Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bonaire image

Geitenboerderij

Bonaire
Nederlandse Antillen
OutOfTheBlue

Geitenboerderij

Geiten zijn er genoeg hier op Bonaire, ze zijn overal te vinden en waar er één is, daar is meestal een hele kudde. Die dan natuurlijk vlak voor je auto de weg over rennen en absoluut niet van plan zijn om aan de kant te gaan. De website van TUI zegt over de geiten; “Op Bonaire is het aantal wilde geiten een enorm probleem. Deze tienduizenden geiten denderen als een soort tsunami over het duikeiland heen en liquideren daarbij vrijwel alle representanten van het plantenrijk. Kieskeurig zijn geiten namelijk niet. De beleidsmakers in Kralendijk breken al jarenlang hun hoofd over dit geitenprobleem.”

Maar… niet alle geiten leven in het wild. Geloof het of niet, ook hier op Bonaire hebben we een geitenboerderij, ‘Aletta’s semper kontentu goat farm’ (vrij vertaald; Aletta’s altijd blije geitenboerderij). De eigenaresse van de boerderij (Aletta dus) heeft een aantal jaar geleden meegedaan met het programma ‘boer zoekt vrouw’ en dat was blijkbaar goede reclame, want sindsdien kent IEDEREEN de geitenboerderij van Aletta… Niet? Wees gerust, wij dus ook niet, voordat we hier kwamen wonen. Hier op het eiland is de boerderij wel bekend en helaas niet alleen bij mensen met goede bedoelingen. Er zijn eerder geiten gestolen bij de boerderij en een aantal maanden geleden was het weer raak. Geitenvlees wordt heel veel gegeten hier op het eiland, vooral kabritu stoba, geitenstoofpot, is een populair traditioneel gerecht. Het geitenvlees wordt met name bij de Chinese supermarkten verkocht (bij de AH heb ik het eigenlijk nog nooit gezien…) en dat gaat blijkbaar niet altijd op de juiste manier, zoals in onderstaand artikel te lezen is.

“Illegaal geitenvlees op Bonaire.
De politie op Bonaire heeft naar aanleiding van meldingen over geitendiefstal controles uitgevoerd bij diverse supermarkten. Tijdens een controle bij een lokale supermarkt trof de politie vlees aan – afkomstig van tien geiten – dat niet was voorzien van het officiële stempel van de slachterij en dus niet officieel was gekeurd. De hygiënische dienst van de afdeling Toezicht en Handhaving was ook aanwezig bij de controle en heeft meerdere onregelmatigheden geconstateerd. Dit heeft geleid tot sluiting van de slagerij van de betreffende supermarkt.”

Kan gebeuren zou je zeggen, we hebben in Nederland een aantal jaar geleden het hele schandaal met paardenvlees gehad… Het geitenvlees bleek echter afkomstig van de geitenboerderij van Aletta. Onder andere van een heel bijzondere geit, de mascotte van de boerderij, bok Ben. Dat is natuurlijk heel erg sneu. Verschrikkelijk dat mensen het in hun hoofd halen om iemands levensonderhoud te stelen, al helemaal als dat onschuldige dieren zijn, die dan vervolgens te slachten en daar geld mee te verdienen!
Ik moest echter wel heel hard lachen (hoe erg het ook is) om de manier waarop dit hier op Bonaire wordt opgelost en hoe het beschreven staat in het volgende artikel. Heerlijke eiland mentaliteit (en dat bedoel ik positief!)

“Bok Ben van boer zoekt vrouw is gedood.
Geitendieven hebben de belangrijkste bok Ben van de geitenboerderij van Aletta van Beeck – bekend om de producten die zij van geitenmelk maakt – gedood. Foto’s van Ben circuleerden via internet over de hele wereld en op de folder van de geitenboerderij, die bekend staat als ‘Aletta’s Semper Kontentu Goat Farm’, gelegen op de heuvel van Chantiwawai Wanico. Nadat het drie jaar rustig was geweest, zonder diefstallen van haar geiten, kwamen er vorige week donderdag en afgelopen maandagochtend vroeg weer dieven in de kunuku van Aletta van Beeck. Ze gingen er met vier geiten vandoor, waaronder de beroemde bok Ben, de mascotte van de boerderij. Aletta licht toe: “De eerste diefstal vond donderdag plaats op klaarlichte dag. Ze gingen er onder meer vandoor met een anglo nubian, die elk moment zou kunnen gaan werpen. Dat moment was heel belangrijk, omdat ik dan zou weten hoe haar melkproductie zou zijn.” Hoewel dit een grote klap was, realiseerde zij zich dat ze hier wel overheen kon komen, omdat er al drie jaar geen dieven waren geweest. Echter, maandagochtend vroeg kwam de echte grote klap, toen Aletta ontdekte dat er weer twee geiten gestolen waren, waaronder mascotte Ben. Deze grote bok was bij elke bezoeker aan de boerderij bekend. “Ben was zeer geliefd bij onze bezoekers. Onlangs hebben we nog een fotoshoot gemaakt met hem voor onze nieuwe folder.” Aletta was woedend toen zij ontdekte dat Ben gestolen was. Zij deed aangifte van de diefstal en is zelf ook begonnen met een onderzoek op straat, waarbij zij waardevolle informatie kreeg. Ondertussen nam de politie de zaak zeer serieus en nam een partij geitenvlees in beslag bij een grote Chinese supermarkt in Antriol. Het ging om vlees zonder stempel van een slachter, wat erop duidde dat het om gestolen vlees ging. De Chinese ondernemer kocht het verse geitenvlees van iemand die de goederen illegaal aanbood. De dief verkocht het vlees onder de 3,50 dollar per kilo, terwijl de Chinese supermarkt geitenvlees voor 7 dollar per kilo verkoopt. Aletta van Beeck werd gevraagd naar de slachterij te komen, waar het in beslag genomen vlees naartoe was gebracht. “Er was veel politie ter plaatse. Dat gaf mij een goed gevoel, want de politie had mijn aangifte serieus genomen. Aan een van de geitenpoten zat een stuk vel met vacht, net als de vacht van Ben. Het was een grote poot en Ben had een groot lijf. Alles wees erop dat het om een poot van Ben ging.” Aletta van Beeck, die enige tijd geleden aan het Nederlandse tv-programma ‘Boer zoekt vrouw’ meedeed, stelt dat het voor sommigen onbelangrijk lijkt, dat er vier geiten zijn gestolen, maar voor haar – zij leeft van de melk die de geiten haar geven – betekent vier gestolen geiten een grote klap.”

Foto's

e426e.jpeg
e426e.jpeg
OutOfTheBlue