Leon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leon image

Het kolonistische Leon met de prachtige omgeving vol actieve vulkanen en een dierrijk mangrove forest!

Leon
Nicaragua
EHegger

Het kolonistische Leon met de prachtige omgeving vol actieve vulkanen en een dierrijk mangrove forest!

Leon en regio is goed voor een week vol activiteiten. Van een drukke stad kan je verder reizen naar de kustplaats Las Penitas met de aangrenzende mangrove forest. Maar ook de vulkanen in de regio zijn een must!
Ik en mijn vriendin begonnen met het verkennen van de kleurrijke en levendige stad Leon. Met meer dan 20 kerkjes waarvan de Kathedraal van Leon tot de grootste van Midden-Amerika behoort krijg je al makkelijker een dag vol. Maar ook zijn er verschillende museums rondom het centrum. Wij bezochten de Museo Ortiz-Gurdian. Hier kan je bekende schilderijen zien van bekende schilders uit Midden-Amerika. Om eerlijk te zijn viel deze best tegen. Vele werken had mijn nichtje van 6 ook nog kunnen maken. En die is geen groot talent in elk geval! ; )
Eten van de straat in deze stad is niet echt mogelijk. Ofja, zonder er diarree van te krijgen. Voor eten op straat moet je voor mijn gevoel toch meer in Zuid-Oost Azie zijn.
Wel zie je in deze stad het echte Nicaraguaans stadsleven. Dit houdt in; chaos, drukte, veel getoeter, vele marktkraampjes en arm en rijk(er) door elkaar. Heel apart vind ik het vuurwerk wat zo goed als elk uur word afgestoken in verschillende straatjes. Ze beginnen hier zelfs al om 5u 's morgens mee! Je hoeft je wekker dus niet te zetten. Navraag gaf te kennen dat dit gedaan wordt wegens iets katholieks.
's avonds kan je verschillende lekkere restaurantjes of barretjes bezoeken. Let wel op waar je loopt wanneer het donker is en loop nooit alleen! In de straat van ons hostel waren alleen al in drie weken tijd 4 mensen beroofd. We spraken iemand die beroofd was en deze vertelde ons dat er een geweer tegen zijn hoofd werd gezet en zijn tas werd ontnomen. Geen leuke vakantie ervaring lijkt me zo.

De volgende twee dagen hebben we besteed in Las Penitas. Een strandplaats met nabijgelegen mangrove forest. Vooral de mangrove forest was prachtig. Met een boot voer je 3 uur lang over een rivier met om je heen overal mangrove bomen. Hier is het rijk aan mooie watervogels, leguanen en alligators. Met minder dan 100 foto's kom je er hier niet vanaf. De mangroves zuiveren het instromend zeewater zo goed dat het wat dieper in het bos zoet smaakt. Dit was uiteindelijk één van de hoogtepunten van onze reis.

Maar nog een groter hoogtepunt werd het bezoek van één van Nicaragua's meest actieve vulkanen de Telica volkaan. Maar hierover later meer. Want andere vulkanen stonden ook op het programma. We hadden een tweedaagse overnacht tour geboekt bij 'Quetzal trekkers' waarbij de Cerro Negro en de El Hoyo beklommen werden. Allereerst beklommen we de zwarte vulkaan Cerro Negro. Geen struik of boom vind je op deze jonge vulkaan. Maar voor de natuur kom je hier ook niet. Deze beklim je maar met één reden en dat is met een plank zo hard mogelijk de vulkaan af sjezen. Met een dik pak en bril op ga je met 30 per uur de berg af. Alsnog komen de steentjes tot in je bilnaad maar dat mag de pret niet drukken.
Nog net bekomen hiervan kregen we een backpack op de rug van ongeveer 18 kg en begon de wandeling omhoog de El Hoyo op. Een mooie maar zware wandeling met zo'n zware tas. Eenmaal op de top werd de tent opgezet op een kleine 200 meter van een gigantische sinkhole. Net op tijd want nog geen minuut later brak een wolk open en trakteerde ons op een douche van water. Hout wat we 10 minuten daarvoor verzameld hadden voor een vuur was doorweekt dus dat plan ging niet door. Dan maar marshmallows eten boven een gasbrander.
In de nacht kregen we bezoek van familie koe die de dauw van onze tent af wilden likken. Die hielden ons de hele nacht wakker want een koe die jouw tent verpletterd is niet wenselijk. Misschien wel bij de buurman zijn tent want die snurkte ons de eerste nachtuurtjes wakker. De volgende morgen liepen we weer terug richting Leon. Onderweg werd nog een kratermeer bezocht waar we heerlijk het zweet van de vorige dag eraf konden wassen. Maar na 10 minuten lopen waren we weer net zo bezweet dus een douche kon er wel vanaf toen we terug waren.

Onze laatste activiteit rondom Leon was gelijk de mooiste. We hadden het geluk dat het volle maan was en daarom werd er een full moon party georganiseerd door dezelfde maatschappij waarmee we de wandeling op de El Hoyo hadden gedaan. Voor deze party werd de meest spectaculaire vulkaan van Nicaragua uitgekozen. Namelijk de actieve Telica vulkaan. Denk trouwens bij het woord party niet aan een feest rondom een krater vol lava. Nee gewoon een hike de Telica vulkaan op met maanlicht boven je. De tocht begon om 22:00u. De hele wandeling nam 4 uur in beslag. Het tempo lag niet hoog want ook al had je maanlicht, je zag alsnog geen hand voor ogen wanneer je door de bossen liep. Diep in de nacht kwamen we aan bij de kraterrand van de vulkaan. In de krater zag, hoorde en rook je lava rood gloeien. Spectaculair!! Heel bijzonder om 's nachts op zo'n vulkaan te staan. Je krijgt zelfs de neiging om je ring van de vinger af te trekken en deze de krater in te gooien (LOTR). Een uur lang hebben we bijna zonder te praten de kracht van de natuur aanschouwt. Zelfs de gidsen hadden de vulkaan nog niet zo actief gezien. Achteraf zou blijken waarom! 4 dagen na ons bezoek barste de vulkaan uit. Een aswolk van 50 meter hoog vulde de hemel. Na dit schouwspel mochten we dezelfde weg weer terug lopen. Uiteindelijk zouden we om 10:00u 's morgens weer bij ons hostel zijn. Gebroken door slaaptekort maar vol met schitterende herinneringen!

Als we terug denken aan Leon, dan zien we een stad met een rijk verleden omgeven door actieve vulkanen en prachtige natuur!





Foto's

21495.jpg
21495.jpg
EHegger
5568c.jpg
5568c.jpg
EHegger
39397.jpg
39397.jpg
EHegger
83a8c.jpg
83a8c.jpg
EHegger
5568c.jpg
5568c.jpg
EHegger
83a8c.jpg
83a8c.jpg
EHegger