Managua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Managua,
Nicaragua


Augusto Nicolás Calderón Sandino, de Nicaraguaans revolutionair. Hij verzette zich tegen de Amerikaanse bezetting van zijn land. Nadat hij de Amerikanen in 1932 had verdreven moest hij het opnemen tegen generaal Anastasio Somoza García, de nieuwe sterke man. Hij werd op 21 februari 1934 vermoord door leden van Somoza's Nationale Garde. Het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront dankt zijn naam aan Sandino. (met dank aan Wikipedia)
Ik meende Sandino altijd te kunnen herkennen aan zijn silhouetachtige beeld. Heel lang heb ik dan ook gedacht dat Sandino en Sandeman, met een soortgelijke, silhouetachtige beeld, één en dezelfde waren. Een kwestie van beeldvorming (i.e. het ontstaansproces van een beeld over een persoon, organisatie of zaak, dat niet noodzakelijkerwijs met de werkelijkheid of de feiten hoeft overeen te komen) of een hele vrije intepretatie van het gezegde 'een beeld zegt meer dan duizend woorden'.

Dit is het standbeeld van Sandino bij het Presidential Palace - Plaza de la Revolución / Plaza de la República, in Managua