Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bonaire image

Jingle bells

Bonaire
Nederlandse Antillen
OutOfTheBlue

Jingle bells

…en toen was de kerst alweer voorbij… de tijd lijkt hier nog sneller te gaan dan in Nederland! Nog een paar dagen en dan is het 2017, 2 januari zijn we hier alweer acht maanden. Maar wat hebben wij nou eigenlijk gedaan deze kerst?

We hebben gegeten, (te)veel gegeten, met vrienden, collega’s (familie is een beetje lastig hier…), thuis en in een restaurant. We hebben gepraat, gelachen, cadeautjes gegeven en gekregen, eigenlijk niet zo heel veel anders dan in Nederland dus. Het enige verschil is de temperatuur, waar ik toch nog steeds een beetje aan moet wennen, zo midden in de ‘winter’. Het blijft gek om het ene moment aan het kerstontbijt te zitten en het volgende moment op je luchtbedje in het zwembad te dobberen.

Ik wil in deze blog ook iets vertellen over de kerst tradities hier op het eiland. Sommige tradities en gebruiken zijn zo goed als hetzelfde als in Nederland (en waarschijnlijk op alle andere plaatsen in de wereld waar kerst gevierd wordt…), families komen bij elkaar, eten (veel) en wisselen cadeaus uit. In Nederland hebben we eerste en tweede kerstdag, hier op Bonaire is dat door de Nederlandse invloeden uiteraard ook het geval, maar ‘echt’ kerst is het hier traditioneel gezien op de 25e, de geboortedag van Jezus Christus.

Het grootste deel van de bevolking is Rooms-katholiek en in de nacht van 24 op 25 december is er in de meeste kerken een nachtmis die druk bezocht wordt. Voor de mensen afkomstig uit bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek en Venezuela is kerstavond het belangrijkst. Dan komt de hele (grote!) familie bij elkaar, vooral om te eten. Hier gaat vaak dagen aan voorbereiding aan vooraf.
Er zijn een aantal dingen die hier tijdens kerst niet op tafel mogen ontbreken, ook daarin is heel duidelijk de invloed van verschillende landen en bevolkingsgroepen terug te zien.

Traditioneel Boneriaans is natuurlijk rijst met bonen, veel rijst met bonen. Daarnaast eet iedereen hier ‘ham di Pasku’ (kerstham), een hele ham die in plakken wordt opgediend. Deze wordt op smaak gemaakt met onder andere bruine suiker, rode wijn, laurierblaadjes, knoflook en kruidnagel. Daarnaast is er pan di hamon, brood gevuld met ham en olijven, erg lekker! en verschillende soorten aardappelsalade.

Vanuit Nederland is het kerstbrood komen overwaaien, steeds meer mensen hier op de eilanden eten ook een kerstontbijt, compleet met eieren, croissantjes en jus d’orange (met name op Curacao). Verder zie je overal van die Amerikaanse kerstcakes in kartonnen dozen, heel lekker, vooral die met gedroogd fruit erin en een stuk makkelijker te snijden en te besmeren dan de Nederlandse tulband haha.

Wat bij de Latijns-Amerikaanse bewoners van het eiland absoluut gegeten moet worden met kerst zijn ayacas, dit is een soort deeg met vlees of vis in het midden, ingepakt in bananenbladeren. Deze komen oorspronkelijk uit Venezuela, zijn overgewaaid naar de Dominicaanse republiek en dus ook meegenomen hierheen. Ook op Curacao zie je de ayacas met kerst op tafel verschijnen. Het grootste deel van al het hierboven beschreven eten hebben we op kerstavond mogen proeven, we waren uitgenodigd bij een collega en vielen middenin een compleet familiefeest. Erg gezellig!

We zijn er nog niet helemaal over uit wat we met oud en nieuw gaan doen, waarschijnlijk eindigen we ergens in één van de bars/restaurants in het centrum, daar is het vast gezellig :) Naast kerst tradities zijn er hier op Bonaire ook een aantal interessante nieuwjaars tradities, misschien schrijf ik daar binnenkort nog wel een nieuwe blog over.

Foto's

d9f6b.jpg
d9f6b.jpg
OutOfTheBlue