dat houden we al snel voor gezien. We leiden teveel af. Het is erg druk bij het strand, daarom gaan we wandelen in het naastgelegen bos.. Daar leeft een groep brulapen en die wil ik wel eens zien. Ze liggen helaas allemaal hoog in een boom te slapen, met hun rug naar ons toe. Ik had het kunnen weten:siësta. Dan de rodeo maar. Dit is een geliefd tijdverdrijf op zondagmiddag. Je kunt van tevoren op het in Altagracia op het rodeoterrein je kaartjes kopen, de koeien en stieren bewonderen en eventueel wedden hoe lang men erop kan blijven zitten. Op de tribunes worden ijsjes en andere versnaperingen verkocht. Als het spektakel begint, weet je niet waar je moet kijken: de berijder, de jongens die in de hekken klimmen, het orkest, het publiek. Uit mijn blog: ‘We zitten op houten tribunes rond een arena. De koeien en stieren staan in een soort sluis, afgesloten door een hek. Daarboven, op de tribune speelt een orkest. Als dit luid en vals begint te spelen, gaat het hek open en komt er een stier of koe de arena in. Het eerste waagstuk is het dier grijpen en stevig aan een paal vastbinden. Hij krijgt een singel om zijn buik voor het houvast, de grootste durfal gespt sporen om, springt erop en de rest van de waaghalzen daagt de stier uit. Als hij dichterbij komt, weten ze niet hoe hard ze moeten rennen om in de hekken te klimmen. Na twee uur en zo’n tien stieren zit de rodeo erop. Gelukkig is er geen bloed gevloeid..’ Je kunt ook oversteken met de Reina del sur, hier op de foto. Als het slecht weer is, hou ik me liever bij de ferry.

'553534' door jeannette '553534' door jeannette

NicaraguaMasaya vulkaan

NicaraguaMasaya vulkaan

Masaya vulkaan

jeannette

Momenteel is deze vulkaan actief en kun je het nationaal park van de Masaya vulkaan nu ook rond zonsondergang bezoeken. Je betaalt dan wel een extra hoge toegangprijs en je mag maar 10 minuten bij de vulkaan blijven ivm zwaveldampen.

'553348' door Bowral '553348' door Bowral

NicaraguaLeon

NicaraguaLeon

Viva la revolución!

Bowral

De (recente) geschiedenis van Nicaragua blijft voortleven in Leon, de bakermat van de revolutie en van het Sandinisme. Gigantische muurschilderingen verwijzen naar de donkere jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waarin de bevolking veel heeft geleden onder het burgeroorlogsgeweld. Deze jongen op zijn skateboard heeft deze donkere periode gelukkig niet mee hoeven maken. Hij groeit nu op in een redelijk stabiel land dat vooruitkijkt. Dat was voor zijn (groot)ouders in hun jeugdjaren wel anders. Opdat wij niet vergeten …

'372142' door ChrisD '372142' door ChrisD

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Rain down on me

ChrisD

Al schuilend voor de dagelijkse heftige buien trekt het lokale volk van Nicaragua er weinig van aan, ze zien een bui meer als een welkome verfrissing blijkbaar. Tevens heeft deze foto onlangs een 6de plaats behaald op de Benevisie wedstrijd van de Fotobond.

'553457' door jeannette '553457' door jeannette

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Hoedje op

jeannette

Deze man trof in aan in de drukke en gezellige restaurant straat achter de Kathedraal van Granada. 'S avonds zijn de straten sfeervol verlicht, klinkt er muziek, zie je straattheater en er zijn veel gezellige restaurants en cafe’s met terrassen. De straatverkopers zijn er talrijk maar zijn ook vriendelijk aanwezig.

'460844' door Cobinho '460844' door Cobinho

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

The Hangover

Cobinho

Als Eefje en ik de kans krijgen dan proberen we een boottochtje te doen. Het geeft immers een ander beeld van de omgeving plus het is zo heerlijk en rustgevend om over het water te varen. In Granada konden we dit dan ook zeker niet laten… varen langs 365 eilandjes. Vlakbij Granada ligt het Cocibolcameer dat ook wel het meer van Nicaragua genoemd wordt. In dit grote zoetwatermeer liggen de Granada Islets. 365 kleine vulkanische eilandjes die rondom Asese Peninsula aan de voet van de Mombacho vulkaan liggen. Door een eruptie van de Mombacho vulkaan zijn deze kleine vulkanische eilandjes duizenden jaren geleden gevormd. De meeste eilandjes worden bewoond door lokale vissers en rijke Nicaraguanen die hier hun prachtige kleurrijke villa’s hebben staan voor het weekend, maar ook door veel soorten vogels en apen. Een aantal van die eilandjes wordt gebruikt om apen opnieuw uit te zetten. Het meest speciale eiland is wel de Apenrots (Isla del Monos). Op dit kleine eilandje wonen 4 apen. Deze zijn door een plaatselijke dierenarts gekocht in restaurants waar ze vaak aan een ketting leven ter vermaak van de gasten. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vhFVZsk3XEs

'328923' door corriedewinter '328923' door corriedewinter

NicaraguaCaribische kust

NicaraguaCaribische kust

Groenwangamazone

corriedewinter

Wij maakten een tocht door mangrovebossen aan de kust van Nicaragua. Daar zag ik deze groene papegaai zitten. Hij heet groenwangamazone, maar ik vind de Engelse naam beter passen:Red-crowned Amazon. De papegaai is ongeveer 32 cm groot. Behalve de groene wangen, valt vooral het rode voorhoofd op. Achter en boven het oog zijn nog net een paar blauwe veertjes te zien. In de buitenste vleugelpennen zit wat rood, de vogel is verder geheel groen. Ze leven ze in groepen in en rond bossen, maar altijd in de buurt van water. Het zijn echte boombewoners, ze klauteren door de boomtoppen op zoek naar voedsel. Groenwangen eten fruit, zaden en noten, maar ook bloemen en knoppen. Stuifmeel lusten ze graag en regelmatig pakken ze ook insecten of hun larven. De veren van de groenwang zijn bedekt met een laagje heel fijn poeder. Dit fijne poeder beschermt het verenpak tegen vocht, het wordt gevormd door de almaar doorgroeiende donsveertjes onder de gewone veren.

'513039' door RobHoekstra '513039' door RobHoekstra

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Zo groen als..

RobHoekstra

Tijdens de beklimming van de Maderas vulkaan hadden we zo nu en dan een goed zicht op de tweede vulkaan van het eiland, vulkaan Concepcion. Hier op de voorgrond een groen akkertje met ik weet het niet. Misschien rijst (Rhoda?) of gewoon gras. In ieder geval kon ik op dit punt nog genieten van het uitzicht en de wandeling. Een poosje later was ik op sterven na dood en wenste ik dat ik nooit aan deze wandeling begonnen was ;-)

'458437' door Cobinho '458437' door Cobinho

NicaraguaLeon

NicaraguaLeon

Leon

Cobinho

León is een stad in Nicaragua. De stad werd in 1523 gesticht door Francisco Hernández de Córdoba, op 30 kilometer ten oosten van de huidige ligging. Veel inwoners vestigden zich in de inheemse stad Subtiava, op de plek van het huidige León. Nadat de oude stad in 1606 door een uitbarsting van de vulkaan Momotombo volledig werd verwoest, werd de ligging van de stad officieel verplaatst naar de locatie van Subtiava. (bron: Wikipedia) León staat bomvol religieuze bouwwerken. In elk van de vele wijken in de stad vind je wel een kerk. Bijna iedere kerk heeft een andere bouwstijl en een ander kleurenpatroon. De kathedraal van León is de grootste van Midden-Amerika en biedt vanaf het dak een mooi uitzicht over de stad. Leon is ook: Mathilda is een twaalfjarig meisje uit een asociaal New Yorks gezin, wier vader verwikkeld is in drugszaken. Op een dag moordt een corrupte agent haar hele familie uit. Mathilda zoekt onderdak bij de buurman (Leon) die een huurmoordenaar blijkt te zijn. Na enige aarzeling ontfermt hij zich over het meisje en leert haar zelfs de kneepjes van het vak. Kan hij haar echter ook beschermen tegen de moordenaars van haar gezin? De trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DcsirofJrlM

'341316' door luca1980 '341316' door luca1980

NicaraguaCorn Eilanden

NicaraguaCorn Eilanden

De turquoise zee van.

luca1980

Het ultieme vakantiegevoel krijg je op Little Corn Island. Dit is een eilandje waar veel backpackers komen, geen auto's rijden en errug laid-back. Luieren en relaxen is het motto, samen met de rasta-bewoners

'487129' door channeke '487129' door channeke

NicaraguaLago de Nicaragua

NicaraguaLago de Nicaragua

Ik zit op wacht!

channeke

In 2012 was ik in Nicaragua. Een prachtig land met helaas veel armoede. Lijmsnuivende kinderen die zwerven op straat en komen bedelen om eten. Heel indrukwekkend om te zien. Ik herinner mij het gevoel van machteloosheid als ik de kinderen door de straten zie zwerven. Naast deze harde realiteit is bij mij ook de prachtige natuur in blijven hangen.Bij Granada ligt bijvoorbeeld het Meer van Nicaragua, een meer waar je met een boot heerlijk kunt varen om te genieten prachtige uitzichten en een grote variëteit aan dieren. Een bezoek meer dan waard! Deze vogel zit heel statig op deze steen. Hij houdt de wacht........

'457844' door dieter05 '457844' door dieter05

NicaraguaLeon

NicaraguaLeon

Kathedraal van leon

dieter05

Deze foto is genomen op het dak van de kathedraal in leon. Ze waren net gestart met het herschilderen, het dak was reeds af. Mooi uitzicht daarboven maar vergeet je zonnebril niet!!

'549274' door SibrichAdema '549274' door SibrichAdema

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

CHARCO VERDE

SibrichAdema

Wie Nicaragua bezoekt zou ook tijd vrij moeten maken voor een overtocht naar Isla de Ometepe. Dit eiland, dat wordt gevormd door de vulkanen Concepción en Maderas, ligt in de wateren van de Cocibolca, ofwel 'de Zoete Zee' (Lago de Nicaragua). Vanuit San Jorge brengt de ferry ons in een 'ruw' uurtje (zeebenen of pilletje zijn handig) naar de grootste stad Moyogalpa. Hier doen we nog een paar inkopen en reizen een klein stukje verder naar het iets meer afgelegen Charco Verde. Het gelijknamige hotel is te bereiken via een onverharde weg en we overnachten in een prima cabin direct aan het meer. Vanaf dit punt hebben we ook een prachtig uitzicht op de actieve vulkaan Concepción.

'397921' door EKahwagi '397921' door EKahwagi

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Vulkaan Concepcion

EKahwagi

Isla de Ometepe is een eiland gelegen in het Lago de Nicaragua, het grootste eiland ter wereld dat in een zoetwatermeer ligt. Het eiland is gevormd door twee vulkanen, de kleinere Maderas en de grotere, nog actieve Concepcion. Beide vulkanen zijn te beklimmen en bieden op de top een prachtig uitzicht over het eiland, het meer Lago de Nicaragua en het vaste land van Nicaragua. Daarnaast biedt het eiland een tal van tropische bomen en exotische dieren. Het eiland is het beste te bereiken vanaf San Jorge, vlakbij de stad Rivas, waar kleine passagiersbootjes langzaam naar de dokken van het eiland varen.

'540614' door GCoomans '540614' door GCoomans

NicaraguaCorn Eilanden

NicaraguaCorn Eilanden

Little Corn Island

GCoomans

Genoten ten top op Little Corn Island. Wat zijn de mensen er super lief en er hangt een geweldige sfeer! Je vliegt vanuit de hoofdstad van Nicaragua naar Big Corn voor ongeveer 160 euro. Vanuit Big Corn ga met je voor een paar euro naar Little Corn island. Een waar paradijsje! Bij aankomst bij de steiger is er eigenlijk maar 1 pad wat je kan volgen naar alle accomodaties, vaak staan er ook al mensen om je daar mee naar toe te nemen. Er is geen vervoer op het eiland hooguit wat locals op een fiets. Dit mooie stuk paradijs van de foto vind je als je de pad richting baseball veld volgt. Dit veld steek je letterlijk over ( zelfs als ze spelen op zondag ) waar je een smal padje helemaal uit loopt tot je uiteindelijk aan de mooiste kant van het eiland uit komt!

'349097' door maranopreis '349097' door maranopreis

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

On fire !

maranopreis

We zijn vanmorgen vroeg vertrokken vanuit Costa Rica richting Lago di Nicaragua. Aan het eind van de middag pakken we de laatste fery vanuit San Jorge naar Isla de Ometepe. We naderen het eiland als de zon achter ons al dreigt onder te gaan. De top van de hoogste en nog actieve vulkaan Conception op het eiland licht prachtig op in de ondergaande zon.

'305748' door rjvandersteur '305748' door rjvandersteur

NicaraguaCorn Eilanden

NicaraguaCorn Eilanden

Afro man

rjvandersteur

Deze man kwam ik tegen tijdens een wandeling op het strand van little corn island. Ik maakte een praatje met hem en vroeg toen of ik hem mocht fotograferen. Ik vind hem prachtig enhij ging er ook speciaal voor zitten. Hij had nog net zijn kapsel in model gebracht. ;-). Trots en parmantig.