Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yucatan image

Mexico Yucatan: piraten, ceynotes en Olmeken

Yucatan
Mexico
Lsteentjes

Mexico Yucatan: piraten, ceynotes en Olmeken

We vervolgen onze reis naar de vestingstad Campeche aan de Golf van Mexico. Deze Spaans koloniale stad is in het verleden zo vaak door piraten geplunderd, dat men om de hele stad een stevige muur heeft gebouwd met stadspoorten en forten- de baluartes. Over gedeeltes van deze muur kan gewandeld worden en de baluartes zijn nu in gebruik als atelier of museum. Met name een wandeling in de schemering is aan te raden, want de binnenstad met zijn gekleurde huizen is dan sprookjesachtig verlicht.

De volgende dag staat een lange rit naar Villahermosa op het programma. We volgen de kust, met aan de rechterkant de Golf van Mexico en aan de linkerkant moerassig gebied. We rijden over talrijke bruggen en komen door allerlei dorpjes. Bij die dorpjes is het oppassen geblazen, want aan het begin, het einde en vaak zomaar tussendoor liggen “topes”. Dit zijn 10-15 cm hoge, smalle drempels, waar je echt stapvoets overheen moet rijden, om de onderkant van je auto niet te beschadigen. De lokale bevolking gebruikt deze “stopplekken” om van alles aan de man te brengen, van flessen cola tot gepelde sinaasappels. Soms wordt er ook een touwtje over de weg gespannen om bestuurders tot stoppen te manen, maar als je aangeeft niets te willen kopen, halen ze het touwtje ook weer weg.

Villahermosa is een grote, rijke en moderne stad, die de reiziger niet heel veel te bieden heeft. Op Parque la Venta na en dit openluchtmuseum is de reden dat wij hier zijn. Via een jungleachtig pad word je langs de verschillende voorwerpen geleid. De beelden zijn afkomstig van de Olmeken. Dit is de oudste cultuur van Mexico en dateert uit 1200 v.C.
Het meest bekend zijn de vier enorme koppen van wel 2,5 meter hoog. De eerste hiervan is pas in 1925 door een indianenjongen ontdekt. Bij het park is ook een kleine dierentuin, met dieren die in dit deel van Mexico voorkomen, zoals de zwarte panter. Overal lopen de pelotes (neusbeertjes) vrij rond, die met hun lange neus het eten van je bord snoepen, als je niet oplet.

De volgende dag vertrekken we voor een korte rit naar onze derde Maya-ruïne: Palenque. Deze stad voldoet helemaal aan het beeld dat veel mensen hebben van een verloren Mayastad, verscholen in de jungle. De stad had haar bloeiperiode tussen 300 en 900 n.C. en was toen één van de meest invloedrijke steden van de Maya’s. In die tijd waren de gebouwen in prachtige kleuren geschilderd en zo zijn ze ook gevonden door degene die deze stad eeuwen later ontdekt heeft. Maar de stad was ook overwoekerd door de jungle en de archeoloog heeft toen vuren aangestoken met het idee de jungle te verbranden. Dat is gelukt, maar daarmee smolt ook de verf van pleisterkalk, zodat de ruïnes er nu grijs en hier en daar geblakerd uitzien.

S’ Avonds eten we in het gezellige kleine centrum van het dorp Palenque en de volgende ochtend rijden we een stukje de bergen in naar de watervallen van Misol-Ha. Deze waterval stort 30 meter naar beneden en de dichte jungle zorgt voor een mystieke sfeer. In de middag bezoeken we het museum bij de ruïne van Palenque, waar de schatten tentoongesteld worden die men hier met name in de graven gevonden heeft.

De volgende dag wordt een reisdag van 7 uur om terug naar de kust te komen. Op deze route zijn er veel militaire posten, waarbij de auto, de paspoorten en de koffers regelmatig gecontroleerd worden. We overnachten in Chetumal, wat voornamelijk een winkelstad is voor de buren uit Belize. Er is ook een mooi Mayamuseum, maar deze is helaas gesloten op de dag dat wij hier zijn.

Onze laatste reisdag breekt aan, nog 5 uurtjes en we kunnen 3 dagen uitrusten aan het strand van Playa del Carmen. Maar eerst bezoeken we nog de ceynote Azul. Dit is de grootse in dit gebied, hij is wel 90 meter diep. Ceynotes zijn met water gevulde bassins tussen de mangroven. In het meestal kristalheldere water, dat door het zeewater een beetje zout is, kan goed gesnorkeld en gedoken worden.

Op ongeveer een uur rijden van Playa del Carmen ligt onze vierde en laatste Maya-ruïne: Tulum. Dit is één van de laatst gebouwde Mayasteden en ligt aan zee. De ligging hoog boven het strand en aan de turkoois-blauwe zee is schitterend, maar de Maya’s hadden er waarschijnlijk niet zoveel zin meer in, want de gebouwen zijn lang niet zo perfect als in de andere steden en de piramide staat zelfs scheef! Deze stad dateert van de 13e eeuw n.C. en was nog bewoond toen de Spanjaarden Mexico ontdekten. Omdat deze ruïne zo goed bereikbaar is vanuit de badplaatsen is dit een zeer drukbezochte plek, er is zelfs een complete shoppingmall.

Na de lunch vertrekken we naar ons hotel in Playa del Carmen voor de laatste 3 dagen van deze reis. Deze plaats was eerst een vissersdorpje, maar is nu uitgegroeid tot een gezellige Mexicaanse badplaats dankzij het leuke centrum met terrasjes, bars, restaurants en winkeltjes. Achter de kustlijn ligt het op één na grootste rif ter wereld, bekend van de films van Jacques Cousteau. Hier kan prachtig gedoken en gesnorkeld worden.

Voldaan, uitgerust en vol indrukken van dit boeiende gedeelte van Mexico arriveren we na twee weken weer op de luchthaven van Cancun, voor onze vlucht terug naar Nederland, helaas….

Foto's

d6847.jpg
d6847.jpg
Lsteentjes
e61e0.jpg
e61e0.jpg
Lsteentjes
7e4ab.jpg
7e4ab.jpg
Lsteentjes
83b2a.jpg
83b2a.jpg
Lsteentjes
7e4ab.jpg
7e4ab.jpg
Lsteentjes
83b2a.jpg
83b2a.jpg
Lsteentjes