Chiapas - Palenque

'514673' door Jenny '514673' door Jenny

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Mayastad Palenque

Jenny

Rond 100 v.C. kwamen de Maya's hier voor het eerst. Naarmate de bevolking groeide werd het dorp een stad die uiteindelijk tussen 600 en 800 zelfs uitgroeide tot regionale hoofdstad. Het bouwwerk op de voorgrond is de Tempel van de Inscripties waar in 1952 de graftombe van Pakal, heerser van 615-683, werd gevonden. Het gebouw recht vooruit is de achterzijde van de Tempel van het Kruis. Vlak vóór de Tempel van de Inscripties kun je de tombe van de Rode Koningin bezoeken (alleen geschikt voor mensen die niet claustrofobisch zijn aangelegd). Mogelijk was de Rode Koningin, zo genoemd omdat ze werd gevonden onder een laag rode sulfiet, de vrouw van koning Pakal. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het in ieder geval niet zijn moeder was. Naast haar lagen talloze juwelen, waaronder een dodenmasker van jade. De tombe is nu leeg, maar veel van de gevonden voorwerpen zijn te bewonderen in het museum bij de uitgang.

'489234' door oliververheij '489234' door oliververheij

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Palenque

oliververheij

In de stad Palenque is niet zoveel te beleven maar net daarbuiten bevind zich de oude mayastad die ook Palenque heet. Deze mayastad staat in de jungle en heeft daardoor echt iets magisch. Bij de ingang stonden een aantal mensen die zich tegen betaling aanboden als gids. Na een korte twijfel hebben we hier gebruik van gemaakt. We zijn door de gids eerst rondgeleid bij de opgravingen en hebben vervolgens een rondleiding door de jungle gekregen. Hij wist enorm veel te vertellen. We zijn met hem onder andere bij een nog niet opgegraven ruïne geweest en bij een kleine waterval. Soms hoorde je brulapen op de achtergrond. Ik kreeg kippenvel van het geluid. Het koste wel wat maar ik vind het een aanrader om met iemand de jungle in te gaan!

'377579' door LizetteGlobetrotter '377579' door LizetteGlobetrotter

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Watervallen bij...pal

LizetteGlobetrotter

Vlakbij Palenque zijn een aantal watervallen. het water komt via 7 verschillende tredes naar beneden. En dit is er een van, ook de mooiste vind ik zelf.

'300118' door Willemien '300118' door Willemien

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Piep klein

Willemien

Vanmiddag (10-02-2011) oma geworden van het tweede kleinkind. Ben ontzettend trots. Ze heet Mare en alles gaat goed. De foto met de piepkleine vogeltjes vind ik bij dit nieuws wel passen. Het zijn denk ik een soort wevertjes.

'299980' door Willemien '299980' door Willemien

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Morpho vlinder

Willemien

Deze vlinder heeft een mooie, glimmende, blauwe kleur aan de bovenkant van zijn vleugels en je ziet ze al van verre fladderen. Heb heel veel pogingen gedaan om dat vast teleggen, maar tevergeefs. Zodra hij gaat zitten sluit hij de vleugels. Aan de onderkant van de vleugels heeft hij schutkleuren en verschillende ogen. De morpho vlinder dankt zijn naam ook aan de gedaanteverwisseling.

'378187' door Mich-Art '378187' door Mich-Art

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Waterval

Mich-Art

Heb aardig wat moeite moeten doen om deze scherp op de foto te krijgen ik moest namelijk deze foto maken vanaf een schommelbrug :) maar tis me aardig gelukt foto is genomen in Maya stad Palenque

'419369' door geervannesmeed '419369' door geervannesmeed

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Tempel van het Kruis

geervannesmeed

Bij een bezoek aan de Mayastad Palengue is al snel duidelijk, waarom deze plaats zo genoemd is. Palenque, verborgen in het oerwoud, betekent namelijk “omringd door bomen’. Hoewel met de eerste opgravingen en herstelwerken is gestart in 1940, is het grootste deel van het complex nog steeds niet blootgelegd. Er zijn slechts enige tientallen van de ongeveer 500 bouwwerken blootgelegd. De eerste tempels die je ziet na binnenkomst zijn de tempel van de Schedel, de Tempel van de Rode Koningin en de Tempel van de Inscripties. De laatste is het meest bekend. Achter het Palacio, het grote paleis van koning Pacal, liggen nog een aantal andere indrukwekkende piramiden uit de tijd van koning Pacal de Grote(begin 7e eeuw) en vooral van diens opvolger Chan Bahlam II. Het is nog steeds onduidelijk of het tempels, graven of woningen van de elite zijn geweest. Men noemt ze echter de Tempel van het Kruis, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Bladkruis. Er ontstond in deze periode een bloeiende stadstatencultuur, gebaseerd op intensieve landbouw. Op de foto zie je de grootste piramide; de Tempel van het Kruis uit het jaar 692.

'300101' door geervannesmeed '300101' door geervannesmeed

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Tempel van de...Inscr

geervannesmeed

Een van de hoogtepunten van onze Mexico-reis in 2006 was het bezoek aan de oude Maya- stad Palenque, verscholen in de jungle. Palengue betekent “omringd door bomen’. De “Templo de las Inscripciones” is in feite een trappiramide met op de top een grote tempel. In 1952 ontdekte men hier een verzegelde stenen ingang die naar een 25m dieper gelegen grafkamer in het hart van de piramide voerde. In de tombe vond men het skelet van de tot godheid verklaarde koning Pakal, met een dodenmasker van ingelegd goud en jade. Toen wij er waren, was de tempel helaas gesloten.

'408412' door ivonne '408412' door ivonne

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Palenque

ivonne

De Mayacultuur heeft mij altijd al gefascineerd. Er zijn veel verhalen over de diverse complexen en hun bewoners. Wat na al die jaren nog steeds niet duidelijk is is de reden waarom de steden uiteindelijk allemaal verlaten zijn. Net als het Angkor complex in Cambodja zijn ook de Maya steden allemaal overwoekerd (geweest) door het oerwoud, en pas deels weer opgegraven. In 2005 was ongeveer 2,5 km² van Palenque blootgelegd. Men schat dat dit nog geen 10% is van de totale oppervlakte die de stad ooit bestreek. De rest van het gebied, dat waarschijnlijk nog meer dan duizend gebouwen en andere constructies bevat, ligt nog verborgen in het oerwoud. Tijdens een wandeling vind je overal in de jungle mysterieuze heuvels, soms met wat stenen die aan de oppervlakte komen. Het is geweldig om te fantaseren wat er allemaal onder die hopen zand en begroeiing vandaan zal komen. Het gebouw op de foto wordt ook wel het paleis genoemd en is één van een aantal prachtige structuren die al wel zijn blootgelegd. Ik ben er al 2 keer geweest en helemaal verliefd op dit prachtige complex.

'527396' door Jenny '527396' door Jenny

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Dodenmasker Palenque

Jenny

In Mayastad Palenque, tussen 600 en 800 de regionale hoofdstad, is dit kostbare dodenmasker van jade gevonden. Het werd bij de overledene over het gezicht gelegd. Deze foto is gemaakt in het kleine maar interessante museum bij het complex. Wil je meer weten over de Maya’s dan kun je t/m 4 september 2016 terecht in het Drents Museum in Assen. Hier vindt dan een grote tentoonstelling plaats met de naam “Maya’s – Heersers van het Regenwoud”. Er zullen bijzondere stukken te zien zijn uit Tikal, het Nationaal Museum voor Archeologie in Guatemala-City en van de particuliere stichting La Ruta Maya. http://www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/mayas-heersers-van-het-regenwoud-111.html

'400814' door PleunGroeneveld '400814' door PleunGroeneveld

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Maya Stad

PleunGroeneveld

Wat is dat een prachtige site om te bezoeken Palenque, verscholen in het oerwoud sta je ineens in een eeuwenoude Maya stad. Een groot gedeelte van de site is nog onontdekt, ongeveer 10% van de totale oppervlakte is blootgelegd.El Palacio is echt een van de mooiste bouwwerken die we gezien hebben tijdens onze reis langs de belangrijkste Maya steden.

'491557' door hardom '491557' door hardom

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Palenque

hardom

Met de bouw van Palenque zijn de Maya's zo'n 100 jaar v Chr. begonnen. Hoogstwaarschijnlijk hebben de Maya het complex eind achtste eeuw verlaten. Er zijn in ieder geval tot nu toe geen opgravingen gedaan uit een latere periode. Men schat dat nog 90% van Palenque in het regenwoud ligt verstopt. Op de foto de Tempel der inscripties.

'358068' door floriscal '358068' door floriscal

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Het Paleis en deTempe

floriscal

Het prachtige Palenque, zeker de moeite waard om daar rustig een hele dag voor uit te trekken. Het is het eerste Maya complex dat wij bezochten dat in de Jungle ligt. Schitterend gerestaureerd met op de achtergrond het gebrul van de brulapen uit de Jungle. Neem de tijd, geniet vanaf de diverse Pyramiden van het uitzicht of lig even lekker bij te komen op een grasveldje in de schaduw van een boom. Met een beetje geluk spot je hier ook een toekan. Deze foto is s'avonds vlak voor sluitingstijd genomen. Het zonnetje staat al laag en verlicht het Paleis, verderop zie je het veel geroemde Tempel der inscripties in de schaduw liggen.

'351668' door Yves '351668' door Yves

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Klein spektakel

Yves

Hier kan een mens onmogelijk niet vrolijk van worden! Een palet aan gekleurd garen, uitgestald op de grond op de markt van het kleine Mayadorpje Zinacantán. De kleuren die domineren zijn tevens de kleuren die domineren in de lokale klederdracht; zowel vrouwen als mannen dragen borduursels met kleurrijke bloemen op hun verder zwarte kleding.

'234532' door seb86 '234532' door seb86

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Kid in Waterfall

seb86

Just entering aqua azul with my travel buddy when I saw this little kid playing with the force of the little water fall. When I arrived he directly went out of the water thinking that I wanted to take a picture of the area, when I asked him kindly to continue exactly with he was doing, trying to ignore me he opened his eyes, looking right in my lens when the water splashed over his head.... I consider this one of my best pictures yet.

'406347' door sidonius '406347' door sidonius

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

De mystiek van de...M

sidonius

Als er iets mysterieus is, is het wel de Mayacultuur. In Palenque, gelegen in de jungle aan de voet van de Sierra Madre, ligt een Mayacomplex met een magische uitstraling. Het complex werd ontdekt in 1746 en is vanaf 1784 uitgegraven. Een enorm karwei omdat het hele gebied rond de 220 gebouwen omvat. Tot op heden is nog maar een kwart van het geheel uitgegraven en is de restauratie nog volop aan de gang. Op de foto zie je het Paleis, een beeldbepalend complex met de kenmerkende vierkante toren. De Maya's kenden geen ronde vormen in hun architectuur, alles is vierkant en hoekig. Veel van de Mayacultuur is omgeven met mystiek en voor ons vaak niet te doorgronden. Dat geeft het ook haar charme.

'237791' door LPtje '237791' door LPtje

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Palenque ruins

LPtje

De ruins of Palenque zijn een bezoek waard ook al is het een grote touristisch bezienswaardigheid. Als je vroeg bent dan valt de drukte best wel mee. Ook is het complex is erg groot zodat de grote mensen massa niet echt opvalt. Deze foto is genomen met onze eerste digitale camera een Olympus camedia 2.0 pixels.

'299947' door herman m '299947' door herman m

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Grandeur

herman m

De archeologische zone Palenque wordt ook wel de grandeur van het regenwoud genoemd. Een van de markantste bouwwerken van de oude Mayastad Palenque is het paleis (El Palacio), centraal gelegen op een terras. Het is een ingenieus gebouw met diverse vertrekken, verhoogde gangen en besloten binnenplaatsen. Een ongebruikelijk architectonisch detail is de vierkante toren waarvan de functie tot op heden nog steeds niet achterhaald is. Volgens de een is het een observatorium geweest voor de bestudering van sterren en planeten, volgens de ander een offerplaats die alleen toegankelijk was voor de hogepriesters. De totale oppervlakte van het paleis beslaat ruim 5000 m2. Het paleis is gebouwd op overblijfselen van eerdere gebouwen. Rondom het hele complex stonden galerijen, waarvan een deel intact is gebleven. Het zijn zuilengalerijen met mansardedaken van metselwerk. De buitenkanten van de zuilen zijn gemaakt van stucwerk, dat vroeger veelkleurig is geweest en waarop scènes van het paleisritueel staan afgebeeld. De grote binnenplaats roept associaties op met eens ter plekke gehouden weelderige paleismanifestaties.

'446095' door Koskos '446095' door Koskos

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Verkopster

Koskos

Midden op de bergen kom je soms een leuke plaatje tegen. Waar is de verkoopster? Is leuk om te zien hoe het moment vast gelegd kan worden.

'402321' door sidonius '402321' door sidonius

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Kleurrijke poncho's

sidonius

In het dorpje Zinacantán dragen de vrouwen kleurrijke poncho's. De kleding is uniek voor dit dorpje, de vrouwen maken al hun kleding zelf volgens de traditie. Kunstig geborduurd. Helaas mag je bijna nergens fotograferen, dus veel foto's heb ik hier niet van. Dit is een lucky shot bij het oversteken van de straat. Zinacantán is een dorp in de omgeving van San Cristobal de las Casas. Hier en in enkele andere dorpen wonen de Tzotzil-, Tzeltzal- en Tzojolabal indianen.

'234548' door Mathilde '234548' door Mathilde

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Bananenverkopertje

Mathilde

In Mexico gaat een groot percentage van de kinderen niet naar school. Ze worden ingezet bij de verkoop van souvenirs of fruit, zoals dit jongetje dat bij de opgravingen van Palenque probeerde zijn bananen te verkopen.

'293182' door marleenoostdijk '293182' door marleenoostdijk

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

San Juan Chamula, een

marleenoostdijk

Bijzonder indianendorp in de streel Chiapas, met zijn eigen regels, politie en geloofsgebruiken. In dit kerkje wordt een 'kruising' van het katholicisme met oude Mayageloven in ere gehouden. Met alle bijzondere bijkomstigheden, zoals het slachten van kippen en strooien van dennenaalden over de kerkvloer.

'570631' door geo '570631' door geo

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Place of destiny?

geo

Palenque voor mij wegens het weerzien met Christina een magische plaats en ook wel de mooiste restaureerde site van El Mundo Maya. RR Graaf, Jetty vertelde mij kort geleden dat zij Christina ontmoete bij de eerste grote tempels na de ingang, zittend onder een grote boom (takken links). Vooraan onder het afdak is de ingang naar de tombe van de rode koningin, hier was nog niet geroofd en er werden veel graf bijgaven uit groene jade gevonden waaronder het doden masker, halskettingen, armbanden enz.. Deze zijn ten toon gesteld in een klein maar mooi museum iets verder langs de toegangsweg naar de site. De grote tempel is het graf van Pakal de wel belangrijkste heerser van deze stad, iets hoger op de achtergrond de tempel van het kruis. Deze zomer werd er nog een geheime gang ontdekt die tot onder het centrum van de tempel der inscriptie's voert waarschijnlijk was dit een water toevoer het symbool voor leven. De foto van Jetty van deze place of destiny heeft dus voor verschillende mensen een bijzondere betekenis gekregen.

'456831' door Zandkorrel '456831' door Zandkorrel

MexicoChiapas - Palenque

MexicoChiapas - Palenque

Even uitrusten

Zandkorrel

Palenque in Mexico bezoek je meestal vanwege de prachtige Mayatempels, maar er is natuurlijk meer te zien. Zoals deze Maya-vrouw die even uitrust tegen een boom.