Ontdek Nicaragua, het nieuwe Costa Rica image
Lkoedam

Ontdek Nicaragua, het nieuwe Costa Rica

Burgeroorlog en de Iran-Contra-affaire: het beeld dat de meeste westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste land van Midden-Amerika is veilig en biedt prachtige meren en vulkanen waar de kleurrijke inwoners terecht trots op zijn.

Eilandjes in het meer van Nicaragua, vlakbij de stad Granada. Foto: Tom van der Leij
Eilandjes in het meer van Nicaragua, vlakbij de stad Granada. Foto: Tom van der Leij (© Columbus Travel 2015)


Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Nicaragua. De mogelijkheden voor de reiziger lijken onuitputtelijk: van moerassen en mangrovebossen in het Caribische gebied tot palmstranden en vulkanen aan de Stille Oceaan. En daar waar in Costa Rica het toerisme sterk ontwikkeld is en de bevolking veramerikaniseert, heeft Nicaragua nog veel authentieks. Door onder meer de burgeroorlog in de jaren tachtig is het land door het grote toerisme nog niet ontdekt.



Ontmoet de locals



Ondanks zijn roerige en gewelddadige geschiedenis wordt Nicaragua gekenmerkt door zijn uiterst vriendelijke inwoners, die trots zijn op hun cultuur en hun land. Het merendeel van de bevolking woont aan de westkant van het land, waar Spaans de voertaal is. In het dunbevolkte Atlantische laagland aan de oostzijde worden naast Spaans en inheemse in-dianentalen ook Engels en Creools gesproken en geven de afstammelingen van gevluchte zwarte slaven en geëmigreerde Jamaicanen de bevolking een extra exotisch tintje.



Beklim vulkanen



Er liggen maar liefst vijfentwintig vulkanen in Nicaragua, waarvan er zes actief zijn. Langs de stad León loopt een hele keten: Los Maribios. De Momotombo is 1300 meter hoog en in acht uur te beklimmen. De Cerro Negro is 450 meter hoog en ‘doe’ je in drie uur. Voor de bestijging van alle vulkanen geldt dat je moet beschikken over een goede basisconditie, zonnebrandcrème, voldoende water en het juiste schoeisel.



Ga eilandhoppen in de Cariben



Alleen al de reis naar een van de mooiste delen van de Caribische kust van Nicaragua is een belevenis op zich. Vanuit de hoofdstad Managua vertrekt dagelijks een oude Amerikaanse schoolbus richting het oosten, tot aan de stad Rama. Daar neem je een speedboot naar Bluefields, waar je overstapt op de volgende speedboot. Na een volle dag reizen kom je aan in Pearl Lagoon. Vanuit het Hotel Casa Blanca kun je dagtripjes maken naar vissersdorpjes als Tasbapauni en Orinoco. Laat je lege waterflesje voor 50 cordobas vullen met zelfgestookte rum en eet je vol met de beste vis, kreeft en garnalen. Ga ook een dagje naar Pearl Keys, een groepje eilanden voor de kust. Vanuit Bluefields kun je bovendien twee keer per week met de boot of met het vliegtuig afreizen naar Corn Island, een prachtige duikplek.



Bezoek de oudste stad van Zuid-Amerika



Granada, de oudste stad van het Zuid-Amerikaanse continent, is een belangrijke toeristische trekpleister, maar van massatoerisme is geen sprake. Hoewel het centrum meerdere keren door piraten en vijandige legers in de as is gelegd, heeft het haar charme niet verloren. Statige koloniale panden verraden de rijkdom van weleer. Bezoek in ieder geval de Isletas-eilandjes in het meer van Nicaragua, aan de voet van de stad. Aan het einde van de boulevard in Puerto Asese koop je voor € 8 een kaartje om een half uur mee te varen. Ga ook daadwerkelijk een eiland op om met de vriendelijke bewoners te praten.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)