Mexico-stad heeft de Mex factor image
Lkoedam

Mexico-stad heeft de Mex factor

Griepepidemie? Welke griepepidemie? De oorzaak van de koortsachtige sfeer op de straten van Mexico-stad is niet H1N1, maar de ongekende creatieve bloei van de metropool. Mexicaanse film, muziek, mode en design gooien internationaal hoge ogen. Niemand kan precies uitleggen waarom – noem het de Mex factor. Eén ding staat vast: de wijken La Condesa en Roma vormen het hart van deze nieuwe culturele revolutie.



Tekst Mark Mackintosh, Fotografie Beto Adame



De Mex factor van modekoningin Alejandra Quesada



Tussen de geurige eucalyptusbomen en azalea’s heeft Alejandra Quesada een tiental kledingrekken uitgestald. Op deze zonnige lentedag zal de gevierde Mexicaanse modeontwerpster haar najaarscollectie aan de wijde wereld presenteren. In haar achtertuin. Een paar modellen bewonderen de bonte verzameling elegante jurken, jasjes en rokken van zijde en katoen met borduurwerk dat doet denken aan de traditionele klederdracht van indianen. Alejandra – klein postuur, pretoogjes – spelt een bloem van vilt in haar lange, sluike haar en gaat op een schommelstoel zitten. Het is een rustiek tafereeltje in het hart van een van de grootste, meest chaotische metropolen ter wereld: de wijk Roma in Mexico-stad. Samen met het aangrenzende Condesa is dit het zenuwcentrum van de creatieve sector van Mexico.



Kunstenaars van alle rangen en standen en uit elke hoek van het land zijn hier neergestreken. Bij aankomst in de buurt is direct duidelijk waarom. Om de hoek van fantastische gebouwen in beaux arts en art-decostijl liggen prettige parkjes en pleintjes, waar locals rondneuzen in curiosawinkeltjes of in een aangenaam lentebriesje borrelen op een terras. De buurten werden aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor de gegoede middenklasse, waaronder veel Europese migranten, en waren lange tijd in trek bij filmsterren en ander glamoureus volk (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 20 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.