Nederlandse Antillen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederlandse Antillen image

Onderwater fotografie

Nederlandse Antillen
Noord en Midden Amerika
Nrique

Onderwater fotografie

Bij fotograferen onderwater is het belangrijkste eigenlijk dat je goed kunt duiken. Één van de moeilijkste aspecten van duiken is namelijk het beheersen van je drijfvermogen. Heb je een negatief drijfvermogen, dan stuiter je naar beneden op het koraal en heb je een positief drijfvermogen, dan zweef als een ballon naar de oppervlakte.

Ik raad beginnende duikers dan ook aan om eerst je compleet op je gemak te voelen en eerst te genieten van al het moois onderwater en het drijfvermogen helemaal onder controle te hebben, voordat de camera er bij wordt gepakt.

Ben je dan zover om te fotograferen, dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.
Zodra licht door water heen gaat, worden de kleuren er uit gefilterd. De eerste kleur die verdwijnt is rood, vervolgens oranje en geel. Vanaf een diepte van 5 meter is echt rood zonder filters, flits of aanpassing van de witbalans niet meer vast te leggen. Houd hier dus rekening mee.

Dit geld ook voor de horizontale afstand tot je object! Als jij 5 meter van je object af bent, verlies je 10 meter aan licht als je een flitser gebruikt. Het moet namelijk 5 meter vanaf je flitser naar het object, maar het moet ook weer terug naar de camera toe. Probeer dus altijd zo dichtbij mogelijk te komen.
En om het dan nog lastiger te maken, alles lijkt onderwater groter en dichterbij. Door de refractie tussen lucht en water, wordt alles wat je onderwater door een duikmasker ziet met 30% vergroot en dichterbij gehaald. Je denkt dus dat je dicht bij je object bent en een foto kunt maken, maar eigenlijk is het beter om toch nog dichter in de buurt te komen.

Ik sprak eerder ook al over het aanpassen van de instellingen ivm het verdwijnen van kleuren.
Er zijn camera's op de markt met in gebouwde roodfilters. Je kunt dan voor specifieke diepte de juiste roodfilter selecteren. Een andere manier om dit kleurverlies te compenseren is het aanpassen van de witbalans. Veel camera's hebben de mogelijkheid om handmatig de witbalans in te stellen. Zodra je op een bepaalde diepte zit, richt je je camera op iets wits, bij voorbeeld een leitje waarop je onderwater kunt schrijven. De camera ziet dan: ok dit zou eigenlijk wit moeten zijn. Aan de hand hiervan berekent hij dan hoe de andere kleuren moeten worden vastgelegd om natuurlijk resultaat te krijgen.

Compositie bij duikfoto's is heel erg afhankelijk van je eigen positionering. Als duiker zwem je, als het goed is, altijd vlak boven het koraal. Een veel gemaakte "fout" is dat duikers hun object ook vanuit dat standpunt fotograferen. Gevolg is dat je een foto schuin van boven of zelfs recht van boven gaat maken. Je krijgt, uitzonderingen daar gelaten, dan erg één-dimensionale beelden terug. De truc is om je een klein beetje onder het object te plaatsen, zonder daarbij door koralen heen te banjeren, zodat je een foto kunt maken die in een lichte hoek naar de oppervlakte gericht is. Op deze manier krijg je veel meer het 3d diepte gevoel in de foto plus je vangt het licht beter op!

Verder probeer ik bij compositie zelf zo veel mogelijk gebruik te maken van de rule of thirds voor interessante foto's of een extreme close up.

quote "wikipedia"
"De regel van derden deelt een afbeelding in negen gelijke vlakken door twee horizontale lijnen te trekken die de foto in drie gelijke stukken delen, evenals twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer.

Vaak beschouwt men een foto waarop de regel van derden is toegepast, als esthetisch meer aangenaam en ogenschijnlijk professioneler. De vuistregel wordt onder meer gebruikt voor de plaatsing van aandachtspunten en van de horizon, het maken van een goede vlakverdeling en het ordenen van lijnen in de compositie."

Ik zou zeggen, ga snorkelen of duiken en laat je resultaten maar zien op de site!

Groeten,

Erik

Foto's

df6bc.jpg
df6bc.jpg
Nrique