Nicaragua - Pirates of the Carribbean image
Lkoedam

Nicaragua - Pirates of the Carribbean

Burgeroorlog, Iran-gate en Sandinisten; de ruige ingrediënten voor het beeld dat de meeste Westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste en veiligste (!) land van Midden-Amerika biedt prachtige meren en vulkanen, waar de kleurrijke inwoners terecht trots op zijn. Bovendien is de oostkant nog zo goed als onontdekt. Reden genoeg dus voor een tocht door langs de Miskito-kust van Nicaragua.



Tekst en fotografie Tom van der Leij



Pirates of the Carribbean



Een jonge vrouw leest al biddend hardop voor uit haar pocketbijbel. Ze kijkt niet op of om wanneer er een sloot water de speedboot in slaat; zij maakt deze trip een paar keer per week. De vrouw naast haar is druk in de weer met een mobieltje. Af en toe trekt ze aan een hoofddoekje, dat haar gele krulspelden slechts gedeeltelijk bedekt. Als sardientjes zitten we op elkaar gepakt in een smalle boot aan de oostkant van Nicaragua.



Een gewaarschuwd mens...



Vrienden verklaarden me voor gek. ‘Nicaragua, in je eentje?’ Ik legde ze keer op keer uit dat de oorlog allang voorbij is en dat Nicaragua inmiddels één van de veiligste landen van Midden-Amerika is. En dat het heel anders is dan haar zuiderbuur Costa Rica, die door ecotoeristen vanuit de hele wereld is omarmd. Het spannende aan de hele trip zou juist zijn dat dit het land nog nauwelijks ontdekt is. Vooral de onbekende oostkust intrigeerde me al een hele tijd. Ik fantaseerde over inktzwarte rasta’s, over achterachterkleinkinderen van gestrande slaven die in het ondoordringbare moerassengebied waren neergestreken, over stranden vol met reuzeschildpadden en die beheerd worden door drugslords... Ik moest en zou gaan.





Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.