Curacao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Curacao image
Curacao image Curacao image

Curacao

Curacao
Nederlandse Antillen
Nrique

transgenders, mannelijke draagmoeders en andere frappante feitjes

Gezien de titel kan dit blog natuurlijk alle kanten op, maar wees niet bang (of wees teleurgesteld) dit zal een zedelijk schrijven worden. Feit is echter dat deze zaken in de wondere onderwaterwereld gewoon voorkomen.

Zo hebben we bijvoorbeeld de zeepaardjes. Een zeepaardje is een van meest geëmancipeerde diertjes in onze zeeën. Behalve dat een zeepaardje zowel over een inwendig als een uitwendig skelet beschikt. Iets wat opzich al een unicum is. Zijn het de mannelijke zeepaardjes die na de bevruchting de eitjes in hun buidel verzorgen en "uitbroeden". Het vrouwtje brengt tijdens de paring de eicellen vanuit haar lichaam naar de buidel van het mannetje, waarna hij ze uiteindelijk bevrucht. Daarbij komt dan ook nog eens dat veel van de verschillende soorten zeepaardjes monogaam zijn en letterlijk hun hele leven maar één partner hebben waarmee ze honderden kindjes produceren.

Maar zeepaarden zijn dan eigenlijk nog niets in vergelijking tot de papegaaivissen. Elke papegaaivis die geboren wordt is een vrouwtje. Er is nog nooit en te nimmer een mannelijke papegaaivis geboren. Toch wemelt het in de zee van deze vissen en ook zij hebben toch echt een mannetje nodig voor de paring. Hoe kan dat?
Sommigen veranderen na de geboorte direct van geslacht en worden mannelijk, maar vaak wordt ook een langduriger proces doorlopen. Tijdens deze verschillende stadia verandert de papegaaivis zowel van kleur als van geslacht. Ze beginnen meestal met een rood/bruin achtige kleur en na verloop van tijd/ stadia verandert dit in een meer groen / geelachtige kleur. Een nieuw mannetje staat niet direct vooraan in de lijn der voortplantinggerechtigden, er zijn namelijk ook nog de supermannetjes. Deze zijn een stuk grote dan de doorsnee papegaaivis en hebben vaak een heel harem van vrouwtjes tot hun beschikking. Pas wanneer een van deze supermannetjes sterft zullen andere dominante vrouwtjes zich gaan omvormen tot het mannelijk geslacht.

Omgekeerd kan het ook. Bij sommige vissen is het juist het mannetje dat totaal onderschikt is aan het vrouwtje. De anglerfish (zeeduivel is volgens mij de juiste vertaling) leeft op een diepte van meestal meer dan 900 meter. De omstandigheden zijn hier ronduit extreem te noemen en er komt weinig leven voor. De kans dat een mannetje en vrouwtje elkaar hier ontmoeten is ontzettend klein. In eerste instantie werden er alleen maar vrouwtjes gevonden, maar al snel merkte men op dat er telkens een vreemd soort parasiet zich aan de buitenkant van het lichaam had genesteld. Dit zijn de mannetjes. Zij zijn tientallen keren kleiner dan het vrouwtje en bijten zich tijdens de paring vast in het vrouwtje. Vervolgens leven zij van de voedingsstoffen die ze uit de vrouwtjes oogsten waarbij de bloedvaten samensmelten en zullen ze compleet vergroeien met hun partner. Uiteindelijk zal er van het mannetje niet veel meer overblijven dan hun geslachtsorganen

Het toppunt van mannelijkheid is misschien dan nog wel de rog. Mannelijke roggen zijn in lichaamsomvang vaak stukken kleiner dan de vrouwelijke variant, ze maken het goed door hun dubbele geslacht. Mannelijke roggen beschikken namelijk over 2 penissen. Ze gebruiken beide penissen om het vrouwtje op haar plek te houden wat de uiteindelijke daad vergemakkelijkt.

En zo zijn er waarschijnlijk vele varianten waar de mens nog nooit van gehoord heeft die verborgen zijn in de aparte onderwaterwereld. Mocht je zelf nog een raar vissenfeitje weten, schroom je niet en vertel het me, ik vind het fantastisch om dit soort gekke informatie te horen.

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "transgenders, mannelijke draagmoeders en andere frappante feitjes"

  • profile image comment
    Door Hermine• geplaatst op 29 Jan 2010 | 21:26:16

    Nou ik zit deze blog met verbazing te lezen en moet het nog eens ff tot me laten doordringen. Zal voortaan de vissen in mijn aquarium 's beter in de gaten houden. Heb tot nu toe alleen nog maar garnalen die tijdens het groeien vervellen.

    Bericht aangepast op 08:13:27