Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bonaire image

Bonaire

Bonaire
Nederlandse Antillen
Jurre

Divers Paradise?

Terug van Bonaire en ik moet zeggen een illusie armer.

Achteraf gezien had ik blijkbaar te hoge verwachtingen van het eiland. Maar je hoort en leest dan ook overal dat het zo geweldig duiken is op dit kleine eiland. Naar mijn idee is het eerder een prima geslaagde marketingtruc, want ik weet anders niet hoe ze aan de naam Divers Paradise komen.

Het begint al met de hoeveelheid duikstekken. Op papier prima, maar in werkelijkheid liggen er op 100 meter drie “verschillende” stekken. Een beetje misleidend dus. Bijna elke plek is het erg lastig te water gaan, zelfs voor ervaren duikers. Je uitrusting heeft dan ook wat te lijden ten gevolge van de scherpe rotsen, die in de golven niet altijd goed te zien zijn. Strandjes zijn er al helemaal niet meer na de zoveelste orkaan. Het voormalige strand ligt bezaaid met kapotgeslagen koraal. Niet echt lekker om je handdoekje uit te vouwen tussen twee duikjes door. Dat is sowieso niet aan te raden want bijna nergens aan de kust kun je een drankje of een snack krijgen. Alleen in Kralendijk zelf en aan de andere kant van het eiland bij de surfclub kun je lunchen.

Ook onder water is het niet zo geweldig als ik het me had voorgesteld. Toegegeven, ik ben al vreselijk verwend omdat ik al op veel mooie plekken ben geweest en de koraalformaties op sommige plekken zijn zeker erg mooi. Maar over het algemeen veel van het zelfde en zeer weinig variatie in vis. Veel foto’s heb ik dan ook niet echt gemaakt.

’s Avonds hoef je ook niet veel actie te verwachten. Een diner kan prima. Er zijn veel leuke en vooral goede restaurants waar je voor een redelijke prijs (want alles is echt enorm duur; het blijft toch een eiland) prima kan eten. Echter, een Caribische sfeer hoef je er niet te verwachten. Na 23:00 uur gaat iedereen, op een paar stagiaires na, naar huis. Dus geen salsa of merengue, alleen af en toe een discodreun. Zo ordinair en massaal zoals op sommige plekken op Curaçao hoeft voor mij ook niet, maar een beetje authentieke Antilliaanse gezelligheid past wel bij een duikvakantie, lijkt mij.

Verder is er, zoals bekend,weinig te beleven. Tenzij je surffanaat bent. In dat geval kun je je lol op, want het waait er altijd. Een bezoekje aan de slavenhuisje en de zoutpan voor de verplichte foto. Een tripje naar het nationale park voor het uitzicht en dat was het dan. In Kralendijk zelf gebeurt helemaal niks. Behalve een paar keer per week wanneer er weer een lading bejaarde, obese, Amerikanen wordt losgelaten vanaf het cruiseschip. In polonaise schuifelen ze allemaal langs de vreselijk afgezaagde souvenirwinkeltjes en om 17:00 uur varen ze weer verder. Daarna is het weer stil op het eiland.

Hoogtepunt voor mij was de intocht van Sinterklaas. Zwarte Pieten die er écht een feestje van maakten en overal kindergezichtjes in blijde verwachting. Helemaal prima!

Kortom, voor mij dus niet het paradijs waar ik op gehoopt had en zeker geen aanrader...