Oaxaca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Magische momenten op een Mexicaans strand

Oaxaca,
Mexico


Elk jaar komen op het strand 'Playa Escobilla' duizenden vrouwelijke zeeschildpadden aan land om eieren te leggen en in het zand te begraven. Het strand ligt ongeveer 30 km van de plaats Puerto Escondido. Het is een van de grootste plekken waar deze Warana of dwergschilpad aan land komt. Toegang tot het strand wordt streng gereguleerd door de Mexicaanse natuurbescherming en het leger dat soms meehelpt.
Een bizar maar prachtig schouwspel om kleine zwarte hoopjes moeizaam aan land te zien komen en een megataak van een gat graven honderden eieren te leggen en het gat weer toestoppen. Dit doen ze een aantal avonden achtereen. Er mogen maar mondjesmaat mensen op het strnd bij de schildpadden om ze niet te storen. Je krijgt eerst voorlichting in het schilpaddencentrum waar je ook je 'entreebewijs' moet betalen. Op eigen houtje naar het strand is niet geoorloofd. het geld gaat ook naar de bescherming van deze dieren dus goed besteed. Eenmaal op het strand mag je niet te dicht komen bij ze en zeker geen flits gebruiken.
We mochten pas erg laat het strand op waardoor het licht niet heel helder meer was. Ik had hier graag wat langer van genoten want het is een prachtige ervaring. Nu nog een keer terug als de eitjes uitkomen.