Merida

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Merida image

Mérida: de markt, guacamole en salsa op straat

Merida
Mexico
Backpackgek

Mérida: de markt, guacamole en salsa op straat

Tijdens het voorbereiden van de wereldreis denken we veel terug aan onze eerdere reizen. Daarom blik ik terug op onze reis door Mexico in 2008.

De prachtige kleuren van het exotische fruit, de onbekende producten en de locals die feilloos hun weg vinden naar de beste producten: het leven op de markt prikkelt onze zintuigen.

In Nederland gaan we graag naar de Albert Cuyp of naar de Dappermarkt voor groente en fruit, maar in het buitenland zijn we pas echt fan van markten. Eén van de hoogtepunten was de enorme overdekte markt in Mérida, de hoofdstad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán.


Teleurstelling

Op onze eerste dag in Mérida waren we teleurgesteld. Onze verwachtingen van de stad waren enorm hoog; het zou immers een prachtige koloniale stad zijn met een mediterrane aanblik. Daar had de Lonely Planet helemaal gelijk in, maar wat we niet hadden verwacht was de enorme hitte die direct als een verstikkende deken over ons heen viel. We kwamen net uit het paradijselijke en doodstille kustplaatsje Tulum en hoewel we dondersgoed wisten dat we in het hete seizoen reisden, verraste de plotselinge hitte van de stad in het binnenland ons.

Na de eerste teleurstelling doken we in het zwembad van het hostel en voelden ons daarna weer klaar voor de stad. We bezochten het Macay Museum en vonden daarna per toeval een enorme overdekte markt, die vooral bestond uit kramen met vis, vlees en ons hoogtepunt: groente en fruit. Er was geen toerist te bekennen en we voelden ons echt in Mexico.


Zelfgemaakte guacamole

We liepen niet helemaal doelloos over de markt, want we hadden trek. Eerder had een Mexicaanse kok in Valladolid ons laten zien hoe we de beste guacamole konden maken. Niet de texmex versie, nee, de echte. Dit zag er simpel uit (en is het ook), dus we besloten dat kunstje te herhalen.

Op de markt kochten we een prachtige rijpe avocado, knoflook, limoen, tomaat en ui. In ons arty hostel Trinidad maakten we onze eerste echte Mexicaanse guacamole.


Salsadansen op straat

Die avond zagen we, na de vervelende start, Mérida op haar best. Het was zaterdag en de straten in de binnenstad waren autovrij. Uit ieder restaurant en cafeetje klonk aanstekelijke salsamuziek en toen de zon onder was, veranderden de straten in een grote dansvloer. Iedereen, van jong tot oud, danste salsa of genoot vanaf de zijlijn van het schouwspel. Dit was dansen zoals we het nog nooit hadden gezien. Vol passie, oprecht plezier en liefde. We zeiden niets, maar beseften allebei dat we toch weer het geluk hadden gevonden in deze stad.

Foto's

b5ddf.jpg
b5ddf.jpg
Backpackgek
33ebd.jpg
33ebd.jpg
Backpackgek