Leon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alles voor het vaderland

Leon,
Nicaragua


In Leon, het centrum van verzet tegen de dictatuur van Somoza, kreeg het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (Frente Sandinista de Liberacion Nacional, FSLN) in 1979 de macht in handen. Ze regeerden tot 1990, maar niet iedereen was het met de hervormingen eens. De veranderingen werden fel bestreden door de Nicaraguaanse elite en de VS, die een contraleger vormden.
Ortega, de leider van de Sandinisten, verloor de verkiezingen in 1990. Veel linkse critici meenden dat de Nicaraguaanse bevolking murw was geworden door de contra's en de economische boycot van de VS en daardoor maar op de oppositie had gestemd om de oorlog te beëindigen. Tijdens de revolutie en de burgeroorlog kwamen naar schatting 63000 mensen om het leven.
Toch wist de FSLN in 2007 de verkiezingen weer te winnen en Ortega werd opnieuw president. Hier zie je Sandinisten de partijvlag plaatsen ter ere van de nationale feestdag.
Op de muur onder hen zie je een gedeelte van de bloedige geschiedenis van Nicaragua: van Spaanse verovering tot de meest recente geschiedenis. Hopelijk biedt de FSLN de bevolking wat ze van hen verwachten: een vredig bestaan met voldoende werk en inkomen.