Merida reisblogs

Mérida: de markt, guacamole en salsa op straat

Backpackgek was er (tot 07 jul 2011) Gepost op 07 jul 111 reacties

Tijdens het voorbereiden van de wereldreis denken we veel terug aan onze eerdere reizen. Daarom blik ik terug op onze reis door Mexico in 2008.

De prachtige kleuren van het exotische fruit, de onbekende producten en de locals die feilloos hun weg vinden naar de beste producten: het leven op de markt prikkelt onze zintuigen.

In Nederland gaan we graag naar de Albert Cuyp of naar de Dappermarkt voor groente en fruit, maar in het buitenland zijn we pas echt fan van markten. Eén van de hoogtepunten was de enorme overdekte markt in Mérida, de hoofdstad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán.


Teleurstelling

Op onze eerste dag in Mérida waren we teleurgesteld. Onze verwachtingen van de stad waren enorm hoog; het zou immers een prachtige koloniale stad zijn met een mediterrane aanblik. Daar had de Lonely Planet helemaal gelijk in, maar wat we niet hadden verwacht was de enorme hitte die direct als een verstikkende deken over ons heen viel. We kwamen net uit het paradijselijke en doodstille kustplaatsje Tulum en hoewel we dondersgoed wisten dat we in het hete seizoen reisden, verraste de plotselinge hitte van de stad in het binnenland ons.

Na de eerste teleurstelling doken we in het zwembad van het hostel en voelden ons daarna weer klaar voor de stad. We bezochten het Macay Museum en vonden daarna per toeval een enorme overdekte markt, die vooral bestond uit kramen met vis, vlees en ons hoogtepunt: groente en fruit. Er was geen toerist te bekennen en we voelden ons echt in Mexico.


Zelfgemaakte guacamole

We liepen niet helemaal doelloos over de markt, want we hadden trek. Eerder had een Mexicaanse kok in Valladolid ons laten zien hoe we de beste guacamole konden maken. Niet de texmex versie, nee, de echte. Dit zag er simpel uit (en is het ook), dus we besloten dat kunstje te herhalen.

Op de markt kochten we een prachtige rijpe avocado, knoflook, limoen, tomaat en ui. In ons arty hostel Trinidad maakten we onze eerste echte Mexicaanse guacamole.


Salsadansen op straat

Die avond zagen we, na de vervelende start, Mérida op haar best. Het was zaterdag en de straten in de binnenstad waren autovrij. Uit ieder restaurant en cafeetje klonk aanstekelijke salsamuziek en toen de zon onder was, veranderden de straten in een grote dansvloer. Iedereen, van jong tot oud, danste salsa of genoot vanaf de zijlijn van het schouwspel. Dit was dansen zoals we het nog nooit hadden gezien. Vol passie, oprecht plezier en liefde. We zeiden niets, maar beseften allebei dat we toch weer het geluk hadden gevonden in deze stad.

Backpackgek Positie 28070 (0 p.) Lid sinds 07-06-2011 Foto's en tips: 0 Blogs: 7 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Op de markt in Mérida, Mexico
blogfoto nr. 2
Heerlijke mango's in Mérida, Mexico
blogfoto nr. 3
Het Trinidad Hostel: een heerlijke sfeer
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Eten in China'
4 2
Gepost op 10 november
China Beijing
Welkom in het echte Azië
2 1
Gepost op 09 november
China Beijing
Het leven in de Transmongolië Express
2 0
Gepost op 08 november
Rusland Siberie

Reacties bij deze blog

Colombo

Door: Colombo • Geplaatst op

Mooi sfeervol beschreven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.