Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yucatan image

Yucatan

Yucatan
Mexico
Fleurrosalie

Ontdekkingsreis deel 2 (puerto morelos, chitchen itza en cozumel)

Op onze eerste dag in Playa hebben we lang gepraat met de receptioniste van ons appartementencomplex. Ze geboren en getogen in Yucatan, en wist ons dan ook te vertellen wat er allemaal de moeite waard was om te doen in de buurt. We wisten al dat we niet naar alle toeristische parken (XCaret, Xplor, etc.) wilde, maar dat we liever de plekjes wilde ontdekken waar het echte Mexico nog bestond. Zij deelde onze mening en werd onze raadgeefster voor de rest van onze vakantie. Een plek die we zeker moesten bezoeken, volgens haar, was Puerto Morelos. Een rustig vissersdorpje waar het toerisme nog tot een mimumum is beperkt. Het strand is er niet heel mooi, maar het snorkelen is er fantastisch en het dorpje is makkelijk te bereiken met de bus vanaf Playa. We hebben gesnorkeld met een ervaren groep snorkellaars, wat betekende dat we een heel stuk hebben kunnen zwemmen en heel veel moois hebben gezien. Vooral het rif is hier adembenemend. Na een half uurtje zijn we naar een volgende plek gevaren om nog een stuk te snorkelen. Ik was misschien wat hoogmoedig geworden doordat ik me zo goed voelde op de catamaran, in tegenstelling tot dit bootje. Mijn broer heeft dan ook een prachtige tweede snorkel gemaakt, terwijl ik ziek en wel aan de zijkant van het bootje ben blijven hangen in de hoop dat we alsjeblieft zo snel mogelijk weer naar het vasteland konden varen. Eeuwig zonde maar gelukkig heb ik de eerste snorkel wel kunnen doen. Na de lunch hebben we nog een beetje rondgedwaald door het dorpje en zijn terug gegaan naar Playa.

Een van de plekken die ik absoluut wilde bezoeken in mijn tijd in Mexico was Chitchen itza. De busreis erheen duurde bijna drie uur, maar dat was het meer dan waard. Ik was wat bang voor de drukte bij Chitchen Itza, maar niets bleek minder waar. Chitchen itza is niet, zoals ik dacht, 1 grote piramide waar het zou krioelen van de mensen. Het is een park waar de grote piramide in het midden staat, maar waar nog zoveel meer moois omheen te zien is. De mooiste Maya gebouwen, een prachtig landschap eromheen en natuurlijk heel heel veel winkeltjes met souvenirs. Onze gids was een oudere man, die ontzettend veel passie had voor alles wat Maya’s te maken had, wat onze tour er 100x interessanter maakte. twee en een half uur in het park was bijna te weinig om alles te bekijken en overal wat over te weten te komen. Helaas was het echt tijd om te gaan, er stond nog meer op het programma. Na Chitchen itza zouden we nog een cenote bezoeken. De cenote die we bezochten was helaas ontzettend toeristisch en de onweer hielp ook niet echt mee. We zijn er dus ook niet in gaan zwemmen. Op de terugweg zijn we nog gestopt bij het stadje valladolid. We hebben er Mexicaanse crêpes, churros en verschillende soorten tequila geproefd. Het plaatsje is zeker de moeite waard. Het kerkje is ontzettend mooi en het stadje heeft een lieflijke en koloniale uitstraling. De mensen zijn er allervriendelijkst en je kunt er, voor weinig, heerlijk eten. Helaas zijn we ook hier eerder weg gegaan dan ik had gehoopt, maar we hadden dan ook nog een lange reis voor de boeg. Pas laat in de avond kwamen we thuis, en zijn toen moe en voldaan gelijk naar bed gegaan.

Cozumel is het eiland dat het makkelijkst te bereiken is vanaf Playa. Ik wilde het eiland heel graag zien. De bootreis duurt iets meer dan een half uur. Ik ging ervanuit dat het een vrij stabiele boot zou zijn, omdat hij zo groot is. Helaas, hij schommelde meer dan het vissersbootje waarmee we op Puerto Morelos hadden gevaren. Blik op de horizon, en hopen dat mijn maaginhoud het zou volhouden! De reis had niet langer moeten duren, maar we hebben het overleefd. Het eiland is erg groot, daarom besloten we een scooter te huren. Dit bleek een goede beslissing. Het stadje waar je aankomt is niet heel bijzonder. De andere kant van het eiland daarentegen, is in één woord prachtig. Het kost je met de scooter ongeveer 40 minuten om naar het oosten van het eiland te komen. Vanaf daar zijn we afgedaald naar punto sur, waar we lunch hebben gehad bij een reggae bar. Je komt op de weg bijna niemand tegen. De natuur is ongerept; de mooiste stranden (niet heel geschikt om te zwemmen door de hoeveelheid rotsen) aan de ene kant, jungle/bos aan de andere kant. Onderweg terug naar het westen zijn we nog gestopt bij een (moeilijk te vinden!) dorpje, midden in het bos. Het dorpje leek uitgestorven. Een familie was aan het eten onder wat parasols, er stonden wat wilde paarden her en der, er woonde een Chineesje waarmee we wat tequila hebben gedronken, maar verder was er niemand. Geen toerist te zien! De kleine maya tempel die in de buurt had moeten zijn hebben we niet gevonden, al was het dorpje ook al heel leuk om te zien! Ik raad zeker aan om een auto of scooter te huren als je naar Cozumel gaat. Er is zoveel van het eiland te zien, wat je anders niet te zien krijgt (een taxiritje van west naar oost kost al snel 40 dollar). Op de terugweg was de boot zo vol dat we geen plekje meer konden krijgen bij het raam. Houdt je blik op de horizon ging hier dan ook niet op! Ik kon de grond dan ook wel kussen toen we weer op Playa aankwamen, al was de boottocht deze dag zeker waard!