Yucatan - Tulum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yucatan - Tulum image

De betekenis van tijd op vakantie

Yucatan - Tulum
Mexico
BeginmetA

De betekenis van tijd op vakantie

Tijd is op vakantie een raar fenomeen. Zelf doe ik altijd mijn horloge af, we eten als we honger hebben en de enige keer dat ik op een klok kijk is als we bijvoorbeeld een boot moeten halen.

In principe heb je op vakantie alle tijd. Je bent er om uit te rusten, te beleven, te zien, te ervaren. En niet om ergens op tijd te komen. Behalve bij die boot dan. Als je dan ook nog enkele tijdzones over vliegt, staat de klok helemaal op z’n kop.

Zo gingen wij een aantal jaren geleden naar Mexico. Met kerst. Ook zo’n periode waar mijn tijdsbesef alleen maar door de kookwekker en de oven wordt gedirigeerd.

Het is in Mexico zeven uur vroeger dan in Nederland. En tijd hebben ze daar wel. Wij kwamen, inclusief een flinke jetlag, aan in een plaatsje dat we al snel herkenden als Valkenburg op z’n Caribisch. Voor wie nog nooit in het Limburgse toeristenplaatsje is geweest en niet van drukte houdt: even overslaan. Haar Mexicaanse evenbeeld is echter zeker een bezoek waard, zo bleek tien dagen later.

Het zou een relaxvakantie worden. Als we zin (en tijd!) hadden zouden we nog wat uitstapjes plannen. Maar vooral bijkomen van een druk jaar. En met bijkomen dachten wij met name aan slapen.

Daar dacht de karaokebar schuin onder onze hotelkamer anders over.

Dus wij kwamen in een twilight zone terecht: moe overdag en ‘s nachts niet slapen. Op de eerste foto’s van die vakantie zien we er dan ook allebei uit als bleke zombies (en dat was in ons geval geen pleonasme).

Een cocktail om 11.00 ‘s ochtends is dan helemaal zo gek nog niet. We zaten immers nog op Nederlandse, nee Mexicaanse, of toch Thaise...nou goed: Zulu tijd. Dus die Margarita (“When in Rome…”) ging er wel in.

Bij het afrekenen keken we verbaasd naar de rekening. Kwam het door de alcohol in de zon? Door ons slaapgebrek? Die cocktails waren wel heel goedkoop. We riepen de olijke ober erbij.

“It’s happy hour!” lachte hij ons toe. “So, two for one.”

Juist. Happy hour om elf uur ‘s ochtends. Dat paste precies bij de status waarin wij ons bevonden. De Mexicanen deden gewoon vrolijk mee aan ons verloren gevoel van tijd.

Dus ‘s middags zaten we aan de tortilla’s en ‘s avonds vielen we van moeheid om half tien in slaap. Nog net voordat de karaoke bar Dolly Parton met ‘Nine to five’ in zette.

Foto's

5f8f8.jpg
5f8f8.jpg
BeginmetA
f06c2.jpg
f06c2.jpg
BeginmetA