Niels Geusebroek: ‘In het buitenland laat ik me bij de hand nemen door een local' image
Lkoedam

Niels Geusebroek: ‘In het buitenland laat ik me bij de hand nemen door een local'

Zanger Niels Geusebroek duikt vanaf februari weer het theater in met zijn nieuwe voorstelling Wildfire. Om af en toe te ontsnappen aan de hectiek gaat hij graag met zijn gezin op reis. Zo toog hij laatst naar Mexico, waar hij naar eigen zeggen de allerbeste mezcal van Mexico proefde.



Niels Geusebroek verwierf bekendheid als solozanger door zijn deelname aan The voice of Holland (Foto: Gigz Promotions)



Je was onlangs in Mexico. Wat is je bijgebleven?



‘Op onze tweeëneenhalve week lange roadtrip door Mexico ontmoette mijn vriendin en ik een koppel: een Amerikaanse man met een Mexicaanse dame. Die jongen was in Mexico komen wonen bij zijn vriendin. Zij hadden ook een weekje vakantie, dus ze zochten lekker de country side op. We raakten in gesprek over onze roadtrip en op een gegeven moment vroeg de man: ‘Heb je al eens mezcal gedronken?’ Tequila kent iedereen wel, maar de mezcal is hét echte drankje van Mexico.’





Mezcal is sterke drank gemaakt van de Agaveplant (Foto: Eneas De Troya, Flickr)



En toen moest je eraan geloven?



‘Tijdens onze roadtrip had ik er al twee geprobeerd in een dorpje, voor maar vijftig cent. Niet te zuipen! Waarop hij zei: ‘Maar dan heb je nog niet de échte mezcal gedronken. Wanneer zijn jullie ook alweer terug in Mexico-City? Dan nodigen wij jullie uit in een heel leuk lokaal restaurantje genaamd Condesa DF. Ze schenken er de beste mezcal. Hier heb je mijn nummer. Als jullie in de stad zijn geef je maar een belletje.’ Dat alleen al is natuurlijk helemaal te gek. Dat je door een local wordt uitgenodigd om ergens een drankje te doen! We moesten ook echt zelf op onderzoek gaan om die locatie te vinden – zo kom je ook eens in een stadsdeel waar je normaal als toerist niet zou komen. Aangekomen bij het restaurant dronk ik die mezcal en het klopte gewoon. Waanzinnig lekker!’





La Casa del Mezcal, een bekend beeld in Mexico (Foto: Reisreporter JanKranendonk)



Wat maakte deze alcoholische ervaring zo bijzonder?



‘In Europa en Nederland doen we altijd aan tequila slammen. Zout oplikken, tequila naar binnen rammen en dan in een citroentje bijten. Dat is daar echt een doodzonde. Het is gewoon heiligschennis. Mezcal moet je nippen, als een soort jenevertje of een goede whisky. Ik leerde van de locals hoe ik het moet drinken en hoe ik het moet waarderen. Het was ineens heel zacht. Veel lekkerder en ronder dan de mezcal die ik in het binnenland had gedronken. Maar dat vond ik juist heel tof, dat ik eigenlijk aan de hand werd genomen door een local. Ik vond het zo bijzonder. Als toerist wil je toch veel liever naar die geheime, lokale plekjes gaan. Als ik in het buitenland ben en ik raak in gesprek met een local dan wil ik juist van diegene horen waar ik naar toe moet.’



Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Niels? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Niels een boekje open over East Los Angeles, een rauwe Latino buurt. Voor nog meer inspiratie over Mexico en de Amerikaanse zuidwestkust lees je onze reportages in editie 60 en 36, shop.columbusmagazine.nl.