Isla de Ometepe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Isla de Ometepe image

De schoonheden van Isla Ometepe

Isla de Ometepe
Nicaragua
EHegger

De schoonheden van Isla Ometepe

Isla Ometepe

Een eiland midden op het meer van Lake Nicaragua. Bestaande uit twee vulkanen, veel jungle, een rivier die het eiland bijna in tweeën splitst en veel kleine dorpjes aan de hoofdwegen.

De reden om hier naartoe te gaan zijn in elk geval:
- Natuur (schitterende vogels, vlinders en apen verschuilt in de dichte jungle)
- Beklimmen van één van de twee vulkanen
(de Maderas in het zuiden en de Conception in het noorden die met 1610 meter de hoogste is)
- Genieten van de verschillende barretjes langs de hoofdwegen.
- Een waterval
- Uitstekende zwem mogelijkheden
- Kajakken op de Istiam River!
- Slapen in de jungle bij een hippie hostel

Om op het eiland te komen moet je eerst met een ferry van 45 min (vanaf Rivas). Op de Nederlandse ferry (oud waddenferry) kan je al genieten van de schitterende uitzichten op de twee vulkanen van Is la Ometepe.

Eenmaal op het eiland besloten ik en mijn vriendin om met een taxi naar de slaapplaats Zopilote te gaan. Hoe creatief de mensen in Nicaragua zijn bleek wel weer toen de taxi een lekke band kreeg en de taxichauffeur met een stok een gekauwde kauwgum van hem in het gat wurmde. Lek gedicht en we konden weer verder!!! Sindsdien kauw ik altijd kauwgom in de auto!!!

De slaapplek is een aanrader. Hippie slaapplaats Zopilote bij het plaatsje Balgue (zuid oosten van het eiland). Waarom hippie? Snel uitgelegd: Bij binnenkomst staat er een oude schoolbus met allemaal troep erin, je hebt er Japanse douches (wat is dat? klein straaltje water tussen de planten en bomen), alles ecologisch, een uitkijktoren met de hele dag door deephouse muziek wat gedraaid wordt en je wordt gewaarschuwd dat er heksen zijn die wanneer jij niet kijkt waardevolle spullen weg toveren. En niet te vergeten, je schoenen kunnen zo maar ineens zonder jouw voeten weg lopen. Dussssss geen normale plaats. En daarom de juiste plaats om naartoe te gaan! Zo'n plaats trekt natuurlijk ook andere vage gasten en zo heb je de perfecte mix voor sterke verhalen en plezier!

De eerste volle dag besloten we de Maderas vulkaan te beklimmen. 8 uur wandelen op en neer. Dit doe je trouwens met een gids. Alleen wordt niet aangeraden en uiteindelijk zou het duurder zijn want je passeert wel 6 landeigendommen die geld vragen voor de doorgang.
De weg op is mooi door de jungle. Dus smalle paadjes, veel wilde beesten, heerlijke modder en als je voorop loopt elke 100 meter spinnen in je gezicht. Onderweg zagen we de Howler Monkey. Een aap die zo hard brult dat ze dat geluid gebruikt hebben voor de dinosaurussen in Jurassic Park.
Na flink zweten kwamen we boven bij de krater. Hierin lag een schitterend maar mysterieus meertje. Nog mysterieuzer wordt het wanneer je een duik neemt in het water! Anderhalve meter diep maar alleen de bovenlaag van 30 cm bestaat uit water. De rest is blubber. Alsof je door een pudding van algen zwemt.
De weg naar onder werden we getrakteerd op een overheerlijke hoosbui die in no time mij doorweekte en de camera. Helaas stuk. Maar we waren in elk geval heerlijk afgekoeld voor de weg omlaag.

's avonds lekker naar bed in gezelschap van een Tarantula, wat schorpioenspinnen en wat eten zoekende kakkerlakken. Ogen dicht en niet aan denken! Maar ook met een sterrenhemel, vuurvliegjes, vogel geluiden en aap geluiden (oh nee, dat was het snurken van de buurman)

De tweede volle dag:
Kajakken op de Istiam River! Toch wel hoogtepuntje om te doen op het eiland. Met de kajak ga je een (moeras)riviertje op die zich een weg baant door jungle en grasland. Een must voor vogel liefhebbers! Schildpadden en kaaimannen lieten ook van zich zien. Het is er op sommige plaatsen zo ondiep dat mijn vriendin zonder het door te hebben over een kaaiman peddelde die op de bodem van de rivier lag. Deze wipte de kajak op en gaf nog een stuk van zijn staart prijs die boven het water zwiepte. Hartslag 180, maar wel een mooi moment.
Voor de natuurfotografen is dit echt een paradijs!

Andere dingen die we nog deden op het eiland:
Een aanrader is om het zuiden van het eiland per fiets te verkennen. Al zeker omdat er bijna nergens asfalt ligt. Fiets door de kleine dorpjes en ga aan een barretje zitten. Pak een cocktail en kijk dan om je heen wat er allemaal gebeurd zo op straat.
Een bezoek aan de populaire Ojo de Agua is ook wel de moeite waard. Dit is een klein zwemwatertje dat gevuld wordt door water dat van de vulkaan af komt. Warm en helend (zeggen ze).

Genoeg te zien en te doen dus op Isla Ometepe. Maar ik sluit dit verhaal niet af zonder jullie op de hoogte te brengen van:
- Tip van een hippie: Wanneer je stikkende schoenen hebt, dompel ze voor een uur in een emmer met 6 theezakjes erin. Lucht zal eruit trekken!
- In plaats van een spoorweg overgang kennen ze op dit eiland een vliegweg overgang. Een landingsbaan voor vliegtuigen gekruist door een doorgaande weg.
- Zwem niet te ver Lake Nicaragua op, de Bull Shark houdt van mensenvlees.
- Ben je iemand van het Budget reizen. Bij Zopilote hebben ze ook hangmat slaap plaatsen. DEET wel aan te raden!
- Tip van Zopilote slaapplaats: Geef de honden op het eiland geen eten. Ze zijn op een 0 calorie dieet en raken in de war van eten.
- Tip 2 van Zopilote: Plas niet in de wc. Mengt niet lekker met de poep dus plas lekker buiten jouw slaaphuisje. (vanaf toen liep ik niet meer op blote voeten rond mijn huisje)



Foto's

806a6.jpg
806a6.jpg
EHegger
540ff.jpg
540ff.jpg
EHegger
ecdf2.jpg
ecdf2.jpg
EHegger