Nederlandse Antillen foto's & tips

'457191' door dennisenroel '457191' door dennisenroel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Mister Lagun

dennisenroel

Stomverbaasd waren we toen we 'gewoon' gingen lunchen op het prachtige klifterras van Playa Lagun. Er bleek een soort schoonheidswedstrijd aan de gang voor leguanen. De een poseerde nog harder dan de ander. Hoewel ze allemaal erg mooi waren, was dit onmiskenbaar 'Mister Lagun'.

'459750' door dennisenroel '459750' door dennisenroel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Gevederd avondrood

dennisenroel

De zoutpannen bij Landhuis Jan Kok zijn één van de betere plekken om flamingo's te spotten op Curaçao. We hebben ons hier verschanst als de zon langzaam maar zeker onder gaat. De flamingo's verkleuren van felroze via fraai oranje naar bijna (avond)rood. Wat een sierlijke vogels zijn dit toch.

'487863' door JMoerkens '487863' door JMoerkens

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Hooghartige Leguaan o

JMoerkens

Dé plek om leguanen te spotten én te fotograferen is Playa Lagun, het strandje op Curaçao dat ik al een aantal keer getipt heb. Wanneer je ze langzaam benadert, kun je ze echt van enorm dichtbij fotograferen. En daar ben ik dol op, omdat je dan zo mooi alle structuren ziet op hun lichaam, ik vind het magische dieren! En dit ietwat arrogante exemplaar in de struiken heeft ook wel enigszins het recht om zo hooghartig uit zijn ogen te kijken, want hij is mijns inziens een plaatje.

'320175' door abytravel '320175' door abytravel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Zwevende fregatvogel

abytravel

Urenlang kunnen ze zweven in de lucht de Fregatvogels, maar je kunt ze ook allerlei capriolen zien uithalen tijdens het bemachtigen van een prooi. De Amerikaanse Fregatvogel (Fregata magnifica) op Curaçao is ca 1 m groot en heeft een spanwijdte van 2.15m. Ze leven vnl van vis , maar moeten die in de lucht vangen , omdat hun verendek niet waterdicht is. Vliegende vissen zijn daaarom de gemakkelijkste prooi voor ze, maar ze hebben zich ook toegelegd op luchtpiraterij: een andere zeevogel met prooi wordt net zolang nagejaagd en gepest tot ie z'n prooi laat vallen, die dan behendig wordt opgevangen. Boven het Riffort aan de monding van de St. Annabaai kun je er altijd wel een aantal zien zweven. Karakteristiek is de "vorkstaart"(gevormd door de poten) en voor volwassen mannetjes de rode keel; bij vrouwtjes is die wit. Onvolwassen dieren hebben ook een witte kop.

'307547' door Koolen '307547' door Koolen

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Suikerdiefje

Koolen

Het suikerdiefje is een veel voorkomend vogeltje op Curacao. Dit zangvogeltje staat erom bekend dat hij gaatjes boort in bloemen om de nectar te stelen. Ook komt hij op suiker of zoete drankjes af.

'522675' door JMoerkens '522675' door JMoerkens

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Leguanen Spotten op..

JMoerkens

"Wat doe jij?! Ga uit mijn shot, kreng! This is my time to shine!" Of dit nu werkelijk de gedachte zal zijn geweest van de voorste leguaan zullen we nooit weten, maar dat is wat mijn fantasie me influistert ;-) Leguanen zijn relatief eenvoudig te spotten op Curaçao. De beste spot hiervoor is naar mijn ervaring Playa Lagun, aan de westkust van het tropische eiland. Wanneer je daar de trap omhoog neemt richting het restaurantje, kun je hoog in de bomen kijken. Daar hangen ze graag wat rond. Soms komen ze daar ook het terras op om te kijken of er nog iets te snaaien valt. Het zal je verbazen hoe dichtbij je kunt komen, zolang je ze maar in slow-motion benadert. Dit duo fotografeerde ik echter niet op Playa Lagun, maar op Playa Porto Marie, een prachtige azuurblauwe kustlijn waar het goed toeven is. Helemaal aan het einde van het strand (wanneer je met je gezicht naar de zee staat aan je rechterhand) bevinden zich wat rotspartijen. Daar verschuilen ze zich graag. Voor de meeste bezoekers van het strand is dit te ver lopen van de parkeerplaats, dus hier domineren zij het strand. Zag er een stuk of acht!

'217666' door Otter '217666' door Otter

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Salamanders en...hage

Otter

Geen gebrek aan salamanders en hagedissen in het lekker warme klimaat van curacao. In alle kleuren en maten aanwezig. Niet altijd even makkelijk vast te leggen: de rakkers kunnen er razendsnel vandoor schieten. Goede jacht.

'197262' door Digna '197262' door Digna

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Bergen karko schelpen

Digna

Bij Cai liggen hele grote bergen met deze karko schelpen. Ooit door vissers gevangen,een gaatje erin gemaakt, inhoud eruit gehaald en op de berg gegooid. Hier liggen ze al jaren. Het is verboden deze karko schelpen mee te nemen als souvenir maar een leuke foto ervan maken kan natuurlijk altijd!

'515091' door Jenny '515091' door Jenny

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Zeeschildpad Westpunt

Jenny

Rondom Curaçao is het mogelijk diverse soorten zeeschildpadden te zien, een beschermde diersoort. Wetenschappers vermoeden dat een groot deel van de schildpadden binnen enkele decennia verdwenen zal zijn. Handel, overbevissing, het verzamelen van eieren voor menselijke consumptie, drijvende plastic zakken en giftige peuken die ze als voedsel aanzien, schildpadden als bijvangst bij de visvangst, olievervuiling, chemische verontreiniging en andere verstoringen van het milieu zijn oorzaken die van grote invloed zijn op het teruglopen van de populatie. De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is het grootst bij Playa Lagún, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao. Raak ze niet aan en til ze al zeker niet uit het water (ja, er zijn echt mensen die dat doen)! Het exemplaar op de foto staat op het punt staat z’n kopje boven water te steken en zag ik in Westpunt. In de baaitjes van NP Shete Boka klimmen de dieren het strand op om eieren te leggen. Shete Boka is gesticht met de bedoeling om de inhammen langs de noordkust, die door de zeeschildpadden als broedplaats worden gebruikt, te beschermen. In het broedseizoen kan men onder begeleiding van een ervaren gids de broedplaatsen bezoeken. Geen geluk? In het Sea Aquarium in Willemstad kunnen de schildpadden onderwater van dichtbij worden bewonderd en zijn ze zelfs te voeren. Zeeschildpadden worden rond een meter lang, wegen 70 tot 200 kilo en kunnen ruim 80 jaar oud worden. De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren. De soepschildpad leeft in ondiep water en eet zeegras, dit is ook de enige zeeschildpad die wel eens voor de lol aan land komt om te gaan liggen zonnen op het strand. Genoemde soorten soorten leven overdag, maar hun eieren leggen ze ’s nachts. De nesten komen ook alleen uit in het donker.

'483666' door MarcoSmits '483666' door MarcoSmits

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Boomkip

MarcoSmits

Slechts op een plaats kun je hem eten, maar dan noemen ze hem Boomkip! Hoe verleidelijk ook...na het zien van deze leguaan hebben we onze menukeuze toch maar gewijzigd...

'447676' door dennisenroel '447676' door dennisenroel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Watamula blowhole

dennisenroel

In het uiterste noordwesten van Curaçao ligt Watamula. Volgens de plaatselijke bevolking is dit de plaats waar het eiland 'ademt'. Langs de kust worden hier zee en lucht met grote kracht door het poreuze koraal geblazen met een geluid alsof er een grote reus ligt te slapen. Je moet behoorlijk off-road om dit gebied te bereiken, maar het is de moeite meer dan waard. Neem bijvoorbeeld deze blowhole waarin zich een regenboog heeft gevormd.

'484922' door dennisenroel '484922' door dennisenroel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Oranje troepiaal

dennisenroel

Om antwoord te geven op de vraag van Travelgoom gisteren: ja, troepialen zijn er ook in andere kleuren. Dit is de oranje troepiaal (Icterus icterus). De reacties van gisteren hebben ons bovendien aan het denken gezet, en deze vogel heeft nu wel wat kijkruimte gekregen. Wie benieuwd is naar het geluid van de troepiaal: https://www.youtube.com/watch?v=p5rbjiCvddI

'508140' door JMoerkens '508140' door JMoerkens

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Snorkelen bij Playa..

JMoerkens

Één van de hoogtepunten van mijn reis naar Curaçao was zonder twijfel het snorkelen bij Playa Lagun. De onderwaterwereld is er heel indrukwekkend, met koraal en vele kleurrijke vissen. Zelfs een schildpad zwom een stukje met me mee, onvergetelijk! De baai is vrij klein, en voornamelijk langs de rotsen heb je de meeste kans om een levendige wereld onder water te treffen. Het water is er kraakhelder en paradijselijk blauw. Bovenop de rotsen bevindt zich een restaurantje waar je prima je lunch kunt nuttigen en waar je gemakkelijk groene leguanen spot. Kortom, een toplocatie! En je hoeft het zoals je ziet niet met veel mensen te delen!

'350913' door IvdGeer '350913' door IvdGeer

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Eten bij Equus,...Cur

IvdGeer

Alleen op vrijdagavond is restaurant Equus geopend. Concept is simpel: kies uit kip, bief of kip/ bief. Drank zelf halen bij de bar. Boven houtskool wordt het gemarineerde vlees geroosterd. Als het gaar is, wordt de meterlange spies boven je tafel opgehangen en je krijgt een mandje met brood en sausjes. Met het brood schuif je het vlees eraf. Het is hier altijd druk maar het is het wachten meer dan waard.

'483232' door MKamman '483232' door MKamman

Nederlandse AntillenSint Maarten

Nederlandse AntillenSint Maarten

Baie des Petites Caye

MKamman

Een strand helemaal voor jezelf op het drukke Sint Maarten? Het kan! Natuurlijk kom je daar niet zomaar, maar dan heb je ook wat. Het strand ligt aan de noordzijde in het Franse gedeelte en kijkt uit op Anguilla. Je parkeert de auto bij Anse Marcel of Grandes Cayes en vanaf daar is het zo'n 45 minuten wandelen/hiken naar dit mooie strand. Het is niet echt een walk in the park, maar je krijgt er wel een fantastisch mooi 'privé' strand voor terug! Neem wel voldoende drinken en eten mee, want op dit 'verborgen' strand is helaas geen 'verborgen' strandtentje :-)

'353133' door corriedewinter '353133' door corriedewinter

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Prikichi

corriedewinter

Curaçao is niet alleen zon, zee en strand. Het binnenland is de moeite waard: je kunt er uren rondrijden of lopen zonder iemand tegen te komen. Hier zagen we ook deze Prikichi (Aratinga pertinax). Deze West- Indische parkiet komt op elk van de drie eilanden voor, maar hij is telkens anders. Op Aruba heeft de parkiet een groenachtig bruine kop met een klein beetje geel bij het oog, op Curaçao is de hele kop geel op de kroon na en de parkiet op Bonaire heeft het meeste geel. Ook de kroon en zelfs de keel zijn geel gekleurd. De parkieten eten zaden uit allerlei bomen en natuurlijk vruchten, zoals bij deze zuilcactussen. Ze broeden vaak in termietennesten, waar ze een gang in uithakken met aan het eind een broedkamer. Ze schijnen geen last van de termieten te hebben.

'552923' door silly '552923' door silly

Nederlandse AntillenSint Maarten

Nederlandse AntillenSint Maarten

Rotary flat point

silly

Een prachtig uitzicht heb je vanaf

'429442' door corriedewinter '429442' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Kolibrie bij Habitat

corriedewinter

Bij Captain Don's Habitat zie je wildlife bijna vanuit je luie stoel. De leguanen bij het terras heb ik al laten zien, de onderwaterwereld is niet te beschrijven zo mooi en als kers op de taart zie je veel leuke vogeltjes, zoals het suikerdiefje, de troepiaal en de kolibrie. Het is nog vroeg in de ochtend, dus het vogeltje heeft honger. De zon is nog niet op, vandaar de wat gedekte kleuren van deze rode kolibrie, een vrouwtje. Een indicatie van de grootte: ze is ongeveer 10 cm lang, inclusief de 2 cm lange snavel. Het nestje, in de vorm van een kommetje, heeft een doorsnede van 3 cm. Wat zullen de eitjes dan klein zijn. Deze kolibrie is erg schuw, hij is echt zo weer weg!

'319511' door abytravel '319511' door abytravel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Scheepswrak op klein.

abytravel

Aan de woeste noordoostkant van klein Curaçao ligt al jaren dit scheepswrak. Tijdens een storm is het hier op de klippen gelopen en het vormt nu éen van de bezienswaardigheden op het verder vrijwel verlaten eiland. Klein Curaçao is ca 3 km² groot en ligt op ongeveer 15 km ten zuidoosten van de zuidelijke punt van het "grote" eiland.Het eiland is vooral erg geliefd bij duikers en snorkelaars, de zeeschildpadden zwemmen hier vaak een stukje met je mee.

'485239' door JMoerkens '485239' door JMoerkens

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Zicht op Santa Martha

JMoerkens

Het heeft me verbaasd, dat een klein en (voor Nederlanders) beroemd eiland als Curaçao nog zoveel verassingen te bieden had. Eerder al heb ik Nationaal Park Shete Boka getipt, en paradijselijke en relatief rustige stranden als Playa Lagun en Playa Kalki, Op deze foto zie je de Santa Martha Baai. Mijn oog viel er op tijdens een autoroute langs de kust, vanaf een hoger gelegen plek. Een prachtig onverwachts groen landschap!

'433222' door JMoerkens '433222' door JMoerkens

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Playa Cas Abou

JMoerkens

Hoewel de reisbrochures van Curaçao volstaan met toeristische stranden als Jan Thiel en Mambo Beach, vond ik dat deze stranden zich qua schoonheid niet konden meten aan bijvoorbeeld Playa Cas Abou. Wat mij betreft het mooiste strand van Curaçao. De zee is er blauwer dan blauw, het zand fijn, en de sfeer is echt zoals ik het hebben wil. Helemaal onontdekt is het strand zeer zeker niet, maar ik zou iedereen aanraden een paar uur hier door te brengen! Ayo!!

'458547' door dennisenroel '458547' door dennisenroel

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Huize Stroomzicht

dennisenroel

Dit is misschien wel het mooiste gebouw van Otrabanda. Huize Stroomzicht dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en lag ooit aan het voormalige Rifwater. Nu vind je het aan de achterzijde van het ziekenhuis van Willemstad. Het pand lijkt tegenwoordig leeg te staan en begint helaas in verval te raken. Maar verval kan zo ontzettend mooi zijn...

'459141' door dennisenroel '459141' door dennisenroel

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Blue lagoon -...Carac

dennisenroel

Een fraai uitzicht over de Caracasbaai, met - achter de groene wal - het Spaanse Water. Beide wateren hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Curaçao. Na de ontdekking van Curaçao door de Spanjaarden, begonnen kozen zij het Spaanse Water als natuurlijke haven. Toen de Nederlanders jaren later het eiland in handen kregen, werd de haven verhuist naar het Schottegat, dat tegenwoordig volledig door Willemstad omarmd is. Het Spaanse Water is nu vooral een jacht- en plezierhaven. Uiterst rechts zie je de 240 meter hoge Tafelberg, waar nog altijd kalksteen wordt gewonnen. Het uiterlijk van de Tafelberg is tegenwoordig echter beschermd, zodat nu de 'holle kies'-methode wordt toegepast. The Blue Lagoon is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 met Brooke Shields en Christopher Atkins. De film gaat over twee jonge kinderen die op een tropisch eiland stranden na schipbreuk te hebben geleden.

'176271' door Nrique '176271' door Nrique

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Green Turtle

Nrique

Groene zeeschildpad. Het is al een oudje, want hij kwam toch zeker van mn voeten tot aan mijn borstkas toen ik langs hem zwom. Met één blik wordt besloten dat ik weinig kwaad in de zin heb en blijft rustig wachten totdat wat foto's neem en weer weg zwem om daarna onverstoorbaar verder op zoek te gaan naar voedsel.