Zo maakt deze Columbus-lezer van reizen zijn beroep image
Bob

Zo maakt deze Columbus-lezer van reizen zijn beroep

Tien dagen op avontuur in Mexico, all expenses paid. Dat was de prijs die Hans Moerkens in de wacht sleepte toen hij door Columbus tot Reisreporter van het jaar 2015 werd verkozen. De prachtreportage die hij samen met Columbus-journaliste Ynske Boersma maakte staat nu in onze septembereditie. En dat is nog maar het begin van zijn gloednieuwe reiscarrière ...Even op de foto met de locals (Hans staat rechts in beeld, Columbus-journaliste Ynske Boersma in het midden).Heeft Mexico je verrast als reisbestemming?

‘Jazeker. Wanneer je aan Mexico denkt, denk je al snel aan stereotypen die gebaseerd zijn op de toeristische provincie Yucatán: witte zandstranden, Mayatempels en mondaine badplaatsen. Het noorden van het land herbergt echter spectaculaire landschappen waar ik een jaar geleden nog nóóit van gehoord had, zoals de Koperkloof of de Valley of the MonksDaar ben ik naartoe gereisd voor Columbus. In deze gebieden wonen mensen soms nog op heel eenvoudige en traditionele wijze. Het was een bijzondere ervaring om een kijkje te mogen nemen in hun leefwereld.’Voelde je de druk om te presteren nu het een reportagereis betrof?

‘Eigenlijk niet echt! Met journaliste Ynske voelde het al snel vertrouwd en dat maakte de sfeer heel ontspannen en gezellig. Ik heb gefotografeerd zoals ik altijd al fotografeerde; gewoon met een open blik om me heen kijken zonder al te planmatig te werk te gaan. Pas bij thuiskomst sloeg de onzekerheid toe. Zouden de foto’s wel goed genoeg zijn? Na het zien van het eindresultaat voelde ik gelukkig alleen maar trots. Overigens is de manier van reizen wel heel anders tijdens het maken van een reportage, veel intensiever. Je hebt nogal wat indrukken te verwerken in korte tijd. Dat went echter vrij snel, dit zou ik het liefst altijd willen doen! Ik ben heel dankbaar voor deze ervaring.’

Valley of the Monks, een van de plekken die Hans heeft bezocht in de Copper Canyon. (Foto: Columbus Reisreporter Hans Moerkens) Heb je het gevoel dat je Mexico nu op een andere manier beleefd hebt?

‘Ik heb Mexico wel anders beleefd met deze reportage dan dat ik er gewoon naar toe zou gaan voor vakantie. Dan ben je namelijk meer gericht op jezelf. Nu dacht ik steeds van: Is het wel leuk voor de lezers? Hoe wil ik dit overbrengen? De lezers had ik wel continu in het achterhoofd.’Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

‘De manier waarop de inheemse Rarámuri-bevolking in het leven staat. Zij hechten geen waarde aan materiële zaken en hebben uitzonderlijk veel respect voor de aarde en alles wat daarop leeft. Ze zijn enerzijds heel kwetsbaar in een wereld waar alles om geld lijkt te draaien. Maar anderzijds lijken ze ijzersterk doordat ze zo trouw blijven aan zichzelf, aan elkaar, aan hun cultuur en aan hun geloof. Toen ik bij hen overnachtte, ging ik de wereld vanuit een ander perspectief zien. Alsof ik me voor het eerst sinds lange tijd weer realiseerde wat écht belangrijk is.’Eerder vertelde je ons dat je weleens domme dingen doet op reis. Nog in de problemen geraakt?

‘Dat niet echt, maar ik ben mezelf wel weer tegengekomen ja. Ik had gehoord dat er ongeveer een uur wandelen vanuit het kustplaatsje Yelapa een waterval te vinden was. Terwijl Ynske in het dorp inspiratie op ging doen voor haar verhaal, besloot ik deze waterval te gaan zoeken. De weg wijst zich vast vanzelf, denk ik dan altijd. Na een tijd kwam ik bij een houten hek, met een klein vierkant gat erin. Een ezel stak zijn kop door het gat en staarde me intimiderend in de ogen. Op het hek stond een pijl, met het woord ‘waterfall’ erbij geschreven. Ik kon me echter niet voorstellen dat het de bedoeling was dat ik hier werkelijk doorheen zou gaan klimmen. Dat is toch absurd? Bovendien week de ezel geen centimeter. Ik liep dus vastberaden door. Na nog eens anderhalf uur wandelen op een steeds ontoegankelijker pad, bevond ik mij ergens op een verlaten plek langs de rivier, midden in de jungle. Nergens een waterval. Ik besloot onverrichter zake hetzelfde pad terug te lopen. Bijna terug in het dorp, bekroop me een onvoldaan gevoel. Ik moest en zou die waterval vinden. Ik liep weer terug en ontmoette een Amerikaanse. Zij wist me te vertellen dat ik wel degelijk door het hek moest kruipen en gelukkig bleek ze een goede ezelfluisteraar; hij ging opzij. Ik vond uiteindelijk de waterval, die eigenlijk best tegenviel. In totaal had ik een uur of vijf gewandeld met nauwelijks iets te drinken bij me. Ynske lachte me uit bij terugkomst. Iemand bleek ons al duidelijk verteld te hebben over het bewuste hek. Het was me ontgaan, ben ik bang.’

Om bij deze waterval te komen moest Hans de nodige capriolen maken. (Foto: Columbus Reisreporter Hans Moerkens) Wat wil je tot slot nog kwijt?

'Vooral dat ik er heel erg blij mee ben! Met zowel dat ik Reisreporter van het Jaar ben geworden als de gewonnen reportagereis naar Mexico. Door deze reis heb ik wel de ambitie gekregen om hier meer mee te doen en dan vooral de combinatie van reizen en fotografie. Ik wil vaker reportages gaan doen, waarbij ik ook meer kan schrijven. Dat gaat ook wel lukken. Een week nadat ik terug was uit Mexico, stuurde Columbus mij al weer op reportage naar Rhodos!'De nieuwe Columbus-editie met de reportage van Hans over Mexico ligt nu in de winkel of is te bestellen via onze webshop