Willemstad

'458547' door dennisenroel '458547' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Huize Stroomzicht

dennisenroel

Dit is misschien wel het mooiste gebouw van Otrabanda. Huize Stroomzicht dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en lag ooit aan het voormalige Rifwater. Nu vind je het aan de achterzijde van het ziekenhuis van Willemstad. Het pand lijkt tegenwoordig leeg te staan en begint helaas in verval te raken. Maar verval kan zo ontzettend mooi zijn...

'501911' door dennisenroel '501911' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Genieten in Fort...Na

dennisenroel

In Willemstad en omstreken is Fort Nassau zonder twijfel de mooiste plek om van een zonsondergang te genieten. Het ligt 68 meter boven het Schottegat, de haven van Willemstad op Curaçao. In 1797 werd het gebouwd als Fort Republiek. Curaçao was toen een Nederlandse kolonie. Met de constructie was 60.000 gulden gemoeid. Het werd in 1807 veroverd door de Engelsen maar in 1816 teruggegeven aan het Koninkrijk der Nederlanden. De Sint Annabaai en een deel van de binnenstad van Willemstad werden door het fort beheerst. Tegenwoordig fungeert het als havensein en verkeerstoren voor de scheepvaart. Sinds 1959 is er ook een restaurant in gevestigd. Vanaf dit restaurant heb je een geweldig uitzicht over het Schottegat en een deel van Willemstad. Wat ons betreft een echte must-see!

'379483' door ottoline1 '379483' door ottoline1

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Gekleurde huizen van.

ottoline1

Wat een kleurijk eiland, dat Curacao. Bekend om zijn pontonbrug en de Julianabrug. Maar dit eiland heeft nog zoveel meer te bieden. De prachtige natuur en de kleurijke steden. Het Parlementsgebouw in Willemstad maar ook deze gebouwen aan de haven in Willemstad. Om een warm gevoel van over te houden.

'343119' door silly '343119' door silly

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Koffervisje

silly

Ook deze koffervisjes zag je heel veel, ik weet niet waarom ze zo heten..vind het meer een zoenlip visje, lol. De Koffervissen (Ostraciidae) zijn een familie van vissen uit de orde kogelvisachtigen, nauw verwant aan de kogelvissen (Tetraodontidae) en de vijlvissen (Monacanthidae). Koffervissen zijn over het algemeen nogal hoekig van vorm. Bijzonder kenmerk is dat ze geen buikvinnen hebben. Ze bezitten een pantser van, bij volwassen dieren met elkaar vergroeide, zeshoekige beenplaten, dat fungeert als een sterke beschermende doos. Mond, ogen, kieuwen, vinnen en staart steken door openingen in het pantser naar buiten. De gepantserde huid maakt het lichaam van deze vissen nogal star. In tegenstelling tot de meeste andere vissen, zwemmen koffervissen dan ook vooral met hun vinnen. Net als de kogelvissen zijn sommige koffervissen (met name uit de geslachten Lactophrys en Lactoria) in staat om bij gevaar een sterk giftige vloeistof af te scheiden.

'461324' door JMoerkens '461324' door JMoerkens

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Penha-Gebouw

JMoerkens

Het Penha-gebouw, een 18de-eeuws handelshuis in Willemstad op Curaçao, zou best wel eens het meest gefotografeerde gebouwtje van het eiland kunnen zijn. Het heeft dan ook een bijzondere en fleurige stijl met zijn mooie geveltjes. Ik heb voor een onconventionele hoek en uitsnede gekozen om een lijnenspel en diepte te creëren.

'513851' door corriedewinter '513851' door corriedewinter

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Piet en Klaas in...Wi

corriedewinter

De intocht op Curacao is altijd in de haven van Willemstad, compleet met een wit geschminkte Sinterklaas en echte Zwarte Pieten. Om discussie te vermijden, komen er sinds 2012 ook regenboogpieten aan op Curaçao. De kinderen moesten er even aan wennen, maar toen ze hoorden hoe het kwam - de stoomboot was onder een regenboog doorgevaren - vonden ze het prima. Het feest wordt op alle scholen gevierd. De kinderen, zoals dit jongetje, krijgen zelfs een muts en een T-shirt met Sint en Piet erop. De ouders dachten als kind dat San Nicolas een bejaarde Hollander was die in Spanje woonde. Er waren geruchten dat hij eigenlijk in Nederland woonde en in november zo ver mogelijk naar Zuid Europa (Spanje) ging om daar de boot te nemen om naar de Antillen te varen … het was vanuit Spanje veel goedkoper en zo kon hij besparen op de bootreis, een bewijs dat Sanicolas een Hollander moest zijn. Natuurlijk worden er ook liedjes gezongen, zoals deze nieuwe versie: Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel even tijd, voordat u weer naar Spanje rijdt. Kom dan maar even bij ons aan en laat uw paardje maar buiten staan. En we zingen en we springen en we zijn zo blij, en we dansen samen, zij aan zij. En we zingen en we springen en we zijn zo blij, en we dansen samen, zij aan zij. Als je toevallig op vakantie bent met je kinderen tot en met 4 jaar, dus nog niet leerplichtig, is het natuurlijk heel leuk om het Sinterklaasfeest in de tropen mee te maken. Wat zullen ze genieten. Cadeautjes uitpakken onder de palmen is toch weer heel wat anders!

'461479' door corriedewinter '461479' door corriedewinter

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Swinging Old Lady

corriedewinter

Je kijkt hier naar de Koningin Emmabrug, die de Handelskade met Otrabanda verbindt. Iedereen noemt hem de pontjesbrug en de brug wordt heel oneerbiedig 'The swinging Old Lady' (koningin Emma) genoemd. De pontjesbrug is een varende brug, hij drijft op 16 pontons. Als er cruiseschepen in Willemstad binnen komen, 'swingt' de brug in zijn geheel opzij. Je kunt, net als deze mannen, gewoon op de brug blijven staan. Soms duurt het lang voordat alle schepen gepasseerd zijn en daarom is er ook een gewone pont, die gratis heen en weer vaart. Er wordt met vlaggen aangegeven of de brug dicht of open gaat.

'501134' door Francoise '501134' door Francoise

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Drijvende markt

Francoise

Aan de Sha Caprileskade in Willemstad vind je de drijvende markt. De marktkooplui komen uit het 70 kilometer zuidelijker gelegen Venezuela en varen hun fruit en groenten daarvandaan over naar Curaçao. Eigenlijk is het geen echte drijvende markt want hun kramen staan op de kade en daarachter liggen hun boten. De bevoorrading van meloenen gebeurde vandaag volgens mij niet vanuit Venezuela, maar ze werden aan de andere kant van het Waaigat op een klein bootje geladen vanuit een pick-up truck. De 'kapitein' peddelde de meloenen zo over naar de markt!

'489884' door JMoerkens '489884' door JMoerkens

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Zonnige Muziek in...W

JMoerkens

Een bezoekje aan Willemstad brengen is natuurlijk een must wanneer je op Curaçao bent. Maar hoe vrolijk ik ook werd van de gekleurde huisjes, na een paar uurtjes was ik ver uitgekeken. Het stadje is nog kleiner dan ik al dacht en als je niet echt van shoppen houdt heeft het centrum je vrij weinig te bieden. Een leuke wandeling, een terrasje en een beetje luisteren naar zonnige muziek van straatmuzikanten zoals deze surrogaat-Marley, daar leent Willemstad zich perfect voor! Maar mijn tip zou zijn om er niet meer dan een dagdeel voor uit te trekken en daarna de namiddag op één van de stranden van de stad te spenderen! Naast beweging in zijn hand, zie je zelfs de snor van de beste man een beetje mee-dansen ;-) Heb met de bewerking de foto nog een beetje meer een Caribisch sfeertje willen geven.

'487761' door jaapburgers '487761' door jaapburgers

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Zonsondergang op...Cu

jaapburgers

Een foto uit 2004, genomen vlak bij Willemstad. Een klassieke zonsondergang. Zon, zee, palmbomen, wat wil je nog meer? Leuk om weer eens door oude foto's te struinen.

'494810' door dennisenroel '494810' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Van A naar B of C

dennisenroel

Steeds vaker zie je goede aanbiedingen voor reizen naar de benedenwindse eilanden. Maar wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat je vanaf bijvoorbeeld Curaçao relatief goedkoop en eenvoudig naar andere Caribische eilanden kunt hoppen. Zo combineerden wij onze reis naar Curaçao in 2013 met een korte trip naar buureiland Bonaire. Alleen al de moeite waard vanwege het kleine propellorvliegtuigje waarmee je de oversteek maakt. Op alle ABC-eilanden zijn er verschillende aanbieders die je naar andere delen van het Caribisch gebied kunnen vervoeren. En je hoeft zeker niet binnen de grenzen van ons koninkrijk te blijven. Denk aan St Lucia, Antigua of andere pareltjes in de Caribische Zee. Voor de bovenwindse eilanden is Sint Maarten overigens de beste uitvalsbasis. Overigens is Curaçao zelf ook meer dan de moeite waard. Op diverse foto's hebben we al laten zien dat je hier prima buiten de gebaande paden kunt reizen. Dat geldt niet voor de hier afgebeelde Handelskade in Willemstad. Rechts in beeld zie je nog net een deel van de bekende pontjesbrug.

'459008' door damfschoenmakers '459008' door damfschoenmakers

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

The Green Mile

damfschoenmakers

Deze bekende kade zie je in de hoofdstad van Curacao met s'avonds hun mooi gekleurde lichten op verschillende oude panden. Tegenover deze kade ga je naar het iets minder toeristische Otra Bande.

'457566' door dennisenroel '457566' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Waaigat

dennisenroel

Het Waaigat is een binnenwater, gelegen in de oude wijk Punda. Het sluit aan op de St Annabaai, die op zijn beurt in de Caribische Zee uitmondt. Langs het Waaigat staat een mooi monument ter nagedachtenis aan de gevallen in WOII. Het beeldt een vrouwenfiguur uit die op het punt staat om een vogel vrij te laten. We staan hier langs het Waaigat bij zonsondergang. Op de achtergrond de wereldberoemde Julianabrug, die op dit tijdstip in een gouden gloed wordt gehuld. Vorige maand is overigens bekend geworden dat er plannen zijn om het Waaigat om te toveren in een zeil- en jachthaven.

'513622' door Cobinho '513622' door Cobinho

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Straatkleur

Cobinho

A long time ago in a galaxy far far away… ergens op ReisReporter in 2012 werd er gevraagd naar de kleurrijkste bestemmingen. Een tendens in de beschrijvingen was dat de kleurtjes het straat- of stadsbeeld opvrolijkt. Bekendste voorbeeld zijn de Kaapstad, San Francisco, Jaipur of Willemstad. Sommige steden zijn gekleurd vanwege de gebruikte materialen waarmee gebouwen zijn gemaakt, zoals zandsteen in Jaipur of `Bath stone’ in Bath (Engeland). Andere steden hebben een achterliggende reden voor de kleuren zoals de gekleurde viering van de afschaffing van slavernij in Kaapstad; of weerkaatsing van het zonlicht zou minder pijn aan de ogen doen in Willemstad. Niet alleen gekleurde huizen kunnen het straat- of stadsbeeld opvrolijken, maar graffiti kan hiervoor ook zorgen. Graffiti op straat worden meestal aangebracht met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen. (bron: Wikipedia) Wat de reden dan ook mag zijn, ik vind dat de kleuren het straat- of stadsbeeld opvrolijkt. Het zorgt ervoor dat het straat- of stadsbeeld meer gaat leven en zorgt ervoor dat je beter gaat kijken naar de gebouwen. Willemstad was dan ook een waar feestje voor mij. Niet alleen de handelskade van Punda, maar ook de felgekleurde huizen rondom het Brionplein van Otrobanda…. aan de andere kant!

'513474' door corriedewinter '513474' door corriedewinter

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Barkje uit Venezuela

corriedewinter

Deze vrolijke fruit- en groentehandelaar vaart een paar keer per week heen en weer naar Venezuela, dat maar 70 km van Curaçao verwijderd ligt. Zijn klein bootje wordt ‘Barkje’ genoemd en vanaf deze schepen verkopen de handelaren hun verse groente, fruit en vis tegen redelijke prijzen. De producten uit Venezuela zijn onmisbaar voor de Curaçaose huishoudens, omdat op het eiland maar weinig groeit. Tip: Ga naar de drijvende markt aan de Sha Caprileskade in Punda en kijk niet vreemd op als er iemand spontaan begint te zingen of een dansje maakt. Heerlijk!

'519753' door frankpuravida '519753' door frankpuravida

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Bizarre sfeer

frankpuravida

Willemstad op Curacao heeft talloze prachtige kleurrijke panden. Wandel je een beetje door verschillende wijken dan maak je kennis met de diversiteit van invloeden hier op de architectuur. Maar totaal verrast werd ik deze middag bij het zien van deze combinatie lucht, kleuren en woonsetting . Het kwam onwerkelijk en daardoor bijna surrealistisch over. Moeder natuur gooide er even een schepje bovenop moet ze gedacht hebben die middag. Dit soort tafereeltjes krijg je niet vaak voorgeschoteld dus tussen de tralies door maakte ik dit plaatje. En achteraf lijkt het nog steeds een speciaal decor alsof er een soort van overkapping boven hangt.

'509071' door corriedewinter '509071' door corriedewinter

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Kijk eens aan de...an

corriedewinter

In Willemstad ga je meestal als eerste naar de Handelskade, waar de statige gekleurde koopmanshuizen het beeld bepalen. Prachtig natuurlijk, maar ga ook eens naar de andere kant, Otrabanda en kijk daar rond. Deze wijk heeft een bewogen geschiedenis. Eerst een oord voor degenen die niet gewenst waren binnen de stad, later, nadat de brug gebouwd was, een rijke wijk, waar men zich graag vestigde en in de 20e eeuw opnieuw de verpaupering. Nu wordt er weer hard gewerkt om de wijk op te knappen. Deze huisjes zijn daar een voorbeeld van. De voormalige arbeidershuisjes zijn en worden in eer hersteld, maar er is nog heel veel te doen.

'509488' door Cobinho '509488' door Cobinho

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Kleurspoelinkje

Cobinho

Vorige week plaatste ik een foto van in een verval geraakte kapperszaak/barbershop. Met het deuntje nog in mijn hoofd, lopen Eefje en ik weer verder door de krottenwijk. Plots zie ik een bouwkeet. Het zingen is gestopt en mijn interesse verschuift naar de keet. Zou dit dan het begin zijn, om dit deel van de krottenwijk te gaan renoveren? Het is een zeer kleurige keet, niet zo sober zoals ik ze ken uit Nederland. Ik kijk eens wat beter en het lijkt wel of MacGyver is bezig geweest met de bouwkeet. Er zit een provisorisch dak op; stenen zorgen ervoor dat het geheel in balans- alhoewel balans – blijft en belangrijker nog... dat het geheel blijft staan. Ik kijk nog eens goed en zie dat het een kapperszaakje is, een barbershop. Zou dit barbershop 2.0 kunnen zijn? Er zit buiten iemand. Zou hij de kapper zijn, of wacht hij op zijn beurt. Wat jammer dat er niet meer wachtenden zijn. Mijn fantasie is weer bezig... en ik zie weer 4 zingende mannen die wachten tot dat ze aan de beurt zijn. Ze gaan in ieder geval verder met het zingen van het eerdere gestarte deuntje!

'121612' door LauraL '121612' door LauraL

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Handelskade Curacao

LauraL

Handelskade in curacao

'490219' door dennisenroel '490219' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Willemstads panorama

dennisenroel

De Handelskade in Willemstad behoeft eigenlijk geen toelichting meer. Hier zie je hem in de volle breedte. Links de fraai gekleurde grachtenpanden naar Nederlands voorbeeld, en rechts de bekende pontjesbrug. Het is hier heerlijk slenteren en mensen kijken. En het mooiste is nog: het kost je helemaal niets! Graag even openen voor een beter beeld.

'509145' door Cobinho '509145' door Cobinho

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Harmonieus geknipt

Cobinho

Eefje en ik genieten van het relaxte leventje op Curaçao. Het gaat hier een paar versnellinkjes lager dan thuis. De reden waarom we hier zijn, maar af en toe gaan we er toch op uit om het één en ander van het eilnad te zien. Vandaag gaan we naar Willemstad. Nadat we Punda hebben bekeken gaan we via de Koningin Emmabrug naar de overkant, de andere kant (!!)… naar Otrobanda. Ondanks dat een deel van de bouwvallige krottenwijk is gerenoveerd, zijn er straatjes genoeg te vinden waar dit (nog) niet is gebeurd. Persoonlijk vind ik gebouwen in verval bijzonder fascinerend. We lopen een beetje rond en ik zie dat één van de woningen een kapsalon is geweest. Met grotere en dikkere letters staat er Barbershop. Mijn fantasie begint te werken en ik zie 4 zingende mannen die wachten tot dat ze aan de beurt zijn. `Barbershop’ is een, over het algemeen, makkelijk in het gehoor liggende manier van close harmony singing. Waar je close harmony zou kunnen beschouwen als klassieke muziek, gemaakt met alleen de stem, a capella, dus zonder instrumentale begeleiding; is barbershop daar het populaire zusje van. Het wordt in het algemeen aangenomen dat de zangstijl stamt uit de Afro-Amerikaanse cultuur rond 1900, waar kapperszaken (barbershops) belangrijke ontmoetingsplaatsen waren en nog steeds zijn, en waar de mannelijke klanten, wachtend op een knip- en scheerbeurt de tijd doodden door samen te zingen. (bron: Wikipedia)

'457099' door dennisenroel '457099' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Kerstkleuren in...Wil

dennisenroel

Aan de voet van Berg Altena, op het kruispunt tussen de wijken Pietermaai, Altena en Scharloo, vind je deze bescheiden huisjes in de kleuren rood en groen. Een ongebruikelijke combinatie op de benedenwindse eilanden, maar ze passen mooi in de donkere dagen voor Kerst!

'308118' door Koolen '308118' door Koolen

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Nena Sanchez

Koolen

De Curacaose kunstenares die een galerie heeft in landhuis Jan Kock (zie mijn vorige foto), maakte behalve kleurige schilderijtjes van Curacao ook deze wandschildering met reliëf op een saaie muur in de stad Willemstad.

'502702' door dennisenroel '502702' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Wall of Liberty

dennisenroel

De wijk Pietermaai is een echte must-see als je in Willemstad bent. Deze wijk staat vol met oude villa's, die het laatste decennium stuk voor stuk worden opgeknapt. Veel van deze oude villa's worden omgebouwd tot boetiekhotel of gallery. Het werkt als magneet voor creatievelingen. Je vindt er dan ook vele murals, zoals deze 'wall of liberty', die grotendeels in het teken staat van de slavernij. Dit thema is sowieso een dankbaar onderwerp in de Antilliaanse kunst.