Chiapas - Palenque

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palenque

Chiapas - Palenque,
Mexico


De Mayacultuur heeft mij altijd al gefascineerd. Er zijn veel verhalen over de diverse complexen en hun bewoners. Wat na al die jaren nog steeds niet duidelijk is is de reden waarom de steden uiteindelijk allemaal verlaten zijn.

Net als het Angkor complex in Cambodja zijn ook de Maya steden allemaal overwoekerd (geweest) door het oerwoud, en pas deels weer opgegraven.

In 2005 was ongeveer 2,5 km² van Palenque blootgelegd. Men schat dat dit nog geen 10% is van de totale oppervlakte die de stad ooit bestreek. De rest van het gebied, dat waarschijnlijk nog meer dan duizend gebouwen en andere constructies bevat, ligt nog verborgen in het oerwoud.
Tijdens een wandeling vind je overal in de jungle mysterieuze heuvels, soms met wat stenen die aan de oppervlakte komen. Het is geweldig om te fantaseren wat er allemaal onder die hopen zand en begroeiing vandaan zal komen.

Het gebouw op de foto wordt ook wel het paleis genoemd en is één van een aantal prachtige structuren die al wel zijn blootgelegd. Ik ben er al 2 keer geweest en helemaal verliefd op dit prachtige complex.