Kralendijk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bolder

Kralendijk,
Nederlandse Antillen


Ik heb het even moeten opzoeken, maar het 'dingetje' waar het touw van een schip aan vastgemaakt dient te worden, zoals hier op mijn foto, wordt een 'bolder' genoemd. Soms ook meerpaal genoemd.
Om slijten van de tros te voorkomen is de bolder voorzien van afgeronde hoeken. Om losschieten te voorkomen is de bolder aan de bovenzijde voorzien van een dikkere kop of van een of meer uitstekende pennen. In de Rotterdamse haven zijn bolders met drie uitstekende pennen te vinden waarvan de vorm doet denken aan een Olifantskop.

Kralendijk is een kleine, rustige stad met veel pastelkleurige gebouwen. Het centrum van de stad bestaat uit een boulevard (Kaya Craane) en een winkelstraat (Kaya Grandi). Het aan de zuidkant gelegen 17e-eeuwse Fort Oranje is gebouwd ter verdediging van Bonaire. Aan de noordkant van het fort is het oude (gele) gouverneurshuis, waar nu de eilandraad gevestigd is, en het (mintgroene) douanekantoor te vinden. De stad beschikt verder over een jachthaven en een voetbalstadion. Ook is er een romaans paviljoen dat gebruikt wordt als fruitmarkt.

Ook zijn er leuke, gezellige restaurantjes te vinden waar je je goed kunt vermaken, erg relaxed allemaal!