Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bonaire image

Bonaire

Bonaire
Nederlandse Antillen
OutOfTheBlue

Felis aña nobo!

Een blog over oud en nieuw tradities op Bonaire, dat wordt een heel kort verhaal, die zijn er namelijk niet… Tenminste, niet voor zover ik heb kunnen ontdekken. Ik heb verschillende mensen gesproken, van collega’s tot de verkoper bij de vuurwerkcontainer (hierover later meer…) en ik heb iedereen dezelfde vraag gesteld, “zijn er typisch Boneriaanse gebruiken of tradities met oud en nieuw?” Na heel diep nadenken en kwamen ze allemaal tot de conclusie dat dat niet echt het geval is. Er zijn wel tradities, namelijk feest vieren en vuurwerk afsteken (veel vuurwerk!), maar dat is niet echt anders dan in Nederland.

Dat vuurwerk is nog wel een verhaal apart. Het mag hier vanaf de 27e verkocht worden en eigenlijk begint iedereen dan ook meteen met afsteken. Officieel schijnt dat hier ook pas op de 31e te mogen, maar dat weet niemand (of iedereen doet alsof ze het niet weten…), niemand stoort zich eraan en niemand zegt er wat van, dus dat is een week lang knallen ;) Ook nu wordt er nog flink wat afgestoken. Het vuurwerk komt hier in containers aan en wordt ook vanuit deze containers verkocht. Niet door de deurtjes open te doen, nee… er wordt een opening in de zijkant van de container gebrand/gesneden/gelast, weet ik veel hoe dat heet. In ieder geval iets wat ik niet zou doen bij een container vol met vuurwerk…
Helaas hebben ze hier inmiddels ook de bommen en cobra’s en ander zwaar geschut ontdekt, maar gelukkig ook heel mooi siervuurwerk. Het vuurwerk wordt niet alleen door particulieren afgestoken. Bij veel winkels en bedrijven zijn er vuurwerkshows in de dagen voor oud en nieuw en de 31e om middernacht wordt er ook flink geknald bij de grote hotels en resorts, vooral die langs de kust. Daarnaast worden er feesten georganiseerd bij hotels, bars en clubs, sommigen gratis en anderen tegen een behoorlijke entreeprijs.

Ook op nieuwjaarsdag is er genoeg te doen, zelfs een echte nieuwjaarsduik, compleet met erwtensoep en Unox muts. Gezien de verwachting dat het daar behoorlijk druk zou worden, hebben wij onze ‘nieuwjaarsduik’ ergens anders gedaan ;) We zijn naar het grootste resort hier op het eiland gegaan, waar het met de drukte alles mee viel. Er werd geadverteerd met een ‘nieuwjaars stranddag’ met activiteiten, spelletjes, entertainment en een hapje en een drankje (ook hier weer; erwtensoep). Wij hebben dus heeeeeeeerlijk de hele middag op het strand en in de zee gelegen, met een hapje en een drankje (voor ons hotdogs, appelflappen en fruitpunch. Ik vond erwtensoep met deze temperaturen toch niet echt een aantrekkelijk idee haha) en gekeken naar iedereen die in de brandende bloedhitte probeerde allerlei spelletjes te spelen. Het idee was leuk en het was goed georganiseerd, maar vooral voor kinderen, voor ons dus lekker rustig.
De kleintjes konden zich vermaken met (tromgeroffel…) zaklopen, stoelendans, touwtrekken, boter kaas en eieren, spijkerpoepen en jawel… sjoelen! Hoe Hollands wil je t hebben? Wat overigens ook geldt voor hetgeen er hier gegeten wordt rond de jaarwisseling, namelijk gewoon oliebollen, oliebollen en nog eens oliebollen. Op diverse plekken te koop, helemaal niet duur en erg lekker. Dit jaar hebben wij onze voorraad bij de oliebollenkraam bij de supermarkt gehaald, volgend jaar kopen we ze dus ergens anders voor een goed vergelijkend waren onderzoek :P

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik het nou leuk vind, al die ingevlogen Nederlandse tradities, of gewoon heel erg stom. Begrijp me niet verkeerd, ik was erg blij met onze oliebollen, maar ik vond het ook wel erg leuk om met kerst al dat meer traditionele eten op tafel te zien (en te proeven!) en bijvoorbeeld met dia di Boneiru in september de lokale klederdracht te zien, traditionele instrumenten te horen etc. Ach, wie weet, in februari is het ook hier carnaval… misschien is het dan weer iets meer ‘echt’ Bonaire.