Sint Eustatius

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Charlie van Fort Oranje

Sint Eustatius,
Nederlandse Antillen


Ik ben in Oranjestad bij Fort Oranje dat uitkijkt over de Caribische Zee. Ik tref er Charlie. Hij vertelt me hoe hij al 35 jaar lang trouw drie keer per dag de klok hier luidt, om 8, 13 en om 18 uur.

Stukje geschiedenis van het eiland:
Columbus is de eerste die het eiland in 1493 op de kaart zet. Fransen van het naburige eiland St. Kitts schijnen in 1629 op St. Eustatius een fortje te hebben gebouwd, maar verlaten het eiland na een jaar weer wegens gebrek aan natuurlijke waterbronnen. In 1636 nemen Zeeuwen met een commissie van de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) het toen onbezette eiland in bezit. De Nederlanders bouwen op dezelfde plek als waar het Franse fortje lag het huidige Fort Oranje, en lossen het waterprobleem op door de aanleg van (ook nog steeds bestaande) regenbakken. Ja ja daar zijn we goed in, water...
Sint Eustatius wordt dan een belangrijke doorvoerhaven; het meest winstgevende bezit van de WIC. In de 18e eeuw wordt het de Gouden Rots genoemd. Uit de glorietijd van het eiland resten nog de overblijfselen van zestien verdedigingswerken, waarvan Fort Oranje de belangrijkste is.