Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yucatan image

Rondreis op de Yucatan: 9, Xpuijl - Chetumal

Yucatan
Mexico
Ahamori

Rondreis op de Yucatan: 9, Xpuijl - Chetumal

Mijn autoroute: Vanmorgen gaan we eerst een beetje terug op de weg naar Becan. Hier zijn ook ruines van piramiden. Een wat voor ruines? Hoge en mooie piramiden in een prachtig groene omgeving. We klimmen op de hoogste piramide. De trappen zijn minsten halve meter hoog, maar het is geen probleem voor Donát, zijn ogen stralen zijn enthousiasme. Boven is het uitzicht adembenemend. We zijn boven van de jungle! Helaas is de beloofde labyrint afgesloten, dus we moeten in de volgende ruines kleine weggetjes, trappetjes en verborgen tunneltjes zoeken. Met een zaklamp in de zon… Het kind moet ook wat plezier hebben.

De temperatuur gaat langzaam om hoog. Op onze volgende stop richting Chetumal is Kohunlich. Volgens het reisboek is dit een weinig bezochte Maya plek. Het klopt. Maya`s komen er niet meer, maar net voor onze neus gaat een toeristenbus weg. Gelukkig. Binnen is het heel schattig. De jungle is nog meer aanwezig dan bij Becan. Ik heb een Angor Wat deja vu! De ruines zegen niets nieuws, behalve de rode maskers. Ze zijn wel bijzonder.

Voor het weggaan is een bezoekje bij het toilet nodig. Maar wat een toilet! Dit moet verteld worden. (als je niet aangeraakt bent door het onderwerp “de bijzonderste toiletten van de wereld” ga naar het volgende stuk tekst). Het toilet bestaat uit 2 delen. Eerst een gatje met bodem voor de kleine boodschap. Er naast staat een emmertje met lepeltje voor de blussing. Het achterste gat is groter en heeft geen bodem. Voor beginners: dat is voor de grote boodschap. Ernaast staat een grotere emmer met water en nog een emmer met aarde en strooi. Misschien is deze laatste voor de blussing na een zeer hete chili con carne?

Let`s go te Chetumal. Ons hotel is Los Cocos. Geen kokos maar wel zwembad. Koud, maar voor ons is al dit een grote pet. Na een hete, opwarmende dus pakken we een taxi richting de beach. Volgens onze receptionist vinden we daar de beste steak in town. Best lekker en de saus is heet. Bloed heet. Gelukkig is ernaast een ijszaak om af te koelen. Met de taxi terug naar het centrum. Tijdens de dag vonden we Chetumal niet mooi, maar s`avonds is wel heel gezellig hier.

Foto's

72814.jpg
72814.jpg
Ahamori
b5883.jpg
b5883.jpg
Ahamori
9ea8f.jpg
9ea8f.jpg
Ahamori