Yucatan

'273566' door antwan '273566' door antwan

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Garnalenvisser

antwan

In de lagune bij het Mexicaanse Celestun zie je veel garnalenvissers. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn ze in hun bootje op pad. Ze stoppen ergens, hangen hun netten buitenboord en afwachten maar.

'431051' door Guidowater '431051' door Guidowater

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Zeeschildpad bij...Ak

Guidowater

Tijdens onze snorkel tour in Akumal zagen we verschillende zeeschildpadden. Foto's maken was erg moeilijk omdat er door de open zee erg veel stroming stond en het dus lastig was om een scherpe foto te maken. Gelukkig zat deze schildpad wat dichter bij het strand waar weinig stroming was. Eigenlijk gelijk ook de enigste geslaagde foto onder water.

'516915' door neretslok '516915' door neretslok

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Gezellig

neretslok

DO try this at home. Voor de saaie januarimaand misschien een leuk alternatief. Paal van 15 meter hoog in de tuin neerzetten, mooie pakjes maken en dan lekker bovenin chillen. Deze heren doen het vast voor. O, en nummer 5 is on his way; die moet er dus ook nog bij! (Wat 'voladores' zijn, heb ik in een vorige upload al uitgelegd. Het blijft een kleurig gezicht!).

'199849' door Cora '199849' door Cora

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Zonsopkomst

Cora

Omdat we in Mexico last hadden van het tijdsverschil waren we vaak al vroeg wakker. Hierdoor konden we genieten van de zonsopkomst. Op de achtergrond zie je Cozumel liggen.

'151916' door rianne '151916' door rianne

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Flamingo's

rianne

Nog één laatste foto van deze prachtige dieren in Celestun. De mannetjes kunnen tot 1m80 hoog worden. Pas als je dichtbij bent zie je dit, indrukwekkend... (Groot openen)

'495082' door oliververheij '495082' door oliververheij

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Laguna Bacalar

oliververheij

Niet ver van Chetumal, in het zuiden van het schiereiland Yucatan ligt Laguna Bacalar. Het meer staat bekend om haar prachtige kleuren en wordt daarom ook het meer van de zeven kleuren genoemd. Je kunt een boottocht maken over het meer of lekker zwemmen.

'272025' door herman m '272025' door herman m

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Nachtelijk Valladolid

herman m

Valladolid (in de lokale Mayataal: Chowáakha) is een kleine stad in de Mexicaanse staat Yucatán. De stad van rond 45.000 inwoners is vernoemd naar de Spaanse stad Valladolid. Valladolid werd aanvankelijk in 1543 gesticht door de Spaanse conquistador Francisco de Montejo el Sobrino aan de kust, vlakbij een lagune. Aangezien men daar veel last had van muggen, werd besloten om de stad naar het binnenland te verplaatsen. In 1545 werd Valladolid op de huidige plaats gesticht. Valladolid werd gebouwd op een voormalige Mayastad, genaamd Zaci of Zaci-Val. De gebouwen van de Mayastad werden gesloopt, om de stenen te gebruiken voor de Spaanse gebouwen. Dit werk moesten de Maya's zelf, onder dwang, uitvoeren. In 1546 kwamen de Maya’s in Valladolid in opstand, maar die opstand werd al snel neergeslagen. In de jaren na 1840 woedden er hevige gevechten in de stad tussen het Mexicaanse leger en de Maya-troepen van de Republiek Yucatán, die zichzelf onafhankelijk had verklaard. De stad werd in deze oorlog grotendeels verwoest door de troepen van de Republiek Yucatán. De belangrijkste bezienswaardigheid in Valladolid is de kathedraal van San Gervasio die de verwoesting van de stad in de 19de eeuw heeft overleefd. ’s Avonds wordt dit monument schitterend aangelicht.

'419374' door silly '419374' door silly

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Mexicaanse Grackle

silly

Deze vogels zie je ontzettend veel op het schiereiland Yucatan in Mexico, ze maken een ontzettend mooi geluid, wij noemde haar de Mexicaanse merel. Na opgezocht te hebben op internet blijkt het familie van de langstaart Troepiaal te zijn, dit is een vrouwtje en de mannetjes zijn zwart.Ze broeden op moerassige plekken en eten insekten, kleine dieren en nog veel meer.

'509114' door Jan10e '509114' door Jan10e

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Labná

Jan10e

Labná is een Mayaruïnestad in Yucatán, ten zuiden van Uxmal. De vindplaats is klein en rustig. Er is een groot paleis van twee verdiepingen, dat met een lengte van 120 meter een van de grootste gebouwen van de Puucheuvels is. Vanaf het paleis loopt een sacbe, een ceremoniële weg, naar een verfijnd gedecoreerde toegangspoort. Op de foto is de toegangspoort te zien. Naast deze poort staat El Mirador, een tempel gebouwd op een piramide. De architectuur van al deze gebouwen is in de Puucstijl. Ten zuiden van Merida zijn er behalve het bekende Uxmal nog meer ´verstopte´ opgravingen. Tenminste 9 jaar geleden.... Toen met openbaar vervoer een dagtocht vanuit Merida gedaan, want autohuur, dat deed je als backpacker natuurlijk niet....

'487578' door oliververheij '487578' door oliververheij

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Snorkelen in Akumal

oliververheij

In Akumal is het mogelijk om met zeeschildpadden te snorkelen. Ze komen hier elke morgen voor het 'ontbijt'. Je kunt in Akumal naar de 'Dive Shop' als je een tour wil boeken. Echt een geweldige ervaring.

'301019' door herman m '301019' door herman m

MexicoYucatan

MexicoYucatan

De schreeuw?

herman m

Deze leguaan aan de Caraïbische kust van Mexico nam een dreigende houding aan. Het leek alsof hij een enorme schreeuw slaakte, maar niets was minder waar. Hij maakte een wat sissend geluid toen ik hem te dicht naderde. Vervolgens heb ik maar weer een stapje teruggedaan. Leguanen (Iguanidae) behoren tot de familie van hagedissen met circa 35 soorten. Leguanen kunnen inclusief staart langer dan een meter worden, maar de meeste soorten blijven kleiner en lijken op de echte hagedissen. Sommige soorten zijn volledig vegetarisch hoewel de jongere dieren nog wel op prooien jagen. Er zijn enkele soorten die zelfs wel twee meter lang kunnen worden (inclusief staart) en die behoren daarmee tot de grootste leguanen die wij kennen. Deze soorten komen vooral voor in Midden-Amerika en zijn erg territoriaal.

'495490' door silly '495490' door silly

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Pelikanen

silly

Akumal is een badplaats in de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo. Akumal heeft 1198 inwoners en is gelegen in de gemeente Tulum. Akumal is gesticht in 1958 door scubaduiker en zakenman Pablo Bush Romero. Akumal was destijds een van de eerste toeristenbestemmingen van het schiereiland Yucatán, voor de ontwikkeling van Cancún. Het brede zandstrand van de baai is een plaats waar schildpadden hun eieren leggen. In Maya betekent de naam "plaats van de schildpadden". Deze foto is genomen met onze onderwatercamera en in deze baai hebben wij ontzettend veel waterschildpadden gezien. Ook erg veel pelikanen die heerlijk zaten te zonnen op het bootje

'509226' door Jan10e '509226' door Jan10e

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Mirador Labna

Jan10e

Labna betekent oude of verlaten stad. Nou verlaten was het. We zijn de enige passagiers die uit de publieke bus stappen en hier een bezoek brengen. Hier is de uitkijktoren/wachttoren te zien op een wat eens een pyramide was. Het gebouw heeft 3 kamers.

'302712' door herman m '302712' door herman m

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Nagenieten

herman m

Deze bruine pelikanen genieten na van hun visvangst uit het water van de Golf van Mexico. Pelikanen lijken zwaargebouwde vogels maar door hun lichte skelet valt dat eigenlijk erg mee. De bruine pelikaan komt onder meer voor in de Golf van Mexico. Waar andere pelikaansoorten hun prooien in groepsverband zwemmend met hun snavel opjagen en vangen, zijn de bruine pelikanen stootduikers. Van meters hoog nemen ze hun prooi in het water waar en duiken naar beneden. De soort plant zich erg traag voort en dus herstelt de populatie erg moeizaam van rampen. Op 22 april 2010 zonk het boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico na een explosie. Veel bruine pelikanen zijn het slachtoffer geworden van deze olieramp. Overigens is de locatie van deze foto, genomen in de deelstaat Campèche aan de Golf van Mexico, niet door de ramp getroffen. De olie is met name aan de kusten van Louisiana en Mississippi (USA) aangespoeld.

'275405' door antwan '275405' door antwan

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Mayavindplaats Labna

antwan

Naast de bekende tempelcomplexen als Chitzen Itza, Palenque en Uxmal kent Mexico ook vele kleine en relatief onbekende Maya vindplaatsen. Hier geen hordes toeristen maar slechts af en toe een geïnteresseerde toerist. Deze foto is gemaakt op de vindplaats Labna. Hier vind je een sacbe (een ceremoniële weg), een paleis en een op een piramide gebouwde tempel.

'301357' door herman m '301357' door herman m

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Huipil

herman m

In het typisch Mexicaanse dorpje Muna liepen we wat rond en kwamen uit op een marktje waar verschillende kooplieden hun waren te koop aanboden, zoals dit groentevrouwtje. Ze had haar uitstalling tegen een woning aangezet en aan de linkerkant kun je nog net een stukje van de keuken zien, waar ze wat voorraden en gebruiksartikelen heeft staan. De vrouw draagt de voor Mexico traditionele huipil, een witte blouse met geborduurde bloemen en andere motieven. Met de quechquemitl, een schoudergewaad, is de huipil het belangrijkste traditionele kledingstuk van de Indiaanse vrouw in Mexico. Er zijn huipiles met allerlei vormen en sierpatronen, gemaakt met verschillende weef- en versieringstechnieken. Deze elementen hangen veelal samen met de eigen identiteit van de verschillende etnische groepen.

'307551' door silver '307551' door silver

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Levensvreugde

silver

2 kinderen die nog kunnen lachen en genieten van een zakje chips. Niets wetende van het harde leven dat hun nog te wachten staat. Over een jaar of 2 moeten ze met pa of ma mee spullen verkopen aan toeristen en spelen een luxe.

'416520' door Jenny '416520' door Jenny

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Pinatawerkplaats

Jenny

In een klein Mayadorp in de buurt van Campeche bezoeken we een piñatawerkplaatsje. Piñata's komen van oorsprong niet uit Mexico, maar uit China. Ze worden meestal gemaakt van papiermaché en gebruikt met Kerstmis en kinderverjaardagen. De piñata wordt gevuld met snoep, confetti en eventueel kleine cadeautjes en daarna opgehangen. De kinderen mogen er geblinddoekt tegenaan slaan zodat er wanneer hij breekt, een stortvloed van snoepjes, confetti e.d. over de kinderen heen valt (bron Wikipedia). De zoon van de eigenaars laat de "rondleiding" aan zijn moeder en zusjes over en vermaakt zich met zijn mobieltje en het doornemen van de krant (die daarna weer als productiemateriaal kan worden gebruikt).

'382988' door Guidowater '382988' door Guidowater

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Vogel in Celestun...n

Guidowater

We maakten een boottrip op zoek naar de duizenden flamingo's waar het celestun national park om bekent staat. Helaas waren de flamingo's er net niet op de dag dat wij er waren. Gelukkig kwamen we wel deze prachtige vogel tegen die zich had verscholen tussen de mangrove bossen waar je tijdens dezelfde boottocht ook doorheen kwam.

'354178' door Jeroen0774 '354178' door Jeroen0774

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Overstekende spin...

Jeroen0774

Op weg naar de ruinestad Calakmul in het Mexicaanse Yucatan kwamen we deze overstekende spin tegen. Het park Calakmul is echt een aanrader. Mooie Mayastad midden in de jungle waar weinig bezoekers komen.

'215539' door arny '215539' door arny

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Cenote

arny

Op fietsafstand van het centrum van Valladolid liggen diverse Cenotes. Een Cenote is een ondergronds meertje in een grot waarvan het dak is ingestort. Heel erg verkoelend in de middag hitte! En het is er betoverend mooi!

'297273' door herman m '297273' door herman m

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Grimas

herman m

Dit jongetje bevond zich in de buurt van de stadsmuren van Campeche. Toen hij ons ontwaarde toverde hij een complete grimas op zijn gezicht. Het was nog een moment van de dag, waarop de scholen aan de gang waren. In het begin van deze eeuw begon Unicef in Yucatán samen met de overheid de campagne: 'Alle kinderen naar school'. Dat betekent dat men samen alles in het werk stelde om alle jongens en meisjes minimaal tien jaar lang naar een school te laten gaan waar ze goed onderwijs krijgen. Steeds meer kinderen, maar ook volwassenen profiteren van onderwijs van goede kwaliteit: de hele leefsituatie van kinderen in Yucatán is daardoor in de loop der jaren verbeterd. Dit geslaagde project van Unicef heeft al duizenden kinderen en hun naasten een beter en gelukkiger leven gegeven.

'392158' door Rhodaxx '392158' door Rhodaxx

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Gevaarlijk paradijs

Rhodaxx

Dit is het paradijselijke strand in Mexico waar we jaren geleden gestrand zijn met een jeep, wat een avontuur was dat. Het hele verhaal kan je lezen in mijn blog die ik vandaag geplaatst heb. Dit is een foto gemaakt van een oude analoge foto.

'492818' door MarcoSmits '492818' door MarcoSmits

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Op een onbewoond...ei

MarcoSmits

Als het nou echt een onbewoond eiland was dan had het zo een bewoner gehad, wat een prachtige plek is dit, de heldere zee, Maya ruïnes naast de deur, volop vis en zeeschildpadden als levend vermaak in de voortuin...ik zou het best volhouden...een paar dagen, dan weer terug de airco zoeken vrees ik!