Merida

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Merida image

Cenotes van Cacao

Merida
Mexico
Oliververheij

Cenotes van Cacao

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Mérida liggen de Cenotes X-Batún en Dzonbacal. De Cenotes zijn ook wel bekend als de San Antonio Mulix Cenotes. In principe kan je er makkelijk naartoe rijden, alhoewel we ons in eerste instantie afvroegen of we de juiste route namen.

Als je vanaf de doorgaande weg naar Muna afslaat kom je op een oude weg met veel gaten in het asfalt. Deze weg volg je een tijdje totdat je bij een klein dorp komt genaamd Cacao. Het dorp is een aantal jaar geleden door een orkaan verwoest. De bewoners van het dorp werkten vroeger op de nabijgelegen plantage. Na de orkaan is de plantage gesloten. De armoede in het dorp is goed zichtbaar. We spraken een man die vertelde dat hij na de orkaan een aantal maanden met zijn gezin zonder een dak boven hun hoofd heeft moeten overleven.

Tot nu toe hebben vooral veel warmte en droogte gezien en we proberen ons voor te stellen hoe dit voor hen geweest is. Net als we het dorp zijn uitgereden komen we bij een poort. Hier staat iemand die ons duidelijk maakt dat we kaartjes moeten hebben om door te mogen rijden. In een nabijgelegen gebouw kopen we 2 kaartje voor 50 peso per stuk en vervolgen onze weg. We hebben nog geen idee waar we terecht zullen komen en vinden het eigenlijk best spannend. Uiteindelijk komen we bij een soort parkeerplaats en stappen de auto uit…

Na een paar meter kijken we vol ongeloof naar deze prachtige Cenote. Als een oase in de woestijn. Het water is azuurblauw. Je vraagt je werkelijk af hoe zoiets moois ooit is ontstaan. Een aantal locals zijn al aan het zwemmen en dit lijkt ons ook een goed idee. We pakken snel onze zwemspullen om een duik te nemen!

Foto's

ca226.jpg
ca226.jpg
Oliververheij
9f0a0.jpg
9f0a0.jpg
Oliververheij
43c48.jpg
43c48.jpg
Oliververheij