Playa del Carmen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Playa del Carmen image

Playa del Carmen

Playa del Carmen
Mexico
Fleurrosalie

Ontdekkingsreis deel 1 (Isla mujeres)

Op 26 juli was het alweer tijd om de Ranch te verlaten. Het afscheid was moeilijk, na vier weken zijn de Ranch en de mensen op de Ranch echt thuis voor me gaan worden. Gelukkig weet ik dat ik er snel terug kan keren, een bemoedigende gedachte. De reis naar Cancun was gemakkelijk en snel. Gelukkig spreek ik ondertussen een beetje Spaans, want zelfs in het vliegtuig is het Engels onverstaanbaar. Als je dus alleen vliegt, en je kent het vliegveld niet, is het fijn om het een en ander in het Spaans te kunnen vragen. Binnen een half uur waren mijn bagage en ik ingecheckt, en binnen anderhalf uur zat ik in het vliegtuig. De vlucht duurde nog geen twee uur. Ook al was het al laat toen ik aankwam, het was nog steeds bloedheet. Het is toch een groot verschil om van een plekje in de bergen in het midden van Mexico, naar een stad aan het strand in het oosten te gaan. De volgende keer denk ik dan ook wel wat beter na als ik in mijn spijkerbroek en vest het vliegtuig in stap. Ik zou mijn broer op het vliegveld van Cancun ontmoeten, maar kreeg een sms dat hij niet mee kwam met de vlucht (hij vloog stand-by en de vlucht was overboekt). Hij zou op het vliegveld van Atlanta slapen om het de volgende ochtend opnieuw te proberen. Ik stond er dus alleen voor, al maakte ik me meer zorgen om mijn broer die de volgende dag, zonder een woord Spaans te kunnen, het appartement zou moeten vinden. Net voor twaalven kwam ik bij het appartement aan. We hadden expres een appartement een endje weg van het toeristische strand geboekt, om wat meer het ‘echte Mexico’ te kunnen proeven, voor zover dat kan ik Playa del Carmen. Het appartement is ontzettend mooi, en je waant je inderdaad in het echte Mexico; geen hotel in de directe omgeving te vinden.

Mijn broer had gelukkig de eerste vlucht van de volgende ochtend kunnen krijgen. Bij de receptie, waar ze geen Engels spreken, snapte ze helemaal niks van zijn aankomst en waar ze hem heen zouden moeten brengen. Ik lag nog in een diepe slaap, dus aan mij had hij niks. Na een hoop handen, voeten en gebarentaal is hij uiteindelijk naar het goede appartement gebracht. We besloten om de eerste dag rustig aan te doen, naar de boulevard te lopen en een beetje rond te kijken. De weg erheen was ongeveer 20 minuutjes, als je de weg wist. Voor ons was het bijna een uur. De volgende dag kwamen we erachter dat het wegennet hier heel simpel is, de straten tellen vanaf het strand op; 5 avenue, 10 avenue, 15 avenue etc. De straten die daarop kruisen tellen op in 1-tallen; calle 1 sur, calle 2 sur, calle 3 sur etc. en de andere kant op calle 1 norte, calle 2 norte, calle 3 norte. Als je dus weet op welke straat je woont, en je weet naar welke straat je moet, is het ontzettend gemakkelijk om de weg te vinden!
De eerste indruk van de boulevard (5th avenue); toeristisch toeristisch toeristisch! Alle winkeltjes verkopen hetzelfde; shirts, tequila, zilver en souvenirs. Als wolven springen ze op hun prooi en proberen ze je bij elke winkel naar binnen te ‘trekken’. Het verschil tussen prijzen in restaurants op 5th avenue en twee straten verderop is enorm! Wij besloten dan ook een paar straatjes terug te lopen om te gaan lunchen bij een typisch Mexicaans tentje; plastic stoeltjes, tv’s met voetbal of muziek op, sausjes en limoen op tafel, en veel eten voor weinig! Na de lunch besloten we de koelte van ons appartement maar weer op te zoeken, om vervolgens weer te verdwalen in het o-zo-duidelijke wegennet van Playa del Carmen.

Onze eerste tour hebben we gemaakt naar Isla Mujeres op onze derde dag. We zijn met de bus naar Cancun gereden, waar we een catamaran naar het eiland hebben gepakt. Ik ben niet zo’n fan van het botengeschommel, maar dit viel me alles mee! Voor de kust van Isla Mujeres hebben we onze eerste snorkelervaring gehad. Prachtig rif en een stuk of vijf barracuda’s gezien. Aangezien we bij de beginners werden ingedeeld hebben we niet ver kunnen zwemmen, wat erg jammer was. Dit zou dus zeker niet de laatste keer snorkelen worden. Na het snorkelen kregen we even de tijd om het eiland te verkennen. Het strand is prachtig en een stuk rustiger dan dat van Playa del Carmen. De winkeltjes daarentegen zijn precies hetzelfde. Voor de lunch moesten we weer een stukje varen, naar een Beach club ergens op een afgelegen strandje. Na een flinke Mexicaanse maaltijd en een korte siësta zijn we weer terug gevaren naar Cancun.